27 / 04 / 2024

Türk şirketleri 4 kıtada 1 milyon konut üretti!

Türk şirketleri 4 kıtada 1 milyon konut üretti!

Türk şirketleri 4 kıtada 1 milyon konut üretti, 130 bin vatandaşımıza 72 ülkede iş kapısı açtı. Bu faaliyetler sonucunda da ülkeye 155 milyar $ gelir sağladı



Türk müteahhitler küresel krize rağmen 72 ülkede 1 milyondan fazla konut üretti. çinli rakipleriyle yarışan Türk şirketleri Sibirya"dan Güney Afrika"ya, ABD"den Kazakistan"a kadar 4 kıtada yatırım yaparak dünyanın her yerinde bayrağımızı dalgalandırdı. Tasarım ve üretim konusunda rakiplerine kök söktüren şirketlerimiz inşaat sektöründen 10 yılda 155 milyar dolar gelir sağladı. şžirketlerimizin yapımını üstlendiği konutlar için 130 bin kişi yurt dışına işçi olarak gönderildi. İnşaat sektörü için üretim yapan fabrikalarımız da bu gelişmeden payını aldı. İnşaat sektörü sanayii kendi alanında dünyanın üçüncü büyüğü haline geldi.

İHALEDEN KALICI PROJELERE
Dünya pazarlarında yükselen en kaliteli konutlara Türk Malı imzası atan Türk şirketler bulundukları ülkelerde daha büyük projeler üretmeye başladı. Bazıları son dönemde küresel marka olmaya yöneldi. 1980"li yıllarda Türkiye dışına müteahhit olarak gidilen ülkelerde havaalanı, turizm merkezleri, konutlar, ofis binaları ve alışveriş merkezleri yapan şirketlerimiz daha büyük yatırımlara yöneldi. İş adamlarımız ünlü şehirlere, alışveriş merkezleri yaparak adından söz ettirmeyi başardı. Dünyanın pek çok ülkesinde Türk yapımı AVM"ler, hava limanları, limanlar, ve oto yollardan yüz milyonlarca insan faydalanıyor.

5 YILDA 30 YILLIK İşž
İnşaat Mühendisleri Odası verilerine göre inşaat sektörünün küresel ekonomik krizin etkilerinin görülmeye başladığı 2008 yılında yüzde 8.1 ve 2009 yılında ise yüzde 16.3 oranında küçüldü. Aynı daralma yurt dışında iş yapan müteahhitlerde de görüldü. Ancak bu küçülmeye rağmen Türk şirketler son 5 yılda, geçmişe göre daha büyük projeler üstlenerek adından söz ettirdi. Türk müteahhitler son 5 yıl içinde 30 yıla bedel ölçekte iş üretti. Rusya Federasyonu, Kazakistan, Libya, Mısır, Suriye, Ukrayna şirketlerimizin kalıcı eserler bıraktığı ülkeler arasında yer aldı. İsrail, ABD, Kanada, Sibirya, Güney Afrika, Endonezya gibi farklı iklimlere sahip ülkelerde iş üstlenen şirketlerimiz buralarda kurdukları dev sanayi tesisleri, fabrikalar, barajlar ve toplu konutlarla adından söz ettirmeyi başardı. İnşaat Mühendisleri Odası"nın verilerine göre Türkiye, sektörde çin"in ardından ikinci büyük oyuncu konumunda. İnşaat sektörünün yurt dışına açılması en az 200 kalem sanayi ihracatını etkiliyor.
Türkiye/Mehmet Koca


Geri Dön