02 / 05 / 2024

Türk şirketleri dünya altın rezervlerine hücum etti! Afrika ülkeleri şantiyeye döndü!

Türk şirketleri dünya altın rezervlerine hücum etti! Afrika ülkeleri şantiyeye döndü!

Aralarında Koç Holding, Kalyon Holding ve Cengiz Holding gibi devlerin de bulunduğu birçok Türk şirketi yurt dışında altın ve değerli madenler için çalışma yapıyor. Ruhsatlandırmada Afrika ülkeleri başı çekiyor.



Bir çok yabancı şirket ülkemizde altın ararken Türk şirketleri ise altın ve değerli maden yatırımları için dünyaya açılıyor. Aralarında Koç Holding, Kalyon Holding, Cengiz Holding, MNG gibi bir çok devin olduğu Türk şirketleri yurt dışında çalışmalar yapıyor.

Dev şirketlerin yanı sıra son dönemlerde bu yatırımlara kamu ve özelden kurum ve şirketlerde katılmaya başladı. Afrika’da yoğunlaşan altın arayışlarına son katılan Türk şirketlerinden biri olan Afro Turk SA, Burkina Faso’da iki altın madenini işletmek için yerel hükümetten izin aldı. Şirket ayrıca Oudalan eyaletinde Soum ve Tambao’da bulunan Inata altın madenlerini işletecek.

Türk şirketleri dünya altın rezervlerine hücum etti! Afrika ülkeleri şantiyeye döndü!

Dunya.Com’dan Kerim Ülker’in haberine göre İstanbul Havalimanı’nı yapan firmalardan MNG de son yıllarda Afrika kıtasında altın madenciliğine ilgi duyan şirket oldu. Holdng kuruluşlarından Avesoro Resources, 2013 3yılından bu yana kıtada faaliyet gösteriyor. Şirketin Liberya’da iki, Burkona Faso’da bir madeni bulunuyor. İşirketin şu andaki altın üretim kapasitesi 320 bin onsun üzerinde bulunuyor. MNG’nin 4 satın alma ile birlikte 400 bilyon dolarlık harcama yaptığı belirtildi.

SUDAN HÜKÜMETİ TÜRK ŞİRKETE RUHSAT VERDİ

2018’de Denizli Şirketi’ne, Kızıldeniz eyaletinde altın arama ruhsatı verildi. Sudan Maden Bakanlığı, Denizli Şirketi'nin, Sudanlı "Business Haidar Mining" şirketi ile ortaklık anlaşması imzaladığını açıkladı. Sudan’ın  Ankara  Büyükelçisi Majok Guandong, "Bir Türk şirketi 5 bölgede altın arama ve çıkarma ruhsatı aldı. Madenlerimizle bir çok Türk şirketi ilgileniyor" dedi.

AZERBAYCAN’DA YATIRIMLAR SÜRÜYOR

3’üncü Havalimanı projesinde yer alan Cengiz Holding, son yıllarda özelleştirmeden bir çok madencilik projesi aldı. 2004 yılında Eti Bakır Küre ve Samsun tesislerini alan şirket bakır, alüminyum, fosfat kayası ve antimuan alanlarında yatırım yapıyor. Şirketin yıllık 100 bin metreden fazla sondaj yaptığı belirtiliyor. Holding 20054 yılında Eti Alüminyum'u, 2006’da ise Murgul Bakır Tesisleri’ni, 2007 yılında Halıköy Antimuan, 2013'te Eti Bakır Mazıdağı Tesisleri’ni alan holding, Mart 2021’de Azerbaycan’da bakır ve altın üretmek için görüşmelere başladı.

Cengiz Holding, Gashgaçay’ı Eti Maden, diğer iki altın madeni olan Elbeidash ve Ağduzdağ yataklarını ise Kalyon Grubu’yla birlikte işletecek. 30 yıl boyunca bu madenleri işletecek olan grup Özbekistan’dan da altın madeni işletmesi için davet aldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön