16 / 11 / 2024

Türk şirketleri, Libya'da 100 milyon dolarlık yağma zararına uğradı

Türk şirketleri, Libya'da 100 milyon dolarlık yağma zararına uğradı

Libyadaki olayların Türk inşaat şirketlerine ilk yağma faturası en az 100 milyon dolar olarak hesaplandı. Olayların yoğunlaştığı Derne ve Bingaziden dönen Türk işçilerinin çektiği fotoğraflarda şantiyelerin yakılıp yağmalandığı görülüyor




Libyadaki olayların Türk inşaat şirketlerine ilk yağma faturası en az 100 milyon dolar olarak hesaplandı. Olayların yoğunlaştığı Derne ve Bingaziden dönen Türk işçilerinin çektiği fotoğraflarda şantiyelerin yakılıp yağmalandığı ve araçların ateşe verildiği görülüyor.


LİBYAdaki olayların büyümesi Türk inşaat şirketlerine de büyük zarar veriyor. Ülkede faaliyet gösteren şirketlerin 20ye yakın şantiyesinde meydana gelen yağmalama olaylarının faturası en az 100 milyon doları buluyor. Libyada 15 milyar dolarlık proje üstlenen Türk şirketleri ise olayların büyümesi halinde zararlarının daha da artacağından korkuyor. Derne ve Bingaziden dönen Türk işçilerinin çektiği fotoğraflarda da inşaat şantiyelerinin yağmalandığı ve araçların ateşe verildiği dikkat çekiyor.

En büyük zarar

Hasar tespit çalışmalarında en büyük zararı inşaat makinelerinin aldığını belirten Libyadaki şirketlerin yetkilileri, şu bilgileri verdi: Bu makineler çok değerli ve pahalı. Kamyonlar, vinçler ve diğer inşaat malzemelerinin hepsi kullanılmaz hale geldi. Zararımızın büyümesinin en büyük nedeni de bu. İsyancılar önce şantiyeleri bastı daha sonra inşaat makinelerine yöneldi. Her şantiyede milyon dolarlık makineler bulunuyor. Bu makinelerin bir çoğu yeni satın alınmıştı. İçlerinde kullanılmadan ateşe verilmiş makinelerde bulunuyor. Zararımız gün geçtikçe artıyor.

Her yeri yaktılar

Bölgedeki şantiyesinin tamamen kullanılmaz hale geldiğini söyleyen bir müteahhitlik şirketi sahibi, şunları anlattı: Olayların başlamasıyla birlikte yağmacıların hedefi haline gelen şantiyelerdeki onlarca araç çalınırken, inşaat makineleri da ateşe verildi. İşçilerimizin konakladığı tüm yerler yakıldı. Gıda ve petrol stoklarımız talan edildi. Bingazi ve Dernede faaliyet gösteren yaklaşık 14 şantiye tamamen kullanılmaz hale geldi. Ancak şehre yakın yerlerde daha çok hırsızlık olayları yaşanıyor.

15 milyar dolarlık iş

Dünyada Türk inşaat sektörünün en önemli 2nci pazarı olarak gösterilen Libyada mevcut 200 şirketimizi faaliyet gösteriyor. Bu şirketler son 5 yıldır 15 milyar dolarlık proje üstlenirken 25 bine yakın Türk işçisi çalışıyor. Şirketlerin şantiyelerinde büyük hasar tespit edilirken, olayların büyümesi ve yönetimin değişmesi halinde devam eden projelerin de yarıda kalacağı belirtiliyor.

Libyaya sonunda tekrar döneceğiz

LİBYA lideri Muammer Kaddafinin kontrolündeki şehirlerde faaliyet gösteren şirketlerin şantiyelerine zarar verilmediğini anlatan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Eren, şu değerlendirmeyi yaptı: Olayların durulmasını bekleyeceğiz. Biz bu ülkeye sonunda tekrar geri döneceğiz. Bizim burada öncelikle vermemiz gereken mesaj olayların durulması yönünde olmalı. 15 milyar dolarlık işimiz devam ediyor.

Daha önceki zararlar ödendi

ÜLKEDE daha önce yaşanan olaylarda Libya hükümetinin zarar tespitlerini yapıp ödemeleri gerçekleştirdiğini söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Eren, Bu tür olaylarla daha öncede karşılaştık. Ancak hükümet şirketlerin zararlarını anında ödedi. Bu konudaki gelişmeler önümüzdeki dönemde daha da netlik kazanacaktır dedi.

İsyan çıkarsa zararı Libya öder maddesi var

YAŞANAN olaylar sonrasında şantiyelerindeki hasarın 30 milyon doları bulduğunu belirten bir şirket yetkilisi, Libyada alt yapı çalışmaları gerçekleştiriyorduk. Çok büyük bir ihale kazandık. Bunun için onlarca makine ve kamyonumuzu ülkeye gönderdik. Şuan tüm ekipmanlarımız kullanılmaz halde. Libya hükümeti ile yaptığımız sözleşmelerde yer alan maddeler arasında Halk ayaklanması ve isyan olayları karşısında, şirketin tüm zararı Libya Hükümeti tarafından karşılanır ibaresi yer alıyor. Bizim gibi iş yapan diğer şirketlerin de sözleşmelerinde böyle bir madde bulunuyor diye konuştu.
Hürriyet/Ceyhun KUBURLU


Geri Dön