06 / 05 / 2024

Türk şirketleri Türkmenistan'daki projeleri teslim etti

Türk şirketleri Türkmenistan'daki projeleri teslim etti

Türk şirketlerinin Türkmenistan'da yaptığı havaalanı, su arıtma tesisi ve elektrik santralinden oluşan 800 milyon dolarlık projelerin açılışı yapıldı



Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde tamamlanan projeler, Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı. Türkmenistan'ın yeni turizm cenneti Avaza'da ilk olarak Polimeks şirketinin 125 milyon Euro'ya inşa ettiği Uluslararası Türkmenbaşı Havalimanı'nda açılış töreni düzenlendi.

9 MİLYAR DOLARLIK İŞE DAVET GELDİ
Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde inşa edilmesi beklenen 9 milyar dolarlık 75 bin nüfuslu yeni kentin projesini inceleyen Berdimuhamedov, projeye inşaat şirketleri tarafından teklif beklediklerini kaydetti. Yaklaşık 24.6 trilyon ton doğalgaz ve 20 milyar ton petrol rezerviyle enerji gündeminden düşmeyen Türkmenistan, enerji yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de söz sahibi olmak istiyor. Öte yandan, Balkanabat eyaletinde kurduğu doğalgaz tribünlü elektrik santralini tamamlayan Çalık Holding'e bağlı Çalık Enerji, santrali hizmete açtı.
Star

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkmenistan'da gövde gösterisi
Türkler 800 milyon dolarlık proje açılışıyla Avaza'da gövde gösterisi yaptı

Türkmenİstan'In Antalya'yı model alarak yarattığı turizm cenneti Avaza'da Türk şirketlerinin tamamladıkları 800 milyon dolarlık projeler Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde Polimeks'in 125 milyon euroya inşa ettiği Uluslararası Türkmenbaşı Havalimanı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Türkmen lider Berdimuhamedov, Avaza Turizm Bölgesi'nin gelecekte dünyanın sayılı turizm merkezlerinden birisi olacağını kaydetti.

Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde inşa edilmesi beklenen 75 bin nüfuslu yeni kentin projesini de inceleyen Berdimuhamedov, projeye inşaat şirketleri tarafından teklif beklediklerini kaydetti.

Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Erol Tabanca ve Balkan eyaleti valisi Orazmurat Niyazliyev ile projeleri inceleyen Berdimuhamedov'a yaklaşık 9 milyar dolara malolacak kentin 7 yılda tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı. Daha sonra Berdimuhamedov ve beraberindeki heyet Türk şirketlerinden Lotus Enerji tarafından inşa edilen doğalgaz tribünlü elektrik santralinin açılışına katıldı. Toplam 189 milyon euroya malolan 254 megawatt üretim kapasiteli tesisin Türkmenbaşı kenti ve Avaza Serbest Turizm bölgesinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağı kaydedildi. Polimeks İnşaat tarafından 66 milyon dolara kurulan su arıtma tesisinin açılışını gerçekleştiren Berdimuhamedov, tesisi gezerek arıtılan deniz suyunu denedi. Tesisin günlük 35 bin metre küp deniz suyunu arıtacağı belirtildi.

Polimeks tarafından 180 milyon euroya yapılan 7 km uzunluğundaki suni Avaza kanalının açılışını gerçekleştiren Berdimuhamedov, Türk işadamlarının çalışmalarından çok memnun olduğunu kaydetti.

2020'de tamamlanacak maliyeti 7 milyar $'ı bulacak
750 hektarlık alanda gerçekleştirilen Avaza Projesi kapsamında oteller, sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, iş merkezleri ve kültürel merkezler kurulacak. Bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin 2020`de tamamlanması hedefleniyor. Toplam maliyet ise 7 milyar doları bulacak. Şu ana kadar yapılan inşaatların yüzde 90'ı Türkler tarafından hayata geçirildi. Hazar Denizi'nin en temiz sahili olarak bilinen Avaza`da 16 kilometrelik kumsal bulunuyor.

İlk 4 ayda turist sayısı % 29 arttı
Antalya'ya yılbaşından bu yana havayoluyla gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı. Bölgeye gelen turist sayısı da 818 bin 366'ya ulaştı. Antalya'ya aynı dönemde, geçen yıl 632 bin 300, 2008'de 732 bin 988 ve 2007'de ise 660 bin 809 turist gelmişti. Son 4 günde ise Antalya Uluslararası Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nden 62 bin 351 turist giriş yaptı. Böylece 1-12 Nisan arasında hava yoluyla Antalya'ya gelen turist sayısı 171 bin 373'e yükseldi. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2010 turizm sezonu için yurtdışında çok yoğun tanıtım yaptığını, Londra, Berlin ve Moskova gibi önemli turizm fuarlarında Türkiye'ye büyük ilgi gösterildiğini belirtti.
Vatan


Geri Dön