28 / 04 / 2024

Türk şirketleri yeni Libya için milyar dolarlık proje hazırlıyor!

Türk şirketleri yeni Libya için milyar dolarlık proje hazırlıyor!

Bakan Çağlayanla birlikte Libyaya çıkarma yapan Türk işadamları milyar dolarlık projelerle döndü. Taşyapı bu ülkede yatırıma 4 milyar, Nursoy Grubu da 1 milyar dolarlık bütçe ayırdı



Arap Baharı sonrasında Kaddafinin ölümü ve yeni hükümet ile birlikte yeni bir sayfa açan Libya, Türk yatırımcısının ilgi odağı haline geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanla birlikte hafta içinde bu ülkeye çıkarma yapan Türk işadamları milyar dolarlık projelerle döndü. Libyaya giden 225 kişilik heyet içinde yer alan Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, ülkede büyük bir yatırım fırsatı olduğunu belirterek, bu ülke için 4 milyar dolarlık bir bütçe ayırdıklarını söyledi. Turanlı, şöyle devam etti: Burada Ruslarla birlikte demiryolu inşaatı yapıyorduk. İsyanla birlikte işler durdu. 553 makinemize el konuldu. 60 milyon Euro zarara girdik. Yeni hükümetle birlikte ödemelerimizi alacağımız ve yeni yatırımlar yapacağımız bir döneme girdik. Libyada enerji, turizm ve tarım alanında çok önemli yatırım planlarımız var. Tarım yatırımı yapmak için hükümetten 2 milyon metrekarelik arazi talebinde bulunacağız. Burada sebze ve bakliyat üretimi yapacağız. Libyanın toprakları çok verimli. Suyu çok bol. Gaz santrali, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri arasında hangisi uygunsa enerji alanında yatırım yapacağız. Toplam bütçemiz 4 milyar dolar civarında. Ülkede Türklere de büyük kolaylık sağlıyorlar.

Libyaya Hilton zinciri geliyor

Turizm alanındaki yatırımlarından da bahseden Turanlı, şehir otelciliği alanında büyüme hedefinde olduklarını belirtti. Akdenizin en güzel bölgesi olarak nitelediği Libyada turizm alanında büyük fırsatların olduğunu ifade eden Turanlı Avrupaya da yakın oluşu bizim için çok önemli. Antalyadaki havayı yatırımlarla buraya katacağız. Hilton ve Hyatt otelleri ile görüştük. Hilton adı altında yatırım olanağımız daha yüksek çünkü Hilton ile görüşmelerimiz daha sıcak geçti ve burası ile yatırıma daha yakınız. Burası Avrupa yarım adasının İsviçresi olur. Öyle bir potansiyele sahip diye konuştu.

1 milyar dolar yatırım kapıda

Heyette yer alan Nursoy Şirketler Gurubu Başkanı Orhan Nurduran da ülkeye yatırım için geldiğini söyledi. Libyadan herhangi bir alacağı olmadığını, yalnızca fırsat kovalamak adına orada olduğunu söyleyen Nurduran Bu çıkarma, çok kısa süreçte buraya intikal edilmesi iyi işaret göstergesidir. Libyanın birçok kenti yıkılmış durumda ve imara ihtiyacı var. 6 aydan önce şartların normale dönmesi zor gözüküyor. Biz şirket olarak Libyaya 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Bunlar içinde alt yapı çalışmaları ve ve residence projeleri olacak. Fizibilitemizi yaptık. 6 aya kadar faaliyete geçeceğiz dedi.

RAFİNERİYİ YENİLEYECEK

İnşaatçı Erenport ilk işini aldı

Libya heyetinde yer alan inşaat firması Erenport Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bal, borçların geri ödenmesiyle birlikte Libyaya Türk iş dünyasından büyük yatırım akacağını söyledi. Bal Şartların normale dönmesi için öncelikle petrol satılmaya başlanması gerekiyor. Dışarıdaki paraların geri alınması gerekiyor. Petrol satışımız yılbaşını bulacak. Mart itibariyle bu ülke kendine gelecektir. Biz Libyada inşaat firması olarak faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık olarak 4 yıldır buradayız. Ben 2 hafta önce Libyadan yeni bir iş aldım. Zaviye Petrol Rafinerisinin bakım işlerini yapacağız. Toplamda 9 milyon dolarlık bir iş bu. Biz genel müteahhitlik işi yapıyoruz dedi.

Kaan Zenginli/Star


Geri Dön