26 / 12 / 2024

Türk şirketlerinden Mozambik'e yatırım atağı!

Türk şirketlerinden Mozambik'e yatırım atağı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Afrika hedefleri doğrultusunda Mozambik’e çıkarma yaptı. 38 Türk şirketi, ülkedeki fırsatları değerlendirmek için 120 Mozambik firmasıyla buluştu. Maputo’dan “Elinizi çabuk tutun” mesajı geldi



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) farklı sektörlerden 38 firmayla Afrika'nın yeni göz bebeği Mozambik'e çıkarma yaptı. Yeni pazar arayışları çerçevesinde rotayı Afrika'ya çeviren ihracatçılar, Mozambik'in başkenti Maputo'da 120 şirketle bire bir görüştü, ülkenin yatırım ortamını ve potansiyelini yerinde gördü. Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan'ın katkısıyla gerçekleştirilen görüşmeler ihracatçıların yüzünü güldürdü. Türk iş dünyasını yatırıma çağıran Taşhan, "Mozambik büyük bir zenginliğin üzerinde oturuyor. Her alanda önemli fırsatlar sunuyor. 7 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi, bedava tahsis edilen tarıma elverişli toprakları ve balıkçılık imkânlarıyla çok kısa sürede dikkatleri üzerine çekecek bir ülke burası. 5 yıl sonra bu pazara girmek zorlaşacak. Türk işadamları bu treni kaçırmamalı" dedi.


MOZAMBİK'TE KAZANMAYAN YOK

2011'de Mozambik'e geldiğinde buradaki insanların Türkiye'nin adını bile bilmediğini belirten Taşhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada Türk imajını yerleştirmek için çok çalıştık. Şimdi Türk ürünlerini arar oldular. Zeygin kaynakları olmasına rağmen en fakir 7'inci ülke. Yatırım için en büyük potansiyel inşaatta. Yollar, binalar, konut, altyapı her türlü inşaat işine ihtiyaçları var. İki ülke arasında çifte vergilendirmeden vize kolaylığına kadar masada duran 20'ye yakın anlaşma söz konusu. Şirket kurma konusunda hızlandılar, birkaç haftada şirket kurulabiliyor. Yatırım için Mozambikli ortağınız olmasına gerek yok ancak devlet ihalesine girilecekse yerel ortak gerekiyor. Çalışanlar konusunda ise 10 kişiden birinin Mozambikli olması şartı var."


İNŞAATTA FIRSATLAR VAR

TİM heyetine başkanlık eden Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Türk şirketlerinin yeni pazar arayışında rotayı Afrika'ya çevirdiklerini söyledi. Ciğer, "Mozambik'te yüksek iş yapma arzusu gözlemledik. Özellikle otomotiv, mobilya, taze gıda, beyaz eşya alanlarında önemli işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 120 milyon dolar seviyesinde olmasına karşın çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Ayrıca konut, sanayi, turizm, altyapı, gibi alanlarda inşaat şirketleri için fırsatlar var" şeklinde konuştu.


TÜRKLER'İ BEKLİYORUZ

İkili iş görüşmelerine katılan Mozambik Müteahhitler Birliği Başkanı Agostinho Vuma da öncelikle iş insanlarının birbirlerini tanımaları açısından önemli bir organizasyon gerçekleştirildiğini aktardı. Vuma "Türkiye'den doğrudan yatırım istiyoruz. Türkiye'den daha küçük ekonomiye sahip Avrupa ülkeleri buraya geliyor. Şu anda iki ülke arasındaki ticaret yetersiz durumda. Türk şirketlerinin diğer ülkelerin önüne geçmesini istiyoruz. Özellikle tarım öncelikli olmak üzere tüm üretim alanlarında sizlerden beklentilerimiz var. İnşaatta, turizm tesisi yapımı ve işletmesinde birçok fırsat ve boşluk söz konusu" dedi.



Sabah



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TİM’in 30 firma ile çıkarma yaptığı Doğu Afrika’nın limanı Mozambik, Türk yatırımcıları bekliyor. 7 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ve verimli tarım arazileri olan Mozambik, her alanda yatırıma aç bir şekilde Türkiye’den doğrudan yatırım istiyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 30 firmadan oluşan karma bir heyetle Doğu Afrika’nın limanı Mozambik’e çıkarma yaptı. Etrafımızdaki ülkelerde süren sorunlar nedeniyle yeni pazar arayışlarında hedef olarak belirledikleri Afrika ülkelerinde yatırım olanaklarını değerlendiren ihracatçılar, Mozambik’in başkenti Maputo’da 120 şirketle birebir görüşme yaptı. Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan’ın katkısı ve desteğiyle Mozambik’te oluşturulan Türk imajı nedeniyle, yapılan toplantı bugüne kadar yapılmış en verimli birebir görüşme trafiğine sahne oldu. Büyükelçi Taşhan “2011 yılında elimde bir bilgisayarla Maputo’ya geldim. Büyükelçilik görevlerini bir müddet otel odasında sürdürdüm. Sonrasında çalışma ofisini ve sefareti kurduk. Burada 5 yıldır Türk imajını yerleştirmek için çok çalıştık. 2011’den önce Türkiye’nin adını bile bilmiyorlardı. Şimdi ise Türk ürünlerini arar oldular. Mozambik büyük bir zenginliğin üzerinde oturuyor. Çok önemli fırsatlar sunuyor hem de her alanda. Türk ihracatçısının elini çabuk tutması gerek çünkü 7 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi, bedava tahsis edilen tarıma elverişli toprakları ve balıkçılık imkanlarıyla çok kısa sürede ülkelerin dikkatini üzerine çekecek. Devlet ülkeyi uçurmaya kararlı. 5 yıl sonra bu pazara girmek zorlaşacak” dedi.


3. BÜYÜK DOĞALGAZ ÜLKESİ


Türkiye’nin Mozambik’le dış ticaret hacmi 120 milyon dolar civarında. Onlar bizden daha çok elektrikli ev aletleri, demir-çelik, işlenmiş gıda alıyorlar, biz de onlardan tütün ve susamyağı. Büyükelçi Taşhan, Mozambik’in dünyanın en fakir 7. ülkesi olduğunu belirterek “Büyük bir zenginliğin üzerinden oturan çok fakir bir ülke. Mevcut doğalgaz rezervi ile dünyanın üçüncü büyük ülkesi. Ülkede şu anda yatırım için en büyük potansiyel inşaatta. Yollar, binalar, konut, altyapı her türlü inşaat işine ihtiyaçları var” dedi. Taşhan, şunları söyledi: “İki ülke arasında çifte vergilendirmeden vize kolaylığına masada 20’ye yakın anlaşma var.  Türkler’i çok seviyorlar. Buraya gelip de kazanmayan yok.”


ÜRETİM YATIRIMI


Türk ticaret heyetine başkanlık eden Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer “Mozambik’te yüksek iş yapma arzusu gözlemledik. Özellikle otomotiv, mobilya, taze gıda, beyaz eşya alanlarında önemli işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum” dedi. Mozambik Müteahhitler Birliği Başkanı Agostinho Vuma da “Türkiye’den doğrudan yatırım istiyoruz. Türkiye’den daha küçük ekonomiye sahip Avrupa ülkeleri buraya geliyor. Türkiye’nin bunların önüne geçmesini istiyoruz. Özellikle tarım öncelikli olmak üzere tüm üretim alanlarında beklentilerimiz var” dedi.


NÜFUSUN YÜZDE 60’I 0-24 YAŞ


Afrika kıtası deyince insanın aklına hastalıklar, beyaz düşmanlığı geliyor. Ancak Mozambik’te yabancı düşmanlığı asla yok. Tabii ki gitmeden önce gece dışarı çıkmayın uyarıları aldık ve öyle de yaptık. Hastalık konusuna gelince, sıtma ilacı kullanmanız gerekiyor. Sokaklarda Türkiye’de olmayan lüks otomobil markaları görüyorsunuz. Bütün araçlar yeni ve lüks. Fakat insanlara bakınca, bu araçları kullananlar kim diyorsunuz. İnsanlar fakir ama yüzleri gülüyor. Çok kötü mimariye sahip apartmanların arasında iki katlı bahçeli evler var. Resmi dil Portekizce. 25 milyonluk nüfusun yüzde 60’ı 0-24 yaş arasında.


ZENGİN TOPRAKLARIN ÜZERİNDEKİ FAKİR ÜLKE


-Dünyanın en fakir 7. ülkesi olan Mozambik’in GSYİH 18 milyar dolar. Kişi başı milli gelir 700 dolar.


-Ülkedeki doğalgaz rezervi 7 trilyon metreküp, kömür rezervi 28 milyar ton.


-Geçen yıl yüzde 7 büyüyen Mozambik’in 2020 yılında IMF tahminlerine göre yüzde 24 büyümesi öngörülüyor.


-Nüfusu 25 milyon.


-Şirket kurmak birkaç hafta sürüyor. Yatırım için yerel ortak gerekmiyor, Yerel ortak devlet ihalelerinde şart.


-Limanlarından denize kıyısı olmayan komşuları da yararlanıyor.


-Mozambik’teki Türk yatırımcılar STFA, Gama İnşaat, Limak Holding ve Rönesans Holding. Rönesans Holding ABD Büyükelçilik binasının inşaatında alt yüklenici.


-Mozambik’te her alanda yatırımcıya ihtiyaç var. Tarım alanları 60 yıllığına kiraya veriliyor. Yılda iki hasat almak mümkün.


-Sağlık, tekstil, balıkçılık, dondurulmuş gıda, deniz taşımacılığı, liman işletmeciliği, mobilya, elektrik, yenilenebilir enerji diğer yatırım alanları.


-Başkent Maputo’nun dışında 5 yıldızlı otel yok. Ayrıca milli park alanına ve rafting bölgesine yakın yerlerde turistik tesis ihtiyacı var.


-İnşaat sektöründeki büyüme yüzde 15. Hem altyapı hem de konut ihtiyacı yüksek.


-Daha çok üretime yönelik yatırım gelmesini istiyorlar.


Star


Geri Dön