02 / 05 / 2024

Türk Telekom Türkiyeden Kıbrısa iletişim köprüsü kuruyor!

Türk Telekom Türkiyeden Kıbrısa iletişim köprüsü kuruyor!

Türk Telekom, Türkiyede iletişim kalitesini artıran fiber optik hattını, şimdi de karasal ve denizaltı yollarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ulaştırıyor. Yeni iletişim köprüsüyle Kuzey Kıbrıs da fiber optik hıza ulaşıyor



Türkiyenin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri kuruluşu olan Türk Telekom, Dünyayı konuşturan Türk olma vizyonuyla, hizmetlerini ve yatırımlarını Türkiye dışında da gerçekleştirmeye devam ediyor. Bugüne kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 1994 yılında kurulan fiber optik kablo hattı TURCYOS I ile sağlanan iletişim, Gazimağusa ve Hatay arasına çekilen 75 km karasal ve 213 km denizaltı kablo sayesinde daha yüksek hıza ve kaliteye ulaşıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin artan ses, internet ve veri trafiğini karşılayacak olan hat, bölgeye tam korumalı servis verilmesini de sağlıyor.

Doğu Akdenizde stratejik yatırım

TURCYOS II olarak isimlendirilen yeni hat, Türkiyede Güney ve Güneydoğu illerinin ihtiyaç duyduğu alternatif güzergahı sağlarken, eklenecek dağıtım ünitesi ile stratejik önemi giderek artan Doğu Akdenize sahili olan ülkelerle de bağlantı sağlayacak.

7 ay gibi kısa bir sürede kurulumu tamamlanan teknoloji köprüsü 24 fiberli denizaltı ve 48 fiberli karasal kablodan oluşuyor. Hattın TURCYOS I ile entegre edilmesi amacıyla İskele - Lefkoşa - Girne arasında 30 km yeni altyapı yapıldı ve 75 km karasal fiber optik kablo tesis edildi. Ayrıca proje kapsamında İskele, Lefkoşa ve Girne merkezlerinde bulunan enerji ve soğutma sistemlerinin yenilenme çalışmaları gerçekleştirildi.

Açılışı 5 Ekim 2011de yapılan fiber optik hat sayesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yeni nesil iletişim hizmetlerine hızla erişmesi sağlanırken, Türk Telekom da yaptığı yurt dışı

 


Geri Dön