14 / 11 / 2024

Türk yapı sektörü Avrupa için atakta!

Türk yapı sektörü Avrupa için atakta!

İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi, Avrupa’nın en büyük 2’nci yapı fuarı olan ve bu yıl 2 bin 600 katılımcı firma, 350 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan “Paris Batimat 2015”e bünyesinde bulunan 16 firma ile milli katılım gerçekleştirdi.




Fransa’nın Paris kentinde Nord Villepinte fuar alanında iki senede bir düzenlenen ve bu yıl 2 bin 600 firma, 350 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan “Paris Batimat 2015” fuarının önemine vurgu yapan İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Misyonumuz ve görevimiz Türk yapı malzemesinin değerini bütün dünyaya anlatarak ihracatımızı en üst seviyelere taşımak. Burada bulunan 60 Türk firmasının 16’sı bizim üyemiz olarak milli katılım gerçekleştirmiş durumda” dedi. Avrupa’nın en büyük ikinci yapı fuarı olan Batimat’a bu yıl dördüncü kez katıldıklarına değinen Urfalılar, “İki sene sonra burada Türk yapı sektörü olarak çok daha fazla firma ile yer alacağız. Bu fuar genelde Avrupa ve Fransız ekolünden gelen Afrikalı firmaları buluşturuyor. Avrupa pazarı sektörümüz için çok önemli bir yer taşıyor. Ülke olarak ihracatımızın çoğunluğunun Avrupa’ya olmasına rağmen Türk yapı sektörü olarak hala Ortadoğu, Afrika, Türki Cumhuriyetleri ve körfez ülkelerinde yoğunlaşmış durumdayız. Ürettiğimiz malların kalite olarak Avrupalı firmalardan hiçbir eksiği yok ve fiyat performansı olarakta onlardan daha uygunuz. Biz bu kalitemizi katıldığımız fuarların hepsinde anlatıyoruz ve iş yapmaya başladıkça sektörde ki Türk yapı malzemelerinin kalite algısı yükseliyor. Yaptığımız her anlaşma bize bir sonraki iş için referans oluyor” diye konuştu.

 

“Türk yapı sektörünün başarısı anlatılmalı”

Türk yapı sektörünün başarısını Avrupalılara anlattıklarını söyleyen Urfalılar, “Katıldığımız fuarlarda ve düzenlediğimiz iş heyetlerinde Avrupalıların Türkiye’deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberlerinin olmadığını fark ediyoruz. Her fırsatta sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguluyoruz. Biz Türk yapı sektörü olarak mermer ve inşaat demiri ihracatında Dünya, Çelik boru üretiminde ve esnek havalandırma kanalları üretiminde de Avrupa birincisiyiz. Ham çelik, doğal taşlar ve boya ihracatında da yine Dünya ve Avrupa’da söz sahibiyiz. Bunları anlattıkça insanlar şaşırıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu milli katılımlar ve ticari heyetler ile farkındalık yaratıyoruz” dedi.



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yapı ürünleri sektörü 2016’da ihracatını yüzde 5 arttırmayı planlıyor. Sektörün 2015 ihracatı 19 milyar dolar.


İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) tarafından Antalya’da tertip edilen toplantı ile yapı sektörü ele alındı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, 2015 itibari ile 19 milyar dolar seviyesinde olan sektörün hedeflerine değindi. Urfalılar, 2016 ihracat hedefinin yüzde 5 olduğunu bildirdi.


Türkiye’nin yapı ihracatında 9. olduğunu anlatan Urfalılar, şunları kaydetti:


“Sektörümüz senelerdir cari açık vermiyor. Ama dış projeler 2015’te geriledi, bu çerçevede Suriye’de ve Rusya sorunları bu bölgelerde ihracatı etkiledi. Buna rağmen kötü olmayan bir dönem geçirdik. Pek çok müteahhitlik ve müşavirlik firmamız da bu ülkelerde projelerini devam ettirme gayretinde. Sektörümüz dış şoklara karşı pek kırılgan değil, emtia ithalatçısı olarak dünya karşısında daha güçlü durabilmeliyiz.”


Urfalılar, yakın ülkelere daralan ihracatı Afrika ve Latin Amerika’ya açılarak aşacaklarını belirtti. Yapı Komitesi olarak Afrika’ya önem verdiklerini anlatan Urfalılar, “Komite olarak bu sene Afrika turumuzu tamamlayıp sonrasında Latin Amerika’ya açılmak niyetindeyiz. Latin Amerika yapı sektörünün ileri olduğu bölgelerden, bizde bu ülkelerde kalitemizi ortaya koymayı temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Serdar Urfalılar, Türkiye’nin hedeflerini katma değerli ürünler ihraç ederek yakalayabileceğini dile getirdi.


Sektörün el ele vererek kuvvetlenebileceğine temas eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz ise ”Yapı Komitesi olarak dünyadan yüzde 1 pay alıyoruz bunu el ele verip yüzde 3’e çekmeliyiz” dedi.


Sözcü


Geri Dön