Turkay Özgür: Barajların su hacminde düşme var ama ciddi değil!
DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür: "Aralık ve ocak aylarında beklenen yağış olmaması nedeniyle mevcut baraj ve göletlerin su hacminde yüzde 2 ile 4 arasında azalma var ancak yağış sezonu devam ediyor. Kötü bir tablo sunmanın gereği yok" dedi
DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, aralık ve ocak aylarında beklenen yağış olmaması nedeniyle mevcut baraj ve göletlerin su hacminde azalma gözlense de ciddi boyutta olmadığını bildirdi.
Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğü olarak 20 bin 723 kilometrekarelik alana hizmet ettiklerini ve yağış açısından bölgenin şanslı olduğunu ifade etti.
Aralık ve ocak aylarında beklenen yağış olmaması nedeniyle Antalya'daki baraj ve göletlerdeki su hacminde azalma olduğunu kaydeden Özgür, "Bugün itibarıyla Oymapınar Barajı'nda doluluk oranımız yüzde 76,11. Geçen yıl bu dönemdeki doluluk oranı ise yüzde 80,64'tü. Yüzde 4'e yakın bir fark var. Dim Barajı'nda 2013'te yüzde 46,88 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 39,73. Bu durum yağışların az seyretmesinden kaynaklanıyor ancak bugünlerde bir yağış bekleniyor" diye konuştu.
Şubat, mart ayında da yağış beklendiğini anlatan Özgür, yağışlarla su hacimlerinin de artacağını söyledi.
Barajların, göletlerin kuraklık tehlikesini önleme amacıyla yapıldığını hatırlatan Özgür, yağışların bol olduğu dönemde suyu depolayarak, azaldığı dönemlerde insanların kullanımına sunduklarını anlattı. Bazı barajların yalnızca sulama amaçlı, bazılarının da sulama ve enerji amaçlı kullanıldığını belirten Özgür, barajların kullanımını programlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yağışların durumuna göre barajlardaki enerji üretimiyle de bazı uygulamalar yaptıklarını ifade eden Özgür, buna bağlı olarak Karacaören'deki enerji üretimini geçici olarak durdurduklarını bildirdi.
- "Kötü bir tablo sunmanın gereği yok"
Mevcut yağışlara göre yaz döneminde sıkıntı yaşanmayacağını açıklayan Özgür, "Aralık ve ocak aylarında beklenen yağış olmaması nedeniyle mevcut baraj ve göletlerin su hacminde yüzde 2 ile 4 arasında azalma var ancak yağış sezonu devam ediyor. Kötü bir tablo sunmanın gereği yok" dedi.
Türkiye'de 5 yılda ya da 10 yılda bir kuraklık periyotlarının olabildiğine dikkati çeken Özgür, meteorolojik verilere göre havaların yağışlı geçeceğini, bu açıdan kuraklık tehlikesi bulunmadığını ifade etti.
Suyun her zaman tasarruflu kullanılması gerektiğine işaret eden Özgür, şöyle konuştu:
"Su azlığı yaşayan bir ülkeyiz. Onun için su varken de kıymetini bilmeliyiz. Tasarruflu kullanmalıyız, hiçbir zaman heba etmemeliyiz. Eğer suyu yerinde kullanırsak sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Suyun tasarruflu kullanılması konusunda herkese görev düşüyor. Susuz kaldığımızda suyun kıymetini anlıyoruz."
AA