Sektörel

TÜRKİNŞA: Sertifikasyon çalışmasının tamamlanması gerek

TÜRKİNŞA, inşaat sektörünün beklediği sertifikasyon uygulaması çalışmasının tamamlanması gerektiğini belirtti

Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikasından (TÜRKİNŞA), inşaat sektörünün beklediği sertifikasyon uygulaması çalışmasının "yap boz tahtasına" döndürülmeden ilgili tarafların görüşlerini de yansıtacak şekilde en geniş katılım sağlanarak tamamlanması gerektiği belirtildi.

TÜRKİNŞA Genel Başkan Vekili Kemal Ertuğrul imzasıyla, sendikanın konuyla ilgili çalışmalara ilişkin görüşlerinin yer aldığı açıklama yayımladı.

Açıklamada, sertifikasyon çalışmasının sektörün doğru modellenmesi açısından çok önemli olduğu, bu çalışmada ilgili tarafların katkılarının alınacağı açıklanmasının da önemli görüldüğü ifade edildi.

"Müteahhitlik karnesi" yönteminin sistemi erozyona uğratmasının gerekçe gösterilerek yürürlükten kaldırıldığı anımsatılan açıklamada, "iş deneyim belgelerini" ön plana alan 4734 sayılı kanunun sektörde memnuniyetle
karşılandığı, ancak kısa sayılabilecek uygulama sürecindeki revizyonlar ve iş deneyim belgelerinin disipline edilmemesinin müteahhitleri neredeyse "karne" uygulamasını arar duruma getirdiği kaydedildi.

"Benzer iş" uygulamalarındaki haksızlıklar ve yanlışlığı doğuran detay seviyesindeki yoğunluğun haksız rekabeti körüklediği ve müteahhitliği meslekleştirmiş firmaları ümitsizliğe sürüklediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rekabeti eşitler arasındaki raya oturtamayan değişik varyasyonlarla hormonlu büyümenin yolunu açan bu sistem yeniden ele alınarak revize edilmelidir.İnşaat sektörü özel sektör yüklenicisi kamu ve yurt dışı müteahhiti ile fenni kurallara ve yasal mevzuata uygun tesis inşa eder. Uygulama alanına göre kategorize edilmesinin gerekli olmadığı ve böyle bir uygulamanın da yarar sağlamayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca farklı kurumlarca yapılan ayrı ayrı çalışmalar bilgi birikimi ve sinerjisinin doğru kullanılamamasına neden olacaktır. Sektörümüzün beklediği bu çalışma 'yap boz tahtasına' döndürülmeden benzer iş uygulamasında yaşanan problemlerin çözümlerini ve ilgili tarafların görüşlerini de yansıtacak şekilde en geniş katılım sağlanarak tamamlanmalıdır."
AA