22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye 757 milyar TL'lik yatırımla ulaşımda çağ atladı!

Türkiye 757 milyar TL'lik yatırımla ulaşımda çağ atladı!

Son 17 senede yapılan 757 milyar TL'lik yatırım, ulaşım alanında Türkiye’ye çağ atlattı. Yeni havalimanları, YHT’ler, bölünmüş yollar, tüneller ve limanlar, Türkiye’yi uluslararası arenada da öne çıkardı.




Türkiye son 17 senede hayata geçirdiği dev projelerle ulaşım alanında çağ atladı. Star'da yer alan habere göre, ulaşım ve iletişime 2003 yılından bu yana 757.2 milyar liralık yatırım yapılırken, yüzde 62 pay ile  kara yolu sektörü ilk sırada yer aldı. 

BÖLÜNMÜŞ YOL ATAĞI

Ülkemizin ana kara yolu ulaşım aksları olan Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının tamamına yakını yapıldı. 2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağı, 27 bin 123 kilometreye çıktı. Uzunluğu 426 kilometreyi bulan ve üzerinde Osmangazi Köprüsü’nün de bulunduğu Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun tamamı 4 Ağustos tarihinde hizmete açıldı. İstanbul ile  İzmir  arasındaki mesafeyi 8.5 saatten 3.5 saate indiren otoyol yapılmamış olsaydı, devlet yolu güzergahı kapasitesini doldurduğundan trafik akımı kesintileri hariç seyahat hızı saatte 40 kilometrenin altına inecek seyahat süresi ise 8-8.5 saatten 11-12 saate yükselecekti.

YHT’LERE DEV YATIRIM 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, hükümetlerin desteğiyle 2003 yılından bu yana ulaşım modları arasında dengeli dağılımın sağlanması  için demir yolları da yeni bir anlayışla masaya yatırıldı. Son 17 senede demir yollarına toplam 137.5 milyar TL yatırım yapıldı. 2009 yılından itibaren ‘yüksek hızlı tren (YHT)’ işletmeciliğine başlandı. Yeni hat yapımının yanı sıra mevcut konvansiyonel hatlar da baştan aşağı yenilendi. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarına hız verildi. 1213 kilometresi YHT olmak üzere toplam 2 bin 115 kilometrelik de yeni hat yapıldı. Bugün 12 bin 803 kilometre demir yolu ağında da işletmecilik yapılıyor. YHT ulaşımı 4 destinasyonda 13 il ile ülke nüfusunun yüzde 42’lik kısmına hizmet veriyor. Almanya’dan sipariş edilen 12 tren setinden ilkinin teslimatları Kasım'da gerçekleştirildi. Söz konusu tren setleri, test sürüşlerinin tamamlanmasından sonra 2020 yılında hizmete sunulacak. 

Demir İpek Yolu devreye alındı

İpek Yolu’nu yeniden Demir İpek Yolu olarak canlandırmak amacıyla Avrupa’yı Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan üzerinden Çin’e ulaştıran Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu 30 Ekim 2017 tarihinde işletmeye açıldı. Bakü-Tiflis-Kars ve  Marmaray  hatlarını kullanarak Çin’den Avrupa’ya kesintisiz giden ilk yük treni, yaklaşık 11 bin 500 kilometrelik demir yolu güzergahını da toplam 18 günde kat etti. Türkiye’nin kıtalar arasındaki stratejik konumunu daha iyi değerlendirebilmek için bölgesel yük taşımacılığında önemli ticaret hacmine sahip 25 lojistik merkezden 9 tanesi işletmeye alındı, 2’sinin kısa zaman içinde devreye girmesi için çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında 2 lojistik merkezin inşaatı sürerken, diğerleri de etap etap devreye alınacak.

İstanbul Havalimanı’nı 45 milyon yolcu kullandı

İstanbul Havalimanı’nda ise yolcu sayısı 45 milyonu geçti. Türkiye, havacılığa yapılan yatırımlar ve düzenlemeler sayesinde bu alanda dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı yakaladı. Mega kent İstanbul, dünyanın en büyük havalimanlarından birine kavuşarak, önemli bir destinasyon ve transfer noktası olma konumunu güçlendirdi. 

 

İstanbul Havalimanı dünyada 'oyunu değiştiren' projeler arasında!


Geri Dön