04 / 05 / 2024

Türkiye baştan başa duble demiryollarıyla donatılacak

Türkiye baştan başa duble demiryollarıyla donatılacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bundan böyle önümüzdeki hedef Türkiye'yi baştan başa duble demiryollarıyla donatmaktır" dedi



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Artık zaman duble demiryolları zamanıdır. Duble yollarda görev tamamlanmıştır, bundan böyle önümüzdeki hedef Türkiye'yi baştan başa duble demiryollarıyla donatmaktır" dedi.

TCDD Genel Müdürlüğü, Vaestelpine (VAE) Grubu ve Kardemir ortaklığında Çankırı'da Yüksek Hızlı Tren Makas Fabrikası kurulması dolayısıyla TCDD Genel Müdürlüğünde tören düzenlendi.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bu ortaklığın gerçekleşmesinde emeği geçenleri kutladı, VAE şirketini de Türkiye'ye güvenip, yatırım yaptığı için tebrik etti.

Bir buçuk asırlık geçmişe sahip VAE ve TCDD ile yarım asırlık Kardemir'in güçlerini birleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, bu ortaklığın hem yurt içi hem de yurt dışında ihtiyaçları karşılamak için kurulduğunu belirtti.

Bu ortaklığın istihdam da yaratacağına dikkati çeken Yıldırım, "Başlangıçta 150 çalışanı olacak, inanıyorum ki kısa sürede bu sayı süratle artacak ama dolaylı olarak yüzlerce esnafımız, vatandaşımız da bu girişimden, bu faaliyetten payını alacaktır, katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

2003'ten bu yana Türkiye'de çağdaşlık, kalkınma ve refah adına herkesi şaşırtan gelişmeler yaşandığını anlatan Yıldırım, bölünmüş yollarda hedeflerine ulaştıklarını ve yeni hedef belirlediklerini, 2012 sonunda bölünmüş yolları 22 bin 500 kilometreye ulaştıracaklarını söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bir başka yol var ki bu bizim tarihimiz, kültürümüz, geçmişimiz, geleceğimiz, o da demiryollarımızdır. Demiryollarının bir taşımacılıktan öte hepimizin hafızasında farklı yeri vardır. Demiryollarımızı layık olduğu noktaya getirmek için Başbakanımızın iradeleriyle, dirayetiyle başlattığımız demiryolu seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. Bugün Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına 2 bin kilometreye ulaşan hızlı demiryolu ağı yapımı süratle devam ediyor."

-ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN HATTI 2013'TE-
Bakan Yıldırım, kaderine terk edilmiş köklü kuruluş olan TCDD'nin, demiryollarını ümran ve refah yolu yapmak için kolları sıvadığını belirtti.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün 11 bin kilometre yolunun yarısı yenilenmiş, kontrolsüz geçitlerin binden fazlasını kontrollü, sinyalli hale getirmiştir. Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Treni'ni hizmete almıştır, Ankara-Konya Hızlı Treni hattını yıl sonunda hizmete almaya azmetmiş, karar vermiştir, 2013'te Ankara-İstanbul'u tamamlamayı kafasına koymuş, Ankara-Sivas'ta hızlı tren hattının inşaatına başlamıştır, Bursa-Bilecik-Ankara-İstanbul hattının inşaatına bu sene başlayacaktır. Daha bir çok yüksek hızlı tren, yeni tren hattı projelerini süratle hayata geçirmeyi başlamış bir demiryolu var. Artık zaman duble demiryolları zamanıdır. Duble yollarda görev tamamlanmıştır, bundan böyle önümüzdeki hedef Türkiye'yi baştan başa duble demiryolları ile donatmaktır. Yeni hedefimiz, yeni heyecanımız budur. Bunu da bu büyük camia ile hayatını, gönlünü, hayallerini vermiş demiryolcularımızla başaracağız."

Fabrikanın ortaklarından Kardemir'in inişli çıkışlı bir dönem geçirdiğini ancak bugün demiryollarının önemli tedarikçilerden biri haline geldiğine işaret eden Yıldırım, kuruluşun ürünlerinin hem Türkiye'de hem de yabancı ülkelerde kullanıldığını söyledi.

Almanya-Türkiye ortaklığında Erzincan'da tesis kurulduğunu, hızlı tren setleri imalatını Kore-Türk ortaklığında Sakarya'da gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, "Avusturya-Türk ortaklığını ise Çankırı'da gerçekleştirdik.

Çankırılılara selam gönderiyorum. Avusturyalı yatırımcılar gelip burada yatırım yapıyorsa bu size bir mesaj olmalıdır. Çankırı, Ankara'ya Avusturya'dan daha yakın. Artık yatırımlarınızı Çankırı'ya yönlendirmenin zamanı gelmiştir, Karabük'e yönlendirmenin zamanı gelmiştir" diye konuştu.

-"ATATÜRK'ÜN VASİYETİ BOYNUMUZUN BORCU"-
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, makas fabrikası ile hem bölgesel refahı ve barışı sağlayacak hem de kültürel çatışmaların önüne geçeceklerine inandığını vurguladı.

ABD'nin Tülomsaş ile dünyanın en modern lokomotifleri Türkiye'de ürettiğini belirten Yıldırım, "Bu, Türkiye'nin gücünü, TCDD'nin birikimi gösterir. Bununla da yetinmedi, Türk demiryollarının yüksek hızlı trenden de ortaya koyduğu başarı sonucudur ki Mekke-Medine Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne teklif vermesi için hususi davet edildi. İşte başarı budur. Sultan Abdülhamit'in 5 yılda yaptığı 2 bin kilometrelik Hicaz Yolu'nun ayak sesleri, Mekke-Medine hattı, Ankara-Konya hattıyla atılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki süreçte kuzey-güney hattını da ilgili bölge ülkeleriyle birlikte gerçekleştireceğiz."

Türkiye'nin tren setleri, raylar ve makas imal ettiğini, boji ve tekerlek takımının da Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilmeye başlanacağını anlatan Yıldırım, "İşte küresel işbirliği budur, küresel dayanışma budur, hem kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de ihtiyacı olan bölge ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi.

Cumhuriyetin 2023'te kutlanacak 100. yıl dönümünde Ulu Önder Atatürk'ün "Demiryolları toptan tüfekten daha iyi muharebe aracıdır" dediği gibi ülkenin dört bir yanını demiryollarıyla öreceklerini ifade eden Yıldırım, "Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmek de bizim boynumuzun borcudur. Bu kararlılıkl çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda 6 bin 700 kilometre yeni hat yapacağız, mevcut hatlarımızın tamamını elden geçireceğiz, sinyali olmayan hatlarımızı sinyalli hale getireceğiz böylece demiryollarında üyesi olmak istediğimiz Avrupa ülkelerinin seviyesinin de üzerine çıkacağız. Buna kararlıyız, Türkiye bunu yapacak güce sahiptir" diye konuştu.

Yatırımcılara, makas fabrikasına yönelik 2 yılda 10 milyon avro tutarındaki yatırım öngörülerinin değişebileceği uyarısında bulunan Yıldırım, Türkiye'de ve yakın ülkelerde demiryolu sevdası gelişmeye başladığını, bu heyecanın üretim olarak bölge ülkelerine dönüş yapacağını söyledi.

-"KÜLTÜRLER FARKLI AMA HEDEF AYNI"-
Vaestelpine CEO'su Marc Kaddoura ise fabrikanın Avusturya-Türk ortaklığında kurulduğunu anımsatarak, "Kültürler farklı ama asıl önemli olan hedefimiz aynı" dedi.

Fabrikanın ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Kaddoura, verimli bir işbirliği ile şirketin istikrar ve refah içinde çalışacağını söyledi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, demiryollarında yatırım seferberliği başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a teşekkür etti. Karaman, fabrikanın Türkiye'de demiryollarının gelişimi açısından önem taşıdığını ifade etti.

Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel de TCDD'nin taşıma kapasitesinin önemli kısmını kullanan Kardemir'in ray üretimi yaptığını anlattı. Demirel, "TCDD ile Kardemir arasındaki sağlam ilişki üç ayak üzerinde gelişerek daha da otursun istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Yıldırım, fabrika ortağı kurum ve kuruluş temsilcileriyle tesisin kuruluş sözleşmesini imzaladı.

TCDD, VAE ve Kardemir ortaklığında kurulacak makas fabrikası ile yüksek hızlı tren hatları ve yerel yönetimlerin gelecek 10 yılda 150 milyon dolara ulaşması beklenen makas ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Ağır taşımacılığa ve ve hızlı tren hatlarına uygun modern makas üretimini gerçekleştirecek olan fabrika, TCDD Çankırı Makas Fabrikası bitişiğinde kiralanan yaklaşık 21 bin 500 metrekare alan üzerine kurulacak.

Fabrikada TCDD'nin yüzde 15, VAE Grubu'nun yüzde 51 ve Kardemir'in yüzde 34 payı bulunacak. 5 milyon Avro sermaye ile kurulacak fabrikada, ilk iki yılda 10 milyon Avro tutarında yatırımla yaklaşık 140 kişi istihdam edilecek. Yüzde 62 oranda yerlilik hedefleyen fabrikada, yılda 500 adet ağır taşımacılığa, 100 adet de yüksek hıza uygun makas üretilecek ve kurulu kapasitenin yüzde 10'u ihraç edilecek.
AA


Geri Dön