30 / 04 / 2024

Türkiye, dünya inşaat malzemeleri ihracatında ilk 5'te yer aldı!

Türkiye, dünya inşaat malzemeleri ihracatında ilk 5'te yer aldı!

Türkiye dünya inşaat malzemeleri ihracatında ilk 5'te yer aldı.  Geçen yıl 30,83 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihraç eden Türkiye, en çok inşaat malzemesi ihracatı yapan ülkeler arasında 5. oldu.



Türkiye, dünya inşaat malzemeleri ihracatında ilk 5 te yer aldı!

Geçen sene Türkiye'nin ihracatı yüzde 19,6 artarken, en çok ihracat yapılan ülkelerin başında İsrail yer aldı.

İsrail'i ABD ve İngiltere izledi. İnşaat malzemeleri ithalatı yüzde 22,2 artarak 8,6 milyar dolara ulaştı. En çok ithalat yapılan ülkeler ise şu şekilde sıralandı; Çin, Almanya ve İtalya .

İnşaat malzemeleri ihracatında kilogram başına düşen birim fiyat 0,35 dolardan 0,48 dolar oldu. İthalat birim fiyatı ise 2,84 doları buldu. Dünya inşaat malzemeleri ihracatında 253,6 milyar dolarla Çin ilk sırada yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, salgının ardından hızla toparlanan dünya ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşının bozucu etkilerine maruz kaldığını kaydederek, savaşın yol açtığı olumsuzluklardan, artan enflasyon oranlarından, emtia ve enerji fiyatlarındaki artış ve dalgalanmadan, taleplerdeki daralmalara değindi.

Geçen seneye yönelik verileri iyi analiz ederek fırsatları değerlendirebileceklerini belirten Küçükoğlu, "Rekabet gücümüzü artırmaya yönelik orta-uzun vadeli stratejilerimizi oluştururken doğru verilere sahip olmamız büyük önem taşıyor" açıklamasını yaptı.

Küçükoğlu, sektörün doğru, tarafsız ve güncel bilgiye sahip olması için düzenli verileri paylaşmaya devam edeceklerini aktararak, "Gerek otoritelerden gerekse sektörel ağımızdan gelen bilgileri rafine ederek hazırladığımız toplu verilerle aslında önemli bir sorumluluğu da yerine getirdiğimize inanıyoruz " diye belirten Küçükoğlu, "Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2021 önceki raporlar gibi gelişmeyi arzulayan sektör paydaşlarımız için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır." ifadesini kullandı.

İnşaat maliyet endeksinde son dakika! Bir yılda yüzde 105,73 arttı!


Geri Dön