30 / 04 / 2024

Türkiye dünyanın en büyük çimento ihracatçısı oldu

Türkiye dünyanın en büyük çimento ihracatçısı oldu

Posta Gazetesi'nden M.Rauf Ateş, bugünkü köşesinde "Çimento ihracatçının yeni lideri oldu" başlıklı yazı yazdı



Bazen çok sayıda olumsuz haber arasında iyiler de havaya uçup gidiyor. Ekonominin zor süreçten gittiği bu günlerde, bazı iyi haberleri atlayabiliyoruz. Antalyalı Adopen Grubu'nun As Çimento şirketinin genel müdürü Göksel Aybek'ten dinleyinceye kadar, çimento sektöründeki önemli bir gelişmeden benim de haberim yoktu. Aybek, yaşanan sıkıntılar, altyapı ve konut sektörlerindeki daralmaya rağmen, Türk çimento sektörünün önemli bir başanya imza attığının altını çiziyor.

Haber şu: 5 kıtanın ekonomik krizle boğuştuğu 2009'da Türkiye, 20 milyon ton üretimle, dünyanın en büyük çimento ihracatçısı oldu. Gerçekten önemli bir gelişme... Göksel Aybek, 'Bunun 2 milyon tonu da bize ait' diyor övünerek...

Dünya çimento pazarında aslında büyük bir kapasite fazlalığı  var. Bu gerçeği sadece Çin pazarındaki gelişmelere bakarak da görmek mümkün... Çin'de kapasite düzeyi 1.3 milyar tona ulaştı. 2008 yılında çimento ihracat 26 milyon ton idi, 2009'da 14 milyon tona düştü. Çin'deki düşüş, önemli pazarlara olan uzaklık, hız ve belli miktarlann altındaki ihracatı gerçekleştirememesinden kaynaklandı.

Bunlar iyi haberdi. Kötü haber ise şu.- Türkiye 20 milyon ton ihracat yapü. Bu, 12 milyon ton ihracatın yapıldığı 2008 yılına göre yüzde 66.6 oranında artışı ifade ediyor. Ancak, fiyatlar da yüzde 40-50 oranında geriledi. Dolayısıyla, artışın cirolara yansıması aynı düzeyde olmadı. Yine de önemli bir basan olduğunu, zor zamanlar için moral verdiğini unutmamak gerekiyor.
Posta/M.Rauf Ateş


Geri Dön