29 / 04 / 2024

Türkiye ekonomisi 600 milyar doları geçen döviz cinsi borcun üstünde oturuyor

 Türkiye ekonomisi 600 milyar doları geçen döviz cinsi borcun üstünde oturuyor

Türkiye'nin 451 milyar doları dış borç, 166 milyar doları ise iç dövizli borçlardan oluşan toplam dövizli borçlarının milli gelire oranı yüzde 78'e ulaştı. Ekonomist Murat Kubilay ise “451 milyar dolarlık dış borcun sadece 15 milyar doları TL cinsi. Dövizli iç borçlarla birlikte Türkiye ekonomisi 60



Ekonomist Murat Kubilay, mevcut iktidarın Türkiye’nin yıllarca biriken dış açığını karşılamak için kamu varlıklarını sattığını ve hatta başta bankalar olmak üzere özel sektörün de önemli bir kısım varlığını yabancılara bıraktığına dikkat çekerek “Buna rağmen yeterli finansman dulunamadı, AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılı başından 2022’ye dış borç 132 milyardan 451 milyar dolara çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut durumda devletin 29 milyar dolar ve özel sektörün de 136 milyar dolar döviz cinsi borcu olduğunu belirten Kubilay, “451 milyar dolarlık dış borcun ise sadece 15 milyar doları TL cinsi. Dövizli iç borçlarla birlikte Türkiye ekonomisi 600 milyar doları geçen döviz cinsi borcun üstünde oturuyor. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri heba edildiği için süreklilik arz eden döviz şokları yaşanıyor” yorumunda bulundu.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön