22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'de doğalgaz ithalatı geçen kasım ayında yüzde oranında 7,5 yükseldi...

Türkiye'de doğalgaz ithalatı geçen kasım ayında yüzde oranında 7,5 yükseldi...

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı, geçen sene kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 7,5 yükselerek 4 milyar 433 milyon 830 bin metreküp olduğu açıklandı.




Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun geçen sene kasım ayına ait olan "Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu" kapsamında ithalatın 3 milyar 571 milyon 850 bin metreküpü boru hatları ile, 861 milyon 980 bin metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığı ile yapıldığı belirtildi. 

Buna göre, toplam doğalgaz ithalatı bu dönemde yüzde 7,5 yükselerek 4 milyar 433 milyon 830 bin metreküp olarak gerçekleşti. En fazla doğal gaz ithalatı geçen sene kasım ayında 2 milyar 302 milyon 970 bin metreküple Rusya'dan gerçekleştirilirken, bu ülkeyi 685 milyon 890 bin metreküple Azerbaycan ve 682 milyon 580 bin metreküple İran takip etti. Bu dönemde Cezayir'den ithal edilen LNG miktarı 556 milyon 690 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.

KONUTLARDA GAZ TÜKETİMİ YÜZDE 26,5 ORANINDA AZALDI

Ülkede toplam doğal gaz tüketimi geçen sene kasım ayında senelik bazda yüzde 5 düşerek yaklaşık 3 milyar 407 milyon 530 bin metreküpe gerilediği belirtildi. 

Sanayi sektörünün doğal gaz tüketimi yüzde 10,1 artış ile 1 milyar 145 milyon 990 bin metreküp olarak kayıtlara geçti. Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 5,6 azalarak 789 milyon 200 bin metreküpe kadar düştü. Öte yandan, konutlardaki doğal gaz tüketimi ise bu dönemde yüzde 26,5 düşerek 756 milyon 90 bin metreküp oldu.

 Türkiye de doğalgaz ithalatı geçen kasım ayında yüzde oranında 7,5 yükseldi...

STOK MİKTARLARI DA ARTTI

Türkiye'de doğal gaz stok miktarı kasım ayında geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 1,16 yükselişle 5 milyar 336 milyon metreküpe kadar çıktı. Doğal gaz stokunun 5 milyar 91 milyon metreküpü yer altı depolama tesislerinde de 245 milyon metreküpü ise LNG terminallerinde bulunmaktadır.

DOĞALGAZ NEDİR? VE NASIL OLUŞUR?

Doğal gaz, organik maddelerin yeryüzünde  alt katmanlarda ve  milyonlarca senelerdir süregelen kimyasal ayrışması sonucunda meydana gelmiştir. Ayrıca, yer altından çıkarılan doğal gazın gaz kullanıcıya ulaştırılabilmesi için önce arındırma, bileşenlerinden ayırma işlemi gerçekleştirilir.

Doğalgazda şubat tarifesi belli oldu! Doğalgaz faturası şubatta ne kadar gelecek?

Kiracı elektrik, su, doğalgaz borcunu ödemezse ne olur?

İGDAŞ açıkladı! Doğlagaz faturası ödemeleri ile ilgili kolaylık...

Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön