09 / 01 / 2025

Türkiye ekonomisi inşaat sektörü ile birlikte büyüyor

Türkiye ekonomisi inşaat sektörü ile birlikte büyüyor

Uğur Dumankaya, "Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında büyüme göstermeside inşaat sektörünün rolü yüksek" dedi



Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,3 büyüdüğünü ve bu büyümede inşaat sektörünün yüzde 21,9´la en fazla büyüme kaydeden sektör olduğunu açıklamasının ardından Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya bir açıklama yaptı. Dumankaya; "Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında beklentilerin ötesinde inanılmaz bir büyüme kaydetmesi ve bu büyümede inşaat sektörünün belirleyici rol üstlenerek lokomotif sektör olması sevindirici" dedi.

Küresel ekonomik kriz ve sonrasında inşaat sektörünün gelişimine değinen Uğur Dumankaya, "2009´da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, yılın son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girmişti ve 2010 yılının ilk 6 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2009´un ilk 6 ayında kullanılan mortgage kredileri 906 milyon TL seviyelerindeyken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam büyük bir ilerleme kaydetmiş ve 6 milyar 700 milyon TL seviyelerine kadar ulaşmıştır. 2009 sonlarında ülke ekonomimizde oluşmaya başlayan büyüme ortamı ve finans sektörünün elindeki likiditeyi konuttan yana kullanma eğilimi, konut kredilerinde daha önce görülmemiş cazip faiz oranlarını beraberinde getirdi. Mevcut konut faiz oranları o kadar makul seviyelere geriledi ki sektörümüzün altın çağını yaşadığı 2005 yılındaki %1´lik oranlarında çok altına inerek %0,82 seviyelerine ulaştı. Hem faiz oranlarının cazip olması hem de piyasada yeterli miktarda nitelikli konut arzının olmasıyla birlikte bu durum, 2009´da durgun seyreden konut sektöründeki alımları tekrardan canlandırdı ve sektörün hızlı ama dengeli bir büyüme trendine girmesine zemin hazırladı. Bunun neticesinde inşaat sektörü ülke ekonomisinin yüzde 10,3 büyüdüğü bir ortamda yüzde 21,9 oranında büyüyerek bu büyümenin baş aktörü oldu ve ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu ekonomik gelişmelerin özellikle referandum sürecinin de olumlu sonuçlanmasıyla birlikte daha da iyiye gideceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomik gelişim kriz öncesindeki gibi çift haneli rakamlarda seyredecek ve sektörümüz bu gelişimdeki önemli rolünü devam ettirecektir" dedi.

İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Uğur Dumankaya, ülke ekonomisine katkısı bu oranda yüksek olan sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve destekleri devlet tarafından görememektedir. Sektörümüzün gelişimi için devlet tarafından acilen çözüm getirilmesi gereken KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları ve arsa üretimi gibi birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacak, dolayısıyla da ülke ekonomimizin büyümesine de önemli katkılarının devamının gelecektir" dedi.

Dumankaya İnşaat

1963 yılında İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan ve `´Kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmak´´ misyonuyla yola çıkan Dumankaya Grubu bugün başta inşaat sektörü olmak üzere yapı malzemeleri pazarlamasından otomotive, sigortacılıktan PVC kapı ve pencere sistemleri üretimine pek çok alanda hizmetler veren bir şirketler topluluğuna dönüşmüştür.

Yarım asırlık tecrübesiyle güçlü işbirlikleri, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçi yaklaşımıyla olağanüstü projelere imza atan Dumankaya İnşaat, Türkiye´nin en çok tercih edilen 5 yaşam alanı geliştirici şirketinden birisi olma özelliğinin sorumluluğuyla kalitesinden asla ödün vermiyor.


Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Türkiye ekonomisi inşaat sektörü ile birlikte büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,3 büyüdüğünü ve bu büyümede inşaat sektörünün yüzde 21,9’la en fazla büyüme kaydeden sektör olduğunu açıklamasının ardından Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya bir açıklama yaptı.

Dumankaya; “Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında beklentilerin ötesinde inanılmaz bir büyüme kaydetmesi ve bu büyümede inşaat sektörünün belirleyici rol üstlenerek lokomotif sektör olması sevindirici” dedi.

Küresel ekonomik kriz ve sonrasında inşaat sektörünün gelişimine değinen Uğur Dumankaya, şunları söyledi:

“2009’da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, yılın son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girmişti ve 2010 yılının ilk 6 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2009’un ilk 6 ayında kullanılan mortgage kredileri 906 milyon TL seviyelerindeyken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam büyük bir ilerleme kaydetmiş ve 6 milyar 700 milyon TL seviyelerine kadar ulaşmıştır. 2009 sonlarında ülke ekonomimizde oluşmaya başlayan büyüme ortamı ve finans sektörünün elindeki likiditeyi konuttan yana kullanma eğilimi, konut kredilerinde daha önce görülmemiş cazip faiz oranlarını beraberinde getirdi. Mevcut konut faiz oranları o kadar makul seviyelere geriledi ki sektörümüzün altın çağını yaşadığı 2005 yılındaki %1’lik oranlarında çok altına inerek %0,82 seviyelerine ulaştı. Hem faiz oranlarının cazip olması hem de piyasada yeterli miktarda nitelikli konut arzının olmasıyla birlikte bu durum, 2009’da durgun seyreden konut sektöründeki alımları tekrardan canlandırdı ve sektörün hızlı ama dengeli bir büyüme trendine girmesine zemin hazırladı. Bunun neticesinde inşaat sektörü ülke ekonomisinin yüzde 10,3 büyüdüğü bir ortamda yüzde 21,9 oranında büyüyerek bu büyümenin baş aktörü oldu ve ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu ekonomik gelişmelerin özellikle referandum sürecinin de olumlu sonuçlanmasıyla birlikte daha da iyiye gideceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomik gelişim kriz öncesindeki gibi çift haneli rakamlarda seyredecek ve sektörümüz bu gelişimdeki önemli rolünü devam ettirecektir.”

İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Uğur Dumankaya, ülke ekonomisine katkısı bu oranda yüksek olan sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve destekleri devlet tarafından görememektedir. Sektörümüzün gelişimi için devlet tarafından acilen çözüm getirilmesi gereken KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları ve arsa üretimi gibi birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacak, dolayısıyla da ülke ekonomimizin büyümesine de önemli katkılarının devamının gelecektir” dedi.
Hürriyet


Geri Dön