Sektörel

Türkiye ekonomisi yüzde 5.7 büyüdü! Büyümeye en büyük katkı inşaat sektöründen geldi!

Türkiye ekonomisi enflasyon, vergi zamları, inşaat ve seçim harcamalarının etkileriyle 2024 yılının ilk 3 ayında yüzde 5.7 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı yüzde 11.1’le inşaat sektöründen geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5.7 oranında büyüdü. Söz konusu bu büyümeye en büyük katkı yüzde 11.1’le inşaat, yüzde 10.4’le vergi artışlarından geldi.

30.5 TRİLYONLUK EKONOMİ

Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre enflasyona bağlı fiyat ve tüketim artışlarıyla seçime dönük harcamalar ekonomideki sanal büyümeyi hızlandırdı. Paylaşılan detaylara göre sanayi, tarım ve hizmet sektörlerindeki büyüme milli gelir büyümesinin altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ilk çeyrekte 8 trilyon 822 milyar Türk Lirası şeklinde olurken yıllık bazda GSYH büyüklüğü 30 trilyon 456 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Türkiye ekonomisi 2023 yılı sonunda 26 trilyon 276 milyar Türk Lirası şeklinde olmuştu. Dolar bazında ilk çeyrekte 285.6 milyar, yıllıklandırılmış bazda 1 trilyon 158 milyar dolar GSYH rakamına ulaşıldı. 2023 yılının sonunda bu dolar bazlı GSYH 1 trilyon 118 milyar dolardı. Yılın ocak-mart dönemini kapsayan ilk çeyrekte en yüksek büyüyen sektör yüzde 11.1’le inşaat oldu. Seçimlerin etkileriyle inşaatta yaşanan büyüme milli gelir büyümesini de yukarı itti. Senenin başında vergilere yapılan yüklü zamlar ile enflasyon arttıkça otomatik olarak artış gösteren dolaylı vergi artışları ilk çeyrekte net vergi büyümesini yüzde 10.4’e çıkarttı. Buna karşılık aynı dönemde tarım sektörü yüzde 4.6, sanayi sektörü yüzde 4.9, hizmetler sektörü de yüzde 4.3’lük büyüme ile ülke büyümesinin gerisinde kaldı.

TÜKETİM VE İHRACAT ARTTI

Açıklanan rakamlara göre ilk çeyrekte tüketim harcamaları, enflasyonun etkileriyle yüzde 7.3, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3.9 ve sabit sermaye oluşumu (yatırım) da yüzde 10.3 artış gösterdi. Söz konusu bu dönemde ihracat yüzde 4 artarken ithalat yüzde 3.1 azalma gösterdi.

 

SSK, Bağkur, 4A, 4B Temmuz 2024 zammında son dakika! Hesap kitap yapıldı, ortaya işte bu rakam çıktı!

TOKİ'den 8 kampanyada tam 3 bin 56 yeni konut geliyor! Bu illerde yaşayanlara Temmuz 2024 müjdesi!

Birleşik Kamu-İş'ten Emlak Konut GYO kampanyasına eleştiri: Taksitler 41 bin TL'den başlıyor!