Ekonomi

Türkiye Emekliler Derneği açıkladı! Primlerin emeklilere geri dönüşü sağlanmalı

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Ergün, ekonomik koşulların her 4 emekliden birini çalışmak zorunda bıraktığını ifade ederken çalışan emeklilerin primlerinin geri dönüşünün sağlanması gerektiğini kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emekli, sosyal güvenlik destek primiyle çalışmaya devam ediyor.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, yaptığı açıklama kapsamında, 16 milyon 154 binden fazla kişinin SGK'den emeklilik ve yaşlılık aylığı aldığını belirterek, emeklilerin bir kısmının ekonomik nedenlerden dolayı çalışmaya devam ettiğini ifade etti.

SGK'nin Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emeklinin SGK'ye sosyal güvenlik destek primi ödenmesiyle çalışmayı sürdürdüğüne dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti: "Veriler bize yaklaşık 2 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğini gösteriyor. Kayıtlı çalışan emekli sayısı kadar, kayıt dışı çalışan ya da çalıştırılan emeklimiz var. Kayıtlı ve kayıt dışı 4 milyon emekli çalışmak zorunda kalıyor. Bu da emeklilerin yaklaşık dörtte birine karşılık geliyor. EYT düzenlemesiyle birlikte çalışan emekli sayısı hızla arttı. Bu tablonun tek bir sebebi var ekonomik nedenler. Emeklilerimiz geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor. Emekli aylıklarında artış yapılarak emeklilerin çalışmamaları ve bu sayede oluşacak istihdam açığından gençlerin faydalanması sağlanabilir."

"Primlerin emeklilere geri dönüşü sağlanmalı"

Kazım Ergün, sosyal güvenlik destek primi ile kayıtlı şekilde çalışan emeklilere bu durumun ilave bir geri dönüşünün olmadığını, SGK'ye kayıtlı çalışmaya devam eden emeklilere ilave imkanların sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Erken emeklilikte şartlar neler?

SGK, tarafından sunulan esnek emeklilik şartları emekli olmak isteyen vatandaşların hayallerini gerçeğe dönüştürmek için bir fırsatlar sağlıyor. Fakat sağlanan bu imkandan yararlanabilmek için erken planlama, bilinçli adımlar ve SGK mevzuatındaki değişikliklere dikkat etmek lazım. Öte yandan, Sigorta başlangıç tarihi, ödenen prim gün sayısı ve yaş gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. SGK, vatandaşların bu süreci daha kolay yönetebilmeleri için çeşitli esneklikler sağladığını duyurdu. Ayrıca, 1800, 3600, 4500 ve 5400 gün gibi farklı prim gün sayılarına sahip olanlar da kısmi emeklilik durumuna geçerek erken emekli olma hakkını elde edebiliyor.

İsteğe bağlı emeklilik şartları...

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için aranan şartlar şunlardır:

– İlk şart 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları.

 

Emeklilere Haziran'da maaşa ek 12 bin lira yatırılıyor! Emekli promosyon 2024: TEB emekli promosyon ne kadar?

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

Emekliye çifte gelir müjdesi! Ay sonuna kadar 20 bin TL'yi aşan fırsatı sakın kaçırmayın!

Özgür Demirtaş, 'emekli maaşı ve asgari ücret acilen artırılsın' dedi! İşte o enflasyon detayı...