01 / 05 / 2024

Türkiye, emlak piyasasında Avrupa şampiyonu oldu!

Türkiye, emlak piyasasında Avrupa şampiyonu oldu!

Knight Frank'ın hazırladığı konut fiyat endeksinde Türkiye yüzde 12.2'lik artışla dünya 6'ncısı, Avrupa'nın da lideri oldu. Dubai'nin ilk sırada yer aldığı sıralamada konutun kaybedenleri tarafında Avrupa ülkeleri var...



Knight Frank'ın hazırladığı konut fiyat endeksinde Türkiye yüzde 12.2'lik artışla dünya 6'ncısı, Avrupa'nın da lideri oldu. Dubai'nin ilk sırada yer aldığı sıralamada konutun kaybedenleri tarafında ise Avrupa ülkeleri var.

Avrupa ekonomisi, krizden çıkış sinyali verse de gayrimenkul fiyatları düşmeye devam ediyor, ingiliz gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'ın Küresel Konut Fiyat Endeksi raporunda 2012 ile 2013'ün ilk yarısı değerlendirildi.

Dünya sıralaması Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bulunduğu BRICS ülkeleri ile Kolombiya, Endonezya, Türkiye gibi ülkelerin yer aldığı CIVETS'te yükseliş yaşanırken, Avrupa ve ABD'de düşüş dikkat çekti. Knigth Frank'ın raporunda yer alan 55 ülkenin 37'sinde fiyatlar arttı. Raporda bir yılda konut endeksinin yüzde 2.4'lük artış gösterdiği kaydedildi. Konut piyasasının şampiyonu ise yüzde 21.7 ile "gökdelenler diyarı" Dubai oldu. Dubai'yi yüzde 19.1 ile Hong Kong 15.4 ile Tayvan, 14.8 ile Çin, 12.7 ile Kolombiya, yüzde 12.2 ile Türkiye takip etti.
Dünya liginde 6'ncı olan Türkiye, Avrupa lideri oldu. Rusya listeye yüzde 6.4 ile 15'inci, Hindistan ise yüzde 5.9 ile 17'nci olarak girdi. Konut piyasasının kaybedenlerinin neredeyse tamamını Avrupa ülkeleri oluşturdu. Kaybedenler kuliibiindeki liderliği ise yüzde 11.5'le Yunanistan aldı.
Dünya genelinde 2008 yılı sonbaharında patlak veren mali krizde konut fiyatların dibe vurduğu Ukrayna'da fiyatlar yeniden artmaya başladı. Söz konusu reytinglerde Ukrayna konut fiyat artışında dünya genelinde 10'uncu sırada yer aldı. Son yıl içerisinde ülkede fiyatların yüzde 10,9 arttığı kaydedildi.


Türkiye'de Yeni Çağ

Geri Dön