Türkiye gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi!
Son yıllarda Türkiye yabancı gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi oldu. Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 78.4 arttı.
2018 yılında Türkiye yabancı ev alıcılarının uğrak noktalarından biri oldu. Yabancılara yapılan konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 78.4 artarak 39 bin 663 adet oldu. Bu rakam tarihin en iyi birinci çeyrek rakamı olarak açıkladı.
Takvim Gazetesi'nden Esra Özsümer'i haberine göre; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yabancıya ev satışlarında yüzde 81.5’lik bir artış yaşandı. Yabancılara yapılan konut satışında Türkiye'nin almış olduğu konut alımını kolaylaştıracak önlemler etkili oldu.
250 bin dolara ev sahibi olabiliyorlar
Geçtiğimiz Eylül ayında Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te yabancıların vatandaşlık kazanabilmesi için yapılan değişiklikle 1 milyon dolarlık ev alma şartı, 250 bin dolara indi. Bu değişiklik yabancıların Türkiye'den ev almasını kolaylaştırdı.
2018 yılında yönetmeliğe eklenen yabancı konut yatırımcılarının vatandaş olmak için hemen teslim bir konut almak ya da evlerinin tamamlanmasını ve tapusunun teslim edilmesini beklemek zorunda kalmamasına ilişkin kanun da yabancı konut satışlarını olumlu etkiledi. Bu değişiklikle beraber evin devir satış sözleşmesini notere ibraz ederek Türk vatandaşı olabilme imkanı getirildi. Yabancı alıcıların noter huzurunda evin devir satış sözleşmesini notere ibraz ederek Türk vatandaşı olabilme imkanı getirildi.
Türkiye'de fiyatlar uygun
Türkiye hem yerli hem de yabancı ev alıcıları için pek çok fırsat sunuyor. Uzmanlar, artan döviz kuruna bağlı olarak yükselen arsa ve inşaat maliyetlerinin henüz fiyatlara yansımadığını belirtiyor. Bu durum konut alımlarını kolaylaştıracak ve yatırım yapanlara yüksek pirim sağlayacak.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya satışta yapılan değişiklikler sonucu sadece gayrimenkul satışından Türkiye’ye yılda en az 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlanabileceğini açıklayarak, mobilya, beyaz eşya ve diğer yan ürünlerle bu rakamın 15 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.
Durbakayım, Türkiye’den konut satın alanların daimi turist olarak yılda en az bir defa Türkiye’ye gelerek sürekli döviz girişini garanti altına alacaklarını ifade ederek “Her yıl emlak vergisi, apartman aidatı gibi ek ödemeler için döviz girişi sağlanır. Buna mukabü yüzde 100 katma değer yaratılacak olup, dışarıya herhangi bir döviz çıktısı yapılmayacaktır” açıklamasını yaptı.
2018’de yabancıların en fazla konut satışının yapıldığı il yüzde 36’lık payla İstanbul oldu. Türkiye'den en çok konut satın alan ülke ise Irak oldu. Irak'ı İran, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Ürdün, Yemen, Katar, Mısır, İsveç, Filistin ve Ukrayna takip etti.
REİDİN Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) hazırladığı Yeni Konut Fiyat Endeksi ne göre; 2019’un Mart ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 9’luk kısmı yabancılara yapıldı.