04 / 05 / 2024

Türkiye Hindistan'ın altyapı yatırımlarından pay istiyor

Türkiye Hindistan'ın altyapı yatırımlarından pay istiyor

Gül, Türk işadamlarının Hindistan'ın gelecek vaat eden ekonomisinden heyecan duyduğunu dile getirdi



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin teması ‘Birbirimizi yeniden keşfetmek' olarak belirlendi. Hindistan'a 15 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaretle, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi amaçlanıyor. Gül'ün ziyaretiyle Hindistan ile her alandaki ilişkilerin geliştirilmek istenmesi kararlılığı görüşmelerde Hint makamlarına anlatılıyor. Bu alanların başında da ekonomi geliyor. Hindistan ile işbirliği yapılabilecek sektörlerin başında enerji, ulaşım ve teknoloji gösteriliyor.

‘Hindistan büyüyor'
Hindistan'ın kısa süre sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olacağına, Türkiye'nin de Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Gül, rakamların iki ülke arasındaki büyük işbirliği potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi. Gül, gerçekleştirdiği görüşmelerde her iki tarafın da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik politik kararlılığı vurguladığını anlattı. Hindistan'ın önümüzdeki dönemde 3.1 milyon kilometre yol yapacağını, altyapı yatırımının da 500 milyar dolar civarında olacağını belirten Gül, Türk iş adamlarının Hindistan'ın gelecek vaat eden ekonomisinden heyecan duyduğunu dile getirdi. Gül, konumu ve AB ile müzakere yürüten bir ülke olması nedeniyle Türkiye'ye yapılacak yatırımlar sayesinde de çevre pazarlara ulaşma şansı bulunduğunu söyledi.
Gül, “İşbirliği zaten başladı. Bunu hızlandırmamız lazım. Konjonktür müsaitse yatırımlar bin misli karşılık verir. İki ülke arasındaki iş yapma konjonktürü şu anda çok müsait” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının arkasında olduklarını da ifade ederek, Türk ve Hintli iş adamlarının özellikle enerji, ulaşım, teknoloji, yazılım, bankacılık ve haberleşme alanlarında işbirliği yapmasını istedi. 
Abdullah Gül'ün Hindistan Başbakanı Manhoman Singh ile görüşmesinde ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ele alındı. Alınan bilgiye göre, Gül, görüşmede, Türkiye'nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirme kararlılığını vurguladı. Türkiye'nin Hindistan'da üç yeni başkonsolosluk açacağını belirten Gül, bunun ilişkileri geliştirme kararlılığının ifadesi olduğunu dile getirdi. Gül, Türkiye ile Hindistan arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacmini kısa sürede 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini de kaydetti. Hindistan Başbakanı Singh de görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha yukarı seviyeye çıkarılabileceğini söyledi. İki ülkenin hala kullanmadığı potansiyel olduğunun altını çizen Singh, “Türkiye ile daha derin ve sağlam işbirliğine hazırız. Bu ziyaretinizin kilometre taşı teşkil edeceğine eminim” dedi. Singh, Türkiye'nin barış ve istikrar konusunda oynadığı rolün farkında olduklarını belirterek, bu yöndeki çabalarını takdirle izlediklerini kaydetti.

Renkli karşılama
Gül için temaslarda bulunduğu Hindistan'da resmi karşılama töreni düzenlendi. Delhi'deki tarihi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan tören renkli görüntülere sahne oldu. Tören öncesi Hintli işçilerin hazırlık telaşı, toprak zemeni, dal süpürgelerle süpürmeleri ve koruma bariyerinin bir görevli tarafından tutulması dikkat çekti. Törende yer alan Türk Bayrağı ebatlarının küçük olması ve sonradan eklenen bir bezle büyütülmesi dikkat çekti. Gül, ayrıca hiç beklemediği bir törenle karşılaştı. Hindistan'da yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteren iş adamı Sercan Ünsal, temaslarını tamamladıktan sonra oteline dönen Cumhurbaşkanı Gül'e ‘filli' bir karşılama töreni düzenledi.
Radikal

Basında yer alan diğer haberler;

'Hindistan ile iş yapmak için şu an en doğru zaman'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve Hintli işadamlarını enerji, altyapı ve teknolojide işbirliği yapmaya davet etti.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye ile Hindistan arasında geçmişten gelen yakınlığın son dönemdeki üst düzey ziyaretlerle yeniden başladığını belirterek, iki ülke arasındaki iş yapma konjonktürünün şu anda çok uygun olduğunu söyledi. Yeni Delhi'de Hindistanlı iş çevrelerinin çatı örgütleri tarafından verilen çalışma yemeğine katılarak bir konuşma yapan Gül, Hindistan'ın önümüzdeki dönemde 3.1 milyon kilometre yol yapacağını, altyapı yatırımının da 500 milyar dolar civarında olacağını belirtti. Gül, Türk ve Hintli işadamlarının özellikle enerji, ulaşım, teknoloji, yazılım, bankacılık ve haberleşme alanlarında işbirliği yapmasını istedi. Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın da yakında imzalanacağına inandığını kaydetti.

'KİLOMETRE TAŞI OLSUN'
Gül'ün Hindistan Başbakanı Manhoman Singh ile görüşmesinde ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ele alındı. Gül, Türkiye ile Hindistan arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacmini kısa sürede 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Hindistan Başbakanı Singh de "Türkiye ile daha derin ve sağlam işbirliğine hazırız. Bu ziyaretinizin kilometre taşı teşkil edeceğine eminim'' dedi. Ayrıca Türkiye ile Hindistan, terörizmle mücadele ile bilimsel ve teknolojik işbirliği alanlarında ortak deklarasyon yayımladı. Deklarasyona göre, iki ülkedeki teknoloji çevreleri arasında genişletilmiş ilişkiler teşvik edilecek ve desteklenecek.

'Yeni fırsatlar ülkesi Hindistan'
CUMHURBAŞKANI Gül, Hindistan'daki temaslarını izleyen Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Yeni Delhi'deki temaslarını değerlendiren Gül, görüşmelerin yararlı geçtiğini söyledi. Hindistan'ın büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğine dikkati çeken Gül, ülkenin büyük nüfusu, büyük coğrafyası, büyük kaynakları ve büyük yatırım projelerinin Türk işadamlarını heyecanlandırdığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "Hindistan'da neye el atsan dibine ulaşamıyorsun. Hedef, 2011'de 5 milyar dolar ticaret hacmi ama bunu çok aşarız. ABD bundan 30-40 yıl önce fırsatlar ülkesiydi. Şimdi aynı durum Hindistan için geçerli'' diye konuştu.

Sabah

 


Geri Dön