Ekonomi

Türkiye için sevindiren gelişme! Petrol ve doğal gaz sorununa derman olacak

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementi rezervinde heyecanlı bekleyiş devam ediyor. İlk tesis için gün sayılıyor. Yıllık 500-570 bin ton arasında cevher işlenme hedefi tutturulursa 100 milyar dolar üzerinde getirisi buİlk etapta elementler saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolar üzerine yükselebiliyor

Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementi rezervinde son hamleler yapıldı. İlk etapta elementler saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolar üzerine yükselebiliyor. Yıllık 500-570 bin ton arasında cevher işlenme hedefi tutturulursa 100 milyar dolar üzerinde değerler konuşuluyor. Böylece Türkiye petrol ve doğal gaz konusunda büyük adımlar atılacak.

Türkiye’ye Adana’da petrol keşfi haberleri sonrası Eskişehir’de nadir toprak elementi rezervi müjdesi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’in Beylikova ilçesinde çok büyük miktarda nadir toprak elementi rezervi keşfedildiğini duyuruldu.

Bor üretiminde zirveyi yakalayan Türkiye, Çin'den sonraki 2'nci büyük rezerv olan nadir toprak elementi rezervi için Eskişehir’in Beylikova ilçesi Kızılcaören Mahallesi'nde ilk tesis için bekleniyor.

Keşfedilen 12 element nükleer enerji, uzay, enerji depolama, uydu haberleşme ve elektrik otomobile kadar birçok alanda Türkiye’ye büyük fayda verecek.

Türkiye, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak katma değerli ara-uç ürün üreterek ihracat gerçekleştiren ve dışa bağımlılığı azaltan bir ülke olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını devam ettiriyor. Türkiye'de bulunan madenler katma değerli uç ürün olarak ihraç edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesindeki temel bileşen olan nadir toprak elementlerinin üretimi planlanıyor.

Rezerv miktarı açısından Çin’deki 800 milyon tonluk rezerve sahip cevher sahasından sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası olan Eskişehir Beylikova sahasında ilk olarak bin 200 ton cevherin işleneceği tesisle beraber yıllık 570 bin ton cevher işleyerek, 10 bin ton nadir toprak oksitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum çıkarılacak.

Ayrıştırılmadan kullanıldığında elde edilen gelirin düşük olduğu nadir toprak elementleri yüzde 99'un üzerinde saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolara kadar yükseliyor. Halkın sevinçle karşıladığı rezervde yıllık 500-570 bin tonluk üretim hedefine ulaşıldığı takdirde 100 milyar doların üstünde değer görülecek.

Yumuşak ve kolay şekillendirilebilen yapıya sahip nadir toprak elementleri; uzay teknolojisi, havacılık, yüksek enerji fiziği alanlarında, nükleer santrallerde, ayrıca kimyasal işlemlere dayalı endüstriyel ürün elde edilmesinde yararlanılacak.

Fiber optik, tıpta görüntüleme, lazer, sensör, uydu haberleşme, akıllı füzeler, yönlendirme sistemleri, X-ray görüntüleme, optik camlar, süper alaşımlar, yakıt hücreleri, bataryalar, katalizörler, petrol ve doğal gaz sondaj kuyuları, enerji depolama sistemleri, rüzgâr türbinlerinin motor ve jeneratörleri, elektrikli otomobil gibi pek çok alanda nadir toprak elementleri değerlendirilecek.

https://emlakkulisi.com/turkiye-ile-abd-arasinda-kritik-alisveris-joe-biden-acikladi/711938