28 / 04 / 2024

Türkiye ile Azerbaycan gaz alımında anlaştı!

Türkiye ile Azerbaycan gaz alımında anlaştı!

Türkiye ile Azerbaycan arasında Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandı. Başbakan Erdoğan, "Hatta en geç bir yılda adım atılacak" dedi



Star Rafinerisi'nin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla atıldı. İki ülke arasında Şahdeniz gaz alım anlaşması imzalandı. Başbakan Erdoğan, "Azerbaycan ile imzalanan Şah Deniz anlaşması ile ilgili hattın en geç bir yıl içinde inşa çalışmaları bitirilip adım atılacak. Hattan gelecek doğalgaz miktarını ele almadık, bunlar daha sonra yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacak" dedi. Aliyev ise imzalanan enerji ve gaz anlaşmalarının iki ülke için yeni ufuklar ve imkanlar açmasını ümit ettiklerini belirtti. Aliyev, "Hem bizim halklarımız hem de dost ülkeler bundan faydalanacaktır" dedi.

DEMİRYOLU İÇİN GERİ SAYIM

Başbakan Erdoğan rafinerinin açılış töreninde ise Bakü ve Kars'ı birbirine bağlayacak demiryolu çalışmalarının son aşamaya geldiği müjdesini verdi. Başbakan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol hattı ile Azeri petrolünü tüm dünyaya ihraç edildiğini belirtti. Türkiye'ye yatırımların süreceğini dile getiren Aliyev ise "Bu bizim kardeşlik görevimizdir. Dünyanın merkezi Türkiye olmuştur. Türkiye'nin son 10 yılda aldığı başarı bizleri de mutlu etmektedir" dedi.

ANLAŞMA NABUCCO İÇİN ÖNEMLİ

İki ülke bir süredir Şahdeniz II için müzakereler yürütüyordu. Müzakerelerde üretilecek gazın 6 milyar metreküplük bölümünün Türkiye tarafından, 10 milyar metreküplük bölümünün ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışının yapılması ele alınmıştı. Şahdeniz II gazı Nabucco boru hattı için önem taşıyor.
Sabah/Fırat SOYLU


Geri Dön