27 / 04 / 2024

Türkiye ile Libya arasında 15 milyar dolarlık ticaret potansiyeli var!

Türkiye ile Libya arasında 15 milyar dolarlık ticaret potansiyeli var!

MÜSİAD Libya Temsilcisi ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, enerji ve lojistik sektörlerinin devreye girmesi halinde Türkiye ile Libya arasındaki ticaret kapasitesinin 15 milyar doları bulacağını söyledi.



Türkiye ile Libya arasındaki ekonomik bağların son dönemde önemli bir büyüme kaydettiğini belirten MÜSİAD Libya Temsilcisi Murtaza Karanfil, “Ticaret kapasitesi 15 milyar dolara ulaşabilir. Bu hedef için Enerji ve lojistik sektörleri öncelikli olacaktır. Enerji bugünün dünyasında dış politikaları ve ekonomi politiğini belirleyen temel alanlardan biri ve bu alandaki iş birlikleri çok önemli” dedi.

Dunya.com’daki habere göre Türkiye ve Libya ilişkilerinde özellikle Libya ile iş yapan Türk şirketleri açısından büyük bir potansiyeli barındıran sektörün enerji olduğuna dikkat çeken Karanfil şunları söyledi: “Enerji alanında Türk şirketlerinin Libya’da gerçekleştirdikleri iş birliğine en iyi örnek Çalık Enerji’nin Libya’daki girişimidir. Daha önce Trablus’un 100 kilometre doğusunda elektrik santrali inşa eden Çalık Enerji, bu defada Alman şirketlerinin ortaklığı ile Güney Trablus Elektrik Santrali'ni yapacak.

Türkiye ile Libya arasında 15 milyar dolarlık ticaret potansiyeli var!

ÜLKELERİN ORTAK GÜVEN ORTAMI

Türk şirketlerinin Libya’daki ticaretten enerjiye, inşaattan imara etkinliklerini göstermeleri Türkiye’ye olan güveni daha da yükseltecektir. Geçtiğimiz dönemde Türkiye ile Libya arasında enerji, savunma, ticaret ve iletişim gibi birçok alanda mutabakatların imzalanması da buna iyi bir örnek olacaktır. Libya Afrika’ya açılan kapıdır ve aynı zamanda da Libya, Türkiye ve Avrupa’ya olan coğrafi avantajı nedeniyle önemli bir ticaret üssü haline gelebilir."

Libya ile Türkiye arasında artan iş birliklerinin, tüm Afrika’nın kalkınmasını da sağlayacağını belirten Karanfil, "Siyasi istikrar ile ekonomi iç içe olduğu için Libya ile iş birliklerinin artırılması gerekir. Libya, Afrika’ya açılan kapı olduğu gibi Türkiye ve Avrupa’ya en kısa deniz yolunu sunmasından dolayı önemli bir coğrafya. Afrika kıtasının içerisine doğru kolaylıkla sağlanacak kara ve hava yolu ulaşımı ile 53 Afrika ülkesine ve 1 milyarlık nüfusa ulaşma imkanı sunması bu ülkeyi bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Türkiye'nin 20 yıllık kalkınma serüveninde bir sürü bedeller ödenmiştir. Libya Afrika'ya açılan kapı vizyonunu geliştirmek istiyorsa en iyi verimi alacak ülke Türkiye'dir" ifadesini kullandı.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön