22 / 05 / 2024

Türkiye, Irak'ta 400 okul inşa edecek!

Türkiye, Irak'ta 400 okul inşa edecek!

Türkiye, Amerikan kuvvetlerinin çekilmeye başladığı Irak'ta yeniden yapılanma sürecinin öncü kuvveti oluyor



Türkiye, ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri alanların tamamında Irak'a gözle görülür önemli yardımlar yapacak. İşgal yıllarında sadece altyapının değil aynı zamanda insan dokusunun da harap olduğuna dikkat çeken Türk yetkililer, Irak'ın her alanda eğitilmiş insan gücüne sahip olması için destek verecek. İlk adım, Irak'ta yüzlerce okul inşa edilmesi. Diplomatik kaynaklar, önümüzdeki birkaç yıl içinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı vasıtasıyla Irak'ta 400'den fazla okul yapacağını bildirdi.

İki gün süren 'Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı' dün sona erdi. Dokuzar bakan ve birçok bakan yardımcısının katıldığı toplantılar, tam bir beyin fırtınasına dönüştü. Önceki gün tüm bakanların bir araya gelmesinden sonra dün her bakanlık ikili toplantılar gerçekleştirdi. Toplantı sonrası konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, üzerinde ihtilaf olan hiçbir konu kalmadığını ve kırkın üzerinde anlaşma ya da protokol imzalanmasına karar verildiğini kaydetti. Türkiye, mevcut su hakkından feragat ederek Irak'a verdiği su miktarını da artırdı. "Tek bir hükümet gibi toplantı yaptık." diyen Bakan, yepyeni bir ortaklık modeli geliştirdiklerini ifade etti.

KERKÜK-YUMURTALIK'A PARALEL HAT GELİYOR

Diplomatik kaynaklar, bir ülkenin yeniden imarı için insan dokusunun yeniden canlandırılması gerektiğine işaret ederken bu doğrultuda toplantıya katılan tüm bakanlıklar, karşı muhataplarına alanlarıyla ilgili eğitim vermeye hazır olduğunu aktardı. Asker, polis ve diplomat eğitiminin yanı sıra hemşire, doktor, ziraat teknisyeni, su yönetimi ve tarım alanlarında Iraklılara eğitim verilecek. İnsan kaynağının önemine dikkat çeken yetkililer, önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye kaynaklarından karşılanarak Irak'a yüzlerce okul yapılacağını aktardı. Türkiye, hibe yerine bizzat okulu inşa etmenin daha doğru olacağını düşünüyor. Hastane inşaatları, diğer bir yardım alanı olacak. Ankara, özellikle su yönetimi eğitimini önemsiyor. Sulamanın ilkel şartlarda yapılmasından şikayet eden Türk yetkililer, bu alanda modernizasyonla iki ülke arasındaki su sorununun da büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyor.

Tam ve gerçek anlamda en kapsamlı ekonomik entegrasyonun sağlanması için özellikle enerjide işbirliği yapılacak. Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel boru hattı inşa edilmesi konusunda taraflar çalışmaların son aşamasına geldi.

Suriye'ye vizesiz seyahat başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in çarşamba akşamı açıkladığı karşılıklı vize muafiyeti bayrama yetişti. Açıklamanın üzerinden iki gün geçmeden Dışişleri Bakanlığı müjdeli haberi verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, karşılıklı vize muafiyetinin dün itibarıyla başladığı bildirildi. Bu yıldırım hızında Başbakan Erdoğan'ın "Bayrama kadar yetişsin" talimatının etkili olduğu öğrenildi. Anlaşma çerçevesinde, diplomatik, hizmet ve hususi ile umuma mahsus pasaport hamili Türk ve Suriye vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatleri için karşılıklı olarak vizeden muaf kılındı.
Servet YANATMA/Zaman


Geri Dön