28 / 07 / 2024

Türkiye Kazakistan maçı Sembol İnşaat'ın stadında oynanacak!

Türkiye Kazakistan maçı Sembol İnşaat'ın stadında oynanacak!

A Milli Futbol Takımı EURO 2012 ele maçında Kazakistan’da kendi evinde gibi oynayacak


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Milli Takım, yarın Astana’da Kazakistan ile EURO 2012 eleme maçına çıkacak. Ancak bu maç millilerimiz için deplasman gibi olmayacak. Çünkü Milli Takım kafilesi Türk işadamı Fettah Tamince’nin oteli Rixos’ta konaklayacak. Maç, yine Tamince’nin şirketi Sembol İnşaat’ın 185 milyon dolara yaptığı Astana Arena’da oynanacak. Üstelik Kazakistan’da çalışan 6 bin Türk’ün de millileri desteklemesi bekleniyor

Türk Milli Takımı, yarın Kazakistan ile Astana’da EURO 2012 eleme maçına çıkacak. Ancak bu maç millilerimiz için deplasman gibi olmayacak. Çünkü Milli Takım kafilesi Türk işadamı Fettah Tamince’nin oteli Rixos’ta konaklayacak. Maç yine Tamince’nin şirketi Sembol İnşaat’ın yaptığı Astana Arena’da oynanacak. Üstelik Türkiye’den çalışmak için Kazakistan’a giden 10 bin kişinin de en az 6 bininin milli takımı desteklemesi bekleniyor.
Kazakistan’daki yatırımlarıyla ön plana çıkan Fettah Tamince, Milli Takım’ın Kazakistan’da yabancılık çekmeyeceğini belirterek, “Kazakistan’da Türkiye ve Türkler çok seviliyor. Türk futboluna, Türk futbolculara büyük sempati duyuluyor. Orada onlarca Türk okulu, Türk üniversitesi var. Yarınki maçta milli takımımız hiç yabancılık çekmeyecek. Çünkü 5-6 bin Türk’ün maçı izleyeceğini tahmin ediyoruz. Milli takım için bir Anadolu şehrine gitmekten farkı yok... Çok büyük bir fark hissetmeyecek” diye konuştu.

30 bin kişilik Astana Arena dolar

Tamince, 30 bin kişi kapasiteli Astana Arena’nın maç günü dolmasını beklediklerine de dikkat çekti. Kazakistan’da en fazla yatırımı olan işadamlarından Bekir Okan da milli takımın Kazakistan’da yalnız kalmayacağını, evindeymiş gibi rahat oynayacağını söyledi. Okan, “Kazakistan’da Türkler kardeş olarak görülüyor. Türk firmalarına öncelik veriliyor. Biz Dünya Kupası’nda üçüncü olduğumuz zaman birçok Kazak dostum arayıp ‘Biz üçüncü olduk, çok mutluyuz’ dediler. Yani kendilerini bizden görüyorlar. Dolayısıyla milli maç rahat geçer ve Türkiye evindeymiş gibi oynayıp kazanır” değerlendirmesini yaptı.

Tamince: Anadolu’dan farkı yok

Kazakistan’daki iş hacmi 1.5 milyar dolara ulaşan Rixos’un patronu Fettah Tamince, Türk Milli Takımı’nı Astana’daki otelinde ağırlayacak. Dün maç için Kazakistan’a uçan Tamince, Kazakistan’daki maçın Türkiye için deplasman olmadığını düşünenlerin başında geliyor. Tamince, “Kazakistan deplasman sayılmaz. Milli Takım için Anadolu’nun herhangi bir şehrine gitmekten farkı yok” dedi.

Ülkedeki Türk yatırımları 3 milyar doları buldu

* Yabancı sermayeli şirket sayıları dikkate alındığında Türkiye, Rusya ve Çin’den sonra Kazakistan’da en fazla yabancı hisseli şirkete sahip olan üçüncü ülkedir. Resmi rakamlara göre, Kazakistan’daki Türk yatırımları toplam 3 milyar dolara yaklaşıyor.

* Türkiye’deki Kazak yatırımlarının toplam hacminin ise 2.5 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Astana’da inşaatların % 70’ini Türkler yaptı

* Kazakistan’daki Türk şirketlerinin faaliyetleri ticaret, telekomünikasyon, otel işletmeciliği, süpermarket işletmeciliği, müteahhitlik, petrol ürünleri ve gıda imalatında yoğunlaşıyor.

* Türkiye, Kazakistan’ın maden çıkarma sektöründe faaliyet gösteren 10 büyük yatırımcı ülkeden biri.

* DEİK verilerine göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ülkedeki en büyük Türk yatırımcı. TPAO, Kazakoil ile ortaklaşa kurulan Kazakturmunay (KTM) isimli şirketin çoğunluk hissesine sahip.

* Okan Holding Kazakistan’da otel işletmeciliği, gıda üretimi, pazarlama, inşaat v e finans alanlarında faaliyet gösteriyor. Ülkedeki ilk 5 yıldızlı oteli, kültür merkezini ve cumhurbaşkanlığı rezidansını Okan Holding yaptı. Şirket; Sultan Makarna ve Sultan Bisküvi markaları ile ülkede üretim yapıp Tacikistan, Kırgızistan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediyor.

* Anadolu Grubu iki bira fabrikası ve bir Coca Cola fabrikası ile Kazakistan’da 2 bin kişiye istihdam sağlıyor.

* Turkuaz Şirketler Grubu, Kazakistan’ın en büyük dağıtım zinciri.... 2 bin 500 çalışanı olan grup, 11 şirket ile gıda, temizlik, inşaat malzeleri ve kozmetik alanlarında faaliyet gösteriyor.

* Bugüne dek Türk müteahhitleri Kazakistan’da toplam değeri 8 milyar doları bulan 300’den fazla proje üstlendi. Astana’nın başkent olarak seçilmesinden sonra bu şehirdeki inşaat projelerinin yaklaşık yüzde 70’i Türk müteahhitler tarafından hayata geçirildi.
Vatan/Necla DALAN


Geri Dön