Kira

Türkiye, kira artışında OECD ülkelerinin önüne geçti!

Kiralardaki fahiş artışlar özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan vatandaşın belini büküyor. Kiralar akıl almaz boyutlara ulaşırken, Türkiye, kira artışında OECD ülkelerinin önüne geçti.

İstanbul başta olmak üzere, kira bedelleri vatandaşları zor durumda bırakıyor. Düşük kalitedeki, sağlıksız ve bakımsız konutların dahi kira bedeli akıl almaz boyutlara ulaşırken, Türkiye, kira artışında OECD ülkelerinin önüne geçti.

KİRALARDA YÜZDE 66 ARTIŞ YAŞANDI!

Haberler.com'da yer alan habere göre; konut krizine yönelik kıyaslama sunan OECD verileri, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek kira artışını yaşayan ülke olduğunu ve 2024'te kiralarda yüzde 66'lık bir artış yaşandığını kanıtlıyor.

KİRA ARTIŞLARINDA İLK SIRADAYIZ!

Bu yılın başlarında yüzde 25 kira sınırının kaldırılması, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerginliği daha da körükleyerek konut krizini içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi.

Enflasyon hayatın her alanını etkilerken, kira fiyatlarındaki bu yükseliş birçok vatandaşı çileden çıkardı. İstanbul’dan ve büyük kentlerden farklı illere göç arttı.

Büyük şehirlerdeki kira artışları ne durumda;

İstanbul: Yıllık kira artışı yüzde 46,7, metrekare başına ortalama fiyat 24 TL. 1.076 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 24.000 TL.

Ankara: Yıllık kira artışı yüzde 56, metrekare başına ortalama fiyat 17 TL. 1.076 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 18.000 TL.

İzmir: Yıllık kira artışı yüzde 62,5, metrekare başına ortalama fiyat 20.50 TL. 1.076 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 22.000 TL.

Daha yeni, depreme dayanıklı ve yaşam koşulları daha iyi binalarda kiralar çoğu zaman bu rakamların iki katına çıkıyor.

İZMİR'DE KİRA ARTIŞLARI YÜZDE 60'A YAKLAŞTI!

İzmir'de konut kiralarıEylül ayında geçen seneye göre yüzde 58 oranında arttı. Şehir genelinde hesaplanan ortalama kira fiyatı asgari ücreti geride bırakırken 2 ilçede 30 bin TL'yi geçti.

Son senelerde hem Anadolu'dan hem de mega kent İstanbul'dan yoğun göç alan İzmir'de kira bedelleri bazı ilçelerde asgari ücretin 2 katına yaklaştı.

Konutta korkutan rakamlar: 2025'te kiralar 150 bin TL'yi görebilir, konut fiyatları yüzde 100 artabilir! 

İzmir'de kiralar yüzde 58 arttı! Ortalama konut kirası 21 bin 600 TL oldu!

Kiracılara kara haber: Kira bedelleri artmaya devam edecek!