Kira

Türkiye'deki kira artışları OECD ülkeleri arasında açık ara lider oldu!

Son senelerde konut fiyatlarında ve kiralardaki yükselişin OECD rakamlarına da yansıdı. Türkiye, kira artışında açık ara lider konuma geldi. İşte ayrıntılar...

Türkiye’de enflasyondaki yükseliş ve kurlarda yaşanan artışla beraber, satılık konut fiyatları ve kira bedellerinde de tırmanış yaşandı. Kiralarda ve fiyatalrda yaşanan “fahiş” seviyeler grafiklere de yansıdı.

OECD taarfından açıklanan rakamlara göre; konut kiraları artışlarının görüldüğü grafikte 2015 senesine göre, Türkiye yükselişte açık ara zirveye oturdu. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; OECD verilerinde, 2015 yılı baz alınarak ilk çeyreklere bakıldığında, kiralardaki yükselişin 2020 yılında başladığı belirlendi. 2021 senesine gelindiğinde pandemi sonrası Türkiye’de artışın hız kazandığı görülüyor. 

2022 yılında dünyada başlayan enflasyonla OECD ülkeleri genelinde de kira yükselişlerinin hızlandığı belirlendi. 

Yine 2022'de hayata geçirilen yüzde 25 kira artış sınırı ile Türkiye'nin 2023 yılı ilk çeyrek verilerinde "artış sınırının" kiralardaki artışı adeta uçuşa geçirdiği belirlendi. 

2024 yılı ilk çeyrek verilerine bakıldığında ise Türkiye’de kira yükselişlerinin 2 kat seviyesinde yaşandığı, takip eden en yakın ülke Macaristan’da 180,9 olan endeksin, Türkiye’de 663,5 seviyesinde olduğu belirlendi. 

Konut fiyatlarındaki nominal artışta da Türkiye, açık ara lider konumuna sahip. Reel fiyat artışlarında ise Türkiye lider olsa da diğer ülkelerle aradaki farkın çok açık olmadığı belirlendi. 

Bunların yanı sıra, TCMB verilerine göre konut fiyatları 2024 yılı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 45 artış gösterirken, reel olarak ise yüzde 14,9 oranında geriledi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Mayıs 2024'e ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2024'ün Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında yükseliş kaydetti. 

İstanbul,  Ankara  ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 Mayıs'ta bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,1, 2,4 ve 2,6 oranlarında artış kaydedildi. 

Prof. Dr. Naci Görür uyardı! 'Büyük deprem olabilir' dedi ve 5 yeri işaret etti...

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor!

Kiracıların yeni oyunu: Kiralık ev tutabilmek için para karşılığında memur kefil arıyorlar!