Kira

OECD'e göre Türkiye'deki kira artışları ilk sırada!

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin Konut Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye birinci sırada yer alarak rekor kırdı. 

Kira artışlarındaki yüzde 25'lik sınır temmuz ayından itibaren kaldırılmıştı. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin Konut Kira Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış oranları açıklando. Raporda Türkiye, Konut Kira Fiyat Endeksi'ndeki artışta ilk sırada yerini aldı. 

OECD VERİLERİNE GÖRE KİRA FİYAT ENDEKSİ 663 ARTTI

OECD verilerine göre, Konut Kira Fiyat Endeksi Türkiye'de 663 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'yi 181 puanla Macaristan, 172 puanla Litvanya izledi. Japonya ise 100 puanla en son sırada yer aldı.

KİRA ARTIŞ UYGULAMASINDA NELER DEĞİŞTİ?

Mynet'te yer alan habere göre; kira krizine karşı 2022 Haziran'da uygulamaya giren "yüzde 25 zam sınırı" uygulaması 1 Temmuz 2024 itibariyle sonlanmıştı. Temmuz 2024'ten itibaren ev sahipleri, önümüzdeki aylarda da yenilenecek kira sözleşmelerinde, o ay açıklanacak olan 12 aylık TÜFE ortalamasına göre kira zammı uygulayabilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 61,78'e geriledi. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 65,93 olarak açıklandı.

TÜRKİYE'DE ORTALAMA BİR KİRA NE KADAR?

Endeksa verilerine göre; Türkiye genelinde ortalama aylık konut kira bedeli 18 bin 640 TL oldu. Son 1 yıllık süreçte kiralarda ortalama yüzde 47 ve 2 yıllık süreçte yüzde 238 artış gerçekleşti.  Verilere göre; ortalama konut kira rakamı, 17 bin TL olan asgari ücretin üzerinde seyrediyor. 

İzmir'de aile hekimlerinden kira tepkisi: Artışlar yüzde 600'ü buldu!

Ev sahiplerinin eli ayağı bağlı: 30 bin TL kirası olan evde kiracısı 3 bin 500 TL'ye oturuyor!

Devran döndü! Kiralar artık İstanbul’da düşüyor, Anadolu’da artıyor!