27 / 04 / 2024

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği açıkladı! Halk ucuz ete ulaşamıyor...

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği açıkladı! Halk ucuz ete ulaşamıyor...

Et fiyatlarında yaşanan yükselişe karşı bir uyarı da üretici birliğinden yapıldı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ithalatı sınırlı sayıdaki büyük işletmelerin yaptığını kaydederek iç piyasada et fiyatlarının düşmediğini belirtti. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, büyük firmaların ithal hayvanı kendi işletmesinde değerlendirdiklerini, ucuz et tüketiciye ulaşmadığını söyledi. Whatsap gruplarında da fiyatın suni artırdığını kaydeden Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı bu konuda vergi incelemesine davet etti.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, yaptığı açıklamada hayvan ithalatının sınırlı sayıda büyük işletmeler tarafından yapıldığını ileterek, ithalata rağmen iç piyasada et fiyatlarının düşmediğini bildirdi. Büyük işletmelerin ithal hayvanı kendi işletmelerinde değerlendirdiğini, kalan kısmını ise yerli besiciye pahalı fiyattan sattıklarını kaydeden Tunç, bunun da iç piyasadaki fiyatın yükselmesine yol açtığını söyledi.

KESİM FİYATI 300 LİRAYA DÜŞTÜ

ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin sorularını cevaplandıran Bülent Tunç, canlı hayvan ithalatının bu sene rekor kırdığını hatırlatarak, yapılan yüksek ithalata rağmen fiyatın düşmediğini bildirdi. Tüketicilerin ucuz ete ulaşması için kamu kaynakları kullanılarak, yurt dışına döviz ödenerek ciddi miktarda ithalat yapıldığının altını çizen Tunç, fiyatların düşmesini mevcut ithalat sisteminin engellediğini kaydetti.

Besilik erken hayvan ithalatının sadece büyük işletmelerin yaptığını kaydeden ve bunun küçük işletmelere de dengeli dağıtılması gerektiğini dile getiren Bülent Tunç, ithalatçıların 120 liraya mal ettiği canlı hayvanların, küçük işletmelere 200 liradan satıldığını belirtti. Buna göre, ithalatçının 50 bin liraya mal ettiği hayvana, yerli besicinin 80 bin liranın üzerinde para ödemek zorunda kaldığını ifade eden Tunç, “Yaklaşık 800 bin büyükbaş erkek besilik hayvan geldi. Hatta geçtiğimiz hafta 220 lira olan et kesim fiyatı şimdilerde 300 liraları gördü” dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği açıkladı! Halk ucuz ete ulaşamıyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı; ithalat işini, elde edilen kâr ve karşılığında ödenen vergi yönüyle takip etmeye çağıran Bülent Tunç, “Hayvanları 120 liraya ithal edip 300 liraya satanlar ne kadar kâr etmiş, ne kadar vergi vermişler, bu ülkeye ne kadar katkı sağlamışlar. Bunların takip edilmesi lazım” diye konuştu.

EKİM’DE YÜZDE 3 BİN 677 ARTIŞ

Bu kapsamda, Türkiye bu yıl canlı havyan ithalatında 2018’deki 1.7 milyar dolarlık seviyeden sonraki en büyük ithalatı gerçekleştiriyor. 2019 yılında 700 milyon dolara, 2020’de 446.8 milyon dolara, 2021 senesinde de  310 milyon dolara düşen canlı hayvan ithalatı,  180 milyon dolar oldu. 

Kırmızı ette fiyatlar uçtu! Rekabet Kurumu Başkanı nedenini açıkladı...

Et fiyatlarına peş peşe zam! 15 günde 45 lira zam gelmişti, yeni zam yolda...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön