22 / 12 / 2024

Türkiye konut edinme bakımından dünyanın en cazip ülkeleri arasında!

Türkiye konut edinme bakımından dünyanın en cazip ülkeleri arasında!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye konut edinme bakımından dünyanın en cazip ülkeleri arasına girmiştir. Hükümetlerimiz döneminde yabancılara satılan gayrimenkullerin tutarı, net 35 milyar dolara yakındır" dedi..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasımpaşa Kızılay Meydanı'nda "TOKİ 53 Bin 626 Sosyal Konut ve 130 Tesisin Açılışı ile 50 Bin Yeni Sosyal Konutun Tanıtım Töreni"ndeki konuşmasında, Türkiye'nin imar ve inşa tarihinin hem çok zengin hem de ibretlik hadiselerle dolu olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;Türkiye'de pek çok konu gibi şehircilik ve konut faaliyetlerinin de devletin öncülüğünde başlayarak devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün de zamanla bu alanda kendini geliştirdiğini, yurt içinde ve dışında gurur verici projelere imza attığını belirtti.

Erdoğan, AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin inşaat ve konut kalitesinin dünyada parmakla gösterilir hale geldiğini söyledi. Erdoğan, şunları söyledi;

"Öyle ki artık Türkiye konut edinme bakımından dünyanın cazip ülkeleri arasına girmiştir. Her alanda olduğu gibi konut sektöründe de hem kalite hem sayı bakımından ölçekleri çok büyüttük. Hükümetlerimiz döneminde yabancılara satılan gayrimenkullerin tutarı net 35 milyar dolara yakındır. Ülkemizin kalkınmasında inşaat ve konut sektörü gerçekten önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren gayrimenkul sektöründeki yaşanan gelişmelerde 1926 yılında kurulan Emlak ve Eytam Bankası'nın çok büyük katkısı olduğunu görüyoruz. İlk Meclis binası, Türk Ocağı binası, Merkez Bankası binası gibi bugün Ankara'nın sembol yapıları haline gelen mimari örnekleri hep Emlak Bankası'nın başarısıdır. "

Erdoğan,  Ankara  Bahçelievler semti, Saraçoğlu Mahallesi, İstanbul'un Levent konutları, Koşuyolu Mahallesi başta olmak üzere Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde kurulan yerleşim yerlerindeki konutların inşasının da Emlak Bankası tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı. 

Bankanın bu projeler için geliştirdiği finansman sisteminin bugün hala kullanılan konut kredisi yönteminin temelini oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, zaman içinde ismi değişen bankanın çeşitli müdahalelerle amacı dışına çıkartıldığını, istismar edildiğini ve sonucunda da kapatıldığını belirtti.

"Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın resmi açılışını yapıyoruz"

Ülkenin her yeri gibi gayrimenkul sektörünün bu tarihi kurumuna da sahip çıktıklarını belirten Erdoğan, 93 yıllık geçmişe sahip bu tarihi müesseseyi Türkiye Emlak Katılım Bankası adıyla yeniden canlandırma kararı aldıklarını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli tüm prosedürlerin tamamlandığını, bankanın fiilen faaliyete geçebilecek hale geldiğini belirtti.

Bugünkü törende bankanın da resmi açılışının yapıldığını vurgulayan Erdoğan, "Amacımız bu bankanın inşaat sektörü ve ülkemiz ekonomisine üreticiden tüketiciye, herkes için ulaşılabilir ve uygun şartlı finansman modelleri geliştirmesidir. Katılım bankacılığı modeliyle yapacağı çalışmalarda Türkiye Emlak Katılım Bankamıza başarılar diliyorum." dedi.

Erdoğan, bankanın yeniden faaliyete geçmesinde emeği geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile diğer kurumları tebrik etti.

Emlak Bankası'nın hikayesinin bir anlamda Türkiye'nin hikayesi olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"İyi niyetle kurulan, imkanların kıt olduğu dönemlerde gerçekten güzel işlere imza atan nice kurumumuz tıpkı Emlak Bankası gibi daha sonra ifsat edilmiştir. Yerli ve milli olan her şeye düşmanlığı siyasetlerinin merkezine yerleştirenler, sanayimize, tarımımıza, ticaretimize, kültürümüze, dış politikamıza ne yapmışlarsa bu kurumumuza da aynısını yaptılar. Türkiye'nin ayağa kalkmaması, milletimizin potansiyelinin farkına varıp kullanmaması için yapılan gayretler şayet büyümemiz, gelişmemiz yolunda kullanılsaydı inanın bana bugün bambaşka bir yerde olurduk. İstanbul'un sorunlarının çözümü için adımlar 1994'te değil de mesela 1944'te, 1964'te atılmaya başlanmış olsaydı bugün bambaşka bir İstanbul'a bakıyor olurduk. Çünkü bazı işler var ki ilk adım yanlış atıldığında sonra onu tamamen düzeltmek mümkün olmuyor. Yani gömleğin iliklerini yanlış iliklerseniz doğru bir ilikleme olmaz diyoruz ya onun gibi. İşte temel hatalar ancak tadil edilebiliyor ama tamir edebiliyorsanız ülkemizin gelişmesi, kalkınması, büyümesi yolunda attığımız adımlarla da karşımıza o zor çıkan sıkıntıları da inşallah gayretle aştık, aşıyoruz."


Geri Dön