Türkiye konut satışlarında dünyanın 6'ncı en büyük ülkesi!
Coldwell Banker, dünyada 6 kıtada, 51 ülkede, 3600 ofisi ve 100 bin danışmanı ile hizmet veriyor. Coldwell Banker'ın Türkiye ofisi 2013 yılının Nisan ayında faaliyet göstermeye başladı.
1. Coldwell Banker Türkiye'nin faaliyetlerini özetler misiniz?
Dünyada 6 kıtada, 51 ülkede, 3600 ofisi ve 100 bin danışmanı ile hizmet veren Coldwell Banker, dünyanın en köklü ve bir numaralı gayrimenkul danışmanlık markasıdır. 2013 yılında markanın Türkiye Master Franchise haklarını almamla birlikte Dünyadaki uluslararası deneyimini Türkiye’ye taşımak isteyen Coldwell Banker'ın Türkiye ofisi olarak Nisan 2013'te faaliyet göstermeye başladık. Hemen sonrasında gayrimenkul ve franchising satışı konusunda uzman bir kadro kurduk. Bu güçlü yapılanmanın ardından Türkiye’de hızla büyümeye başladık. Konut gayrimenkul, lüks gayrimenkul, proje pazarlama ve ticari gayrimenkul danışmanlığında sektöre uzmanlık hizmeti sunuyoruz. Amacımız hizmet verdiğimiz her bölgede; o bölgedeki en prestijli ofise sahip olup, o bölgedeki en saygın gayrimenkul danışmanları ile o bölgenin en değerli gayrimenkullerini satmak.
2.Coldwell Banker Türkiye'nin ülkemizde kaç şubesi (franchise) bulunuyor?
Bir yıl gibi bir sürede hızla büyüyerek ve yaygınlaşarak 22 ilde 70 ofise ve 500'e yakın gayrimenkul danışmanına ulaştık. 2016 sonunda 250 ofis ile 2500 gayrimenkul danışmanına ve 250 ofisle 5 milyar dolar satılan mülk değerine ulaşmak istiyoruz. Şu anda ki büyüme hızımıza baktığımızda hedeflerimize çok daha önce ulaşacağımızı görüyoruz. Hedeflediğimiz şehir sayısı 50. Hizmet verdiğimiz her segmenti ayırıp konut, site konut, rezidans, lüks konut, endüstriyel, ticari gayrimenkul, arsa araziye yönelik uzmanlaşmış danışmanlara sahip olarak bu hedefimize ulaşmak istiyoruz.
3. Coldwell Banker Türkiye franchise şartları neler?
Coldwell Banker ofisi açmak isteyen franchise adayları için ofis yatırım maliyetleriyle beraber büyük şehirlerde ortalama 100 bin dolardan başlayan yatırım maliyetimiz var.Yıllık ciro ve kardan alınan "Royalty” bedelimiz ise yüzde 9. Bununla birlikte sektörde devrim yaratarak bir ilke daha imza attık ve franchise sözleşmelerimizin süresini 5 yıldan 10 yıla çıkardık.
4. İstanbul'un ofis potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ofis piyasaları ülkemizde 2011 yılından bu yana yükselişe geçmiş, bu tarihten itibaren İstanbul, Türkiye'nin en aktif ve gelişmiş ofis pazarı haline gelmiştir. İstanbul'da A sınıfı ofis arzı Merkezi İş Alanı (MİA), MİA dışı Asya ve Avrupa olmak üzere 3 ana pazar üzerinde yoğunlaşmaktadır Yabancı yatırımcıların Türkiye’de ofis açma eğilimlerinin yanısıra yerli yatırımcıların da ofis projelerine gösterdiği ilgi pazara büyük bir hareketlilik kazandırıyor. İstanbul'da A sınıfı ofis stoğu 3.9 milyon metrekareye ulaşmışken bu rakamın 2015 sonunda yaklaşık 4.5 milyon metrekare olması bekleniyor. 2014 yılında MİA’da Levent, MİA dışı Avrupa’da Kağıthane ve Seyrantepe, Asya yakasında Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal'ın en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıktığını görüyoruz. Ofislerin fonksiyonelliği, ulaşım kolaylığı, toplu taşıma araçlarına yakınlığı, otopark kullanım imkanı, aidatlar ve güvenlik gibi birçok husus, şirketlerin ofis seçerken en çok önem verdiği kriterler arasında yer alıyor. Bu yıl İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 3,9 milyon metrekareye ulaştı. Bu rakamın 2017 yılı sonunda, tamamlanacak olan projelerle birlikte 6.6 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.
5.Coldwell Banker Türkiye olarak Türkiye'deki konut satışlarını değerlendirir misiniz?
Büyüyen Türkiye ekonomisi, gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor. Şu an gayrimenkulde yıllık değer artışı yüzde 12 ve bu çok iyi bir oran. Ülke bazında bakıldığında yıllık değer artışında ABD, Çin ve Brezilya’nın ardından Türkiye geliyor. Türkiye, fırsatlarla dolu bir ülke ve gayrimenkul konut satışı alanında dünyanın altıncı en büyük ülkesi. Türkiye, bireysel alıcılar açısından konut pazarında özellikle Ortadoğu'dan ve Avrupa'dan büyük talepler var. İkinci, bazen üçüncü ev açısından tercih edilen bir ülke. Konut satışlarına baktığımızda Ocak ayında Adana'da bir önceki aya göre metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1.87 oranında artmış ve Adana, Ocak 2015'te konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem için diğer illere baktığımızda konut satış fiyatları İstanbul'da yüzde 1.13, Ankara'da yüzde 0.85, Antalya'da yüzde 0.60, İzmir'de yüzde 0,36, Kocaeli'nde yüzde 0,08 arttı. Bursa'da ise fiyatlar yüzde 0,79 azaldı. Türkiye'de 2015'te seçimler yapılacak ama tahminler istikrarın devam edeceği yönünde. Bölgesel olaylardan etkilenmezsek sektör açısından 2015'in gayet iyi geçeceğini düşünüyorum.
6. Konutta balon iddiası sizce doğru mu?
ABD'de yaşanan balon krizine benzer bir risk Türkiye'de mevcut değil. Dünyada yaşanan mortgage krizine bakarsak ABD'de ödeme gücüne göre değil, teminat miktarına göre kredi verildiği için bir balon oluştu. O dönem ABD’de nereye giderseniz gidin hiç sorgulamadan istediğiniz krediyi veriyorlardı, ödeyebilir mi diye hiç araştırmıyorlardı. Türkiye'de daha farklı bir durum mevcut. Bizde ABD’deki gibi bir artış ve kredi kullanımı yok. Bununla birlikte ülkemizde yasal koşullar ve sistem farklı işliyor. Bizde BDDK, konutun yüzde 25'inde peşinatı şart koşuyor, ancak kalan yüzde 75 oranının kredilendirilmesine izin veriyor. Bu da ABD'ye kıyasla çok daha farklı bir istikrar yaratıyor. O nedenle Türkiye geneli için konutta balon var demek yanlış olur ancak büyükşehirlerde belli başlı bazı bölgelerde bir arz fazlasının olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genel olarak baktığımızda bir balon söz konusu değil.
7. Konut kredisi faiz oranları konut satışları önünde engel mi? Şu anki faiz oranlarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Konut kredisi oranlarında meydana gelen artış, konut satışlarını en çok etkileyen faktör olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ülkemizde konut satışlarının yarısı, kredili satışlarla yapılıyor. 2014'te enflasyonun yükselmesi, bankaların tüketiciden aldığı komisyon gelirlerinin düşmesi ve bu masraflarından kaynaklanan kaybı konut kredi faiz oranlarına yansıtmaları, bir artışa sebep oldu. Böylelikle konut satışlarında bir gerileme yaşandı. Ancak daha sonra Merkez Bankası'nın sınırlı faiz indirimiyle konut kredi faizlerinde düşüş oldu. Son aylarda mortgage kredi faizlerinde yaşanan düşüş, konut satışlarına yansımaya başladı. Bankalararası rekabetle birlikte faiz oranları ortalama aylık yüzde 0,90'lara geriledi. Burada psikolojik sınır olan yüzde 1'i aşmaması önemli. Eğer yüzde 1.00'i aşarsa sektörü olumsuz etkiler.
8. Türkiye'de konut almak için en uygun zaman hangisidir?
Konut alım-satım ve kiralamada mevsimsel olarak bazı farklılıklar görsek de tüm yıl boyunca sektördeki hareketlilik devam etmektedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında satışlar, kış ve yaz aylarında ise kiralamalar daha artıyor. Yaz aylarında konut satışına olan talebin azalması, bu dönemde ev almak isteyenlerin daha fazla seçeneğe ulaşmasına imkan tanıyor. Burada önemli noktalardan biri ev satın alma kararını, doğru gayrimenkul danışmanının rehberliğinde vermek. İşinde profesyonel, etik, güvenilir ve kendini işe adamış gayrimenkul danışmanıyla birlikte en doğru yeri bulacaklardır.
9. Coldwell Banker Türkiye kentsel dönüşümde nasıl bir hizmet veriyor?
Türkiye'de kentsel dönüşüm iki yılını doldurdu. Bu süreç uzun bir süreç ve daha yolun başındayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk yıl için 200 bin konut, ikinci yıl içinse 300 bin konutu yenileme hedefinde. Toplamda ise 7 milyon konut yenilenecek. Coldwell Banker Türkiye olarak bu uzun ve önemli kentsel dönüşüm sürecinde gerek mülk sahiplerine gerekse taahhüt firmalarına kat karşılığı satışlar konusunda, kentsel dönüşüm konusunda uzman kadromuzla danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kentsel dönüşümde en iyi oyunculardan biri olma hedefimizle bütün Brokerlarımız ve danışmanlarımıza, kentsel dönüşüm ve kat karşılığı ile ilgili 5 günlük eğitim veriyoruz. Sektörde bunu yapan tek firmayız. Bu konuyu çok önemsiyoruz.
10.Konut veya ofis yatırımı yapacak okurlarımıza hangi lokasyonları önerirsiniz?
Avrupa yakasında Levent, Maslak, Kağıthane, Seyrantepe, Bomonti ve Basın Ekspresi Asya yakasında Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal ofis yatırımı yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği bölgeler. Bu bölgelerin tercih edilmesinde en önemli etkenlerin başında karayolu ve metro ağının gelişmesiyle birlikte bu bölgelere ulaşım kolaylığı. Hem yeni Havalimanı’na, hem de 3.Köprü ve Marmara Otoyolu’na yakın güzergahta bulunan Avrupa yakasında, Göktürk, Zekeriyaköy, Çatalca ve Uskumruköy, Anadolu yakasında ise, Riva, Polonezköy, Alemdağ, Sancaktepe ve Kurtköy gelişim gösterecek bölgeler arasında görülüyor. Dolayısıyla konut yatırımı yapmak isteyenler için bu bölgeleri önerebiliriz.