28 / 04 / 2024

Türkiye-Macaristan "Kültür Merkezi Anlaşması" imzalandı!

Türkiye-Macaristan

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: " Macaristan 'ın Türkiye'de, İstanbul'da kültür merkezi açmasından büyük memnuniyet duyuyoruz " dedi. Navracsics ise Türk-Macar ilişkilerinin gelişmeye başladığını dile getirdi




Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Macaristan'ın İstanbul'da Kültür Merkezi açmasından büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi. 


Bozdağ ile Macar mevkidaşı Tibor Navracsics, Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde düzenlenen törenle Kültür Merkezi Anlaşması'na imza attı. 


Törende konuşan Bozdağ, son derece önemli bir anlaşmaya imza koyduklarını ifade ederek, anlaşmanın hayırlı olmasını diledi.


Bekir Bozdağ, Macaristan ile Türkiye'nin pek çok ortak noktası bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:


"Tarihi geçmiş, kültürel miras bakımından, ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda işbirliklerimiz, ortak yönlerimiz var. Bunları önümüzdeki zaman içinde geliştirmenin ve işbirliklerimizi çoğaltmanın, iki ülkenin de menfaatine olduğu kanaatinde birleşiyoruz. 4-5 Şubat 2013'te Başbakanımızın Budapeşte ziyaretinde, hem Macaristan'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin kurulması hem de Türkiye'de bir Macaristan Kültür Merkezi kurulması konusunda dile getirdiği görüş, Başbakanımız tarafından bizlere, Macar Başbakanı tarafından da Macar yetkililerine bir talimat oldu. Bu çerçevede yürüyen çalışmalar neticesinde Budapeşte'de 12 Eylül 2013'te, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni açtık. Merkez, şu anda faaliyetini devam ettirmektedir.


Bugün de değerli dostum, Macaristan'ın İstanbul'da bir kültür merkezi açması hususunda hem bu anlaşmayı imzalamak hem de kültür merkezi olarak kullanacakları binayı gezip görmek ve kira sözleşmesini imzalamak, kısaca Macar tarafının da atması gereken adımı, gereğini yapmak üzere Türkiye'dedir. Türkiye olarak Macaristan'ın Türkiye'de, İstanbul'da Kültür Merkezi açmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Çünkü kültürel ilişkilerin, ülkelerin birbirlerinin yakınlaşmasına daha büyük katkılar sağladığına yürekten inanıyoruz."


 


- "Merkez, ilişkilere katkıda bulunacak"


 


Macaristan Başbakan Yardımcısı Tibor Navracsics ise anlaşmayı imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Navracsics, "Macarlar ve Macaristan için Türkiye ile olan ilişki her zaman çok önemliydi. Yüzyıllarca bazen dostlukla, bazen düşmanlıkla ama beraber yaşadık. Biz Macarlar, Türkiye'ye geldiğimizde bir çok Macar eserini görebiliriz, dostlarımız da Macaristan'a geldiklerinde tanıdık yerleri geziyorlar. Macaristan'da Osmanlı eserleri de bulunuyor" ifadelerini kullandı. 


Türk-Macar ilişkilerinin gelişmeye başladığını vurgulayan Navracsics, Kültür Merkezi'nin de ilişkilere katkıda bulunacağına inandığını söyledi.


AA


Geri Dön