Konut

Türkiye mi? ABD mi? Ev fiyatları hangi ülkede daha çok yükseldi?

Ev fiyatlarının enflasyondaki yükseliş ile birlikte dikkat çeken artışı, hem dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de hem de Türkiye’de yakından izlenmektedir.

Pandemi sonrası enflasyondaki yükseliş, ABD’de yükselen faizler tüm dünya ekonomisini etkilerken, Türkiye’de de görülen negatif ayrışma ile ev fiyatlarındaki yükseliş, barınma tartışmalarını da beraberinde getirdiği ifade edildi.

ekonomim.com'dan Şeyda Uyanık'ın haberine göre; ABD’de pandemi ve sonrası dönemde görülen enflasyonist ortam ev fiyatlarında yükselişe neden oldu. Türkiye’deyse aynı dönemde yabancıya vatandaşlık, kurlardaki artış, faiz indirimlerinin de getirdiği süreçler bunlara eklenince ev fiyatlarındaki yükselişi ivmelendirmişti. İki ülkede son yıllarda yapılan ev fiyatları karşılaştırmasına bir de merkez bankalarının konut fiyat verilerini ekledik.

TCMB’nin konut birim fiyatları üzerinden metrekare fiyatlarını, Fed’in istatistik sistemi FRED üzerinden de ABD’de satılan evlerin ortalama fiyatları çeyreklik dönemlerle alındığında, 100 metrekarelik bir evin fiyatındaki değişim ortaya çıkmış oldu.

KONUT FİYATLARI VERİLERİ NASIL OLACAK? 

ABD'de veriler 1965 yılına dek gidiyor ve 3'er aylık, 6 aylık ve yıllık dönemler halinde sunulduğu kaydedildi. Türkiye'de Merkez Bankası'nın konut fiyat verileri 2010 yılından itibaren görülürken, aylık periyodlarda yayınlanıyor. ABD'ye uyumlu olması için çeyreklik veriler grafikte görülüyor. 

2024 yılı ikinci çeyreği itibarıyla ABD’de ortalama bir ev 412 bin 300 dolar olurken, Türkiye’de konut birim fiyatı TL bazında 33 bin 459,9 TL ve dolar bazında da 1034 dolar oluyor. 100 metrekare evde de fiyat 103 bin 414 dolar oluyor.

Son 1 yılda ABD’de ev fiyatları yüzde 1,48 oranında gerilemiş görünürken, Türkiye’de TL bazında yüzde 36 arttı. Ancak dolar bazında yüzde 13 gerilemiş oldu.  Son 5 yıldaki değişimlerde 2019 yılı ikinci çeyreğiyle fiyatlar karşılaştırıldığında da ABD’de fiyatlar yüzde 27,84 oranında yükselmiş görünüyor. Türkiye’de aynı dönemde TL bazında yüzde 1.115, dolar bazında da yükseliş yüzde 121 oldu.

Öte yandan, 2010 yılından bu yana konut fiyatlarındaki değişim yine TL bazında ilgi çektiği kaydedildi. ABD’de yüzde 87,84 oranında yükselen ev fiyatları, Türkiye’de dolar bazında yüzde 62,86 oranında yükselmiş görülüyor. Fakat, TL bazında yüzde 3.334 oranında bir yükseliş göze çarpıyor.

Arsa ve konut yatırımcılarının gözü şimdi de o şehirde! Fiyatları duyan inanamıyor!

Zam sınırının kalkmasıyla uçuşa geçen kira bedelleri ev sahibi kiracı davalarını artıracak!

Ev ve araba fiyatlarında henüz en kötüsü gelmedi: Yabancılar bile aldıkları konutları satıp çıkmaya çalışıyor!

Öğrencilerin de kira derdi bitmiyor! Geçen yıl 5 bin TL olan ev kirası şimdi 10-20 bin TL arasında!