16 / 08 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği duyurdu! Son 25 yılda 1 milyondan fazla yapı hasar gördü!

Türkiye Müteahhitler Birliği duyurdu! Son 25 yılda 1 milyondan fazla yapı hasar gördü!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, son 25 yılda meydana gelen depremlerde 1 milyondan fazla yapının hasar gördüğünü açıkladı.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Aradan geçen çeyrek asırda yaşanan depremlerde maalesef 70 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1 milyondan fazla bina yıkılmış ya da hasar almıştır.''dedi. TMB Başkanı Erdal Eren, depremlerde yıkılan ya da hasar gören binaların ülkemizdeki dayanıksız yapı üretiminin yaygınlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı. 

Türkiye Müteahhitler Birliği duyurdu! Son 25 yılda 1 milyondan fazla yapı hasar gördü!

MARMARA DEPREMİ OLASIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Beklenen büyük Marmara Depremi olasılığının her geçen gün arttığını ve uzmanların olası tehlikelere dikkat çektiğine değinen Eren, atılması gereken adımları açıkladı.

Türkiye nüfusunun yüzde 90’dan fazlası birinci derece deprem bölgesinde yaşadığını söyleyen Eren'' Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, depremlerin değil ihmalin ve kusurlu yapıların can aldığı gerçeğiyle yüzleşilmesi gerektiğini her fırsatta vurgulamaktayız.

Yeni acıların yaşanmaması adına ‘afet odaklı kentsel dönüşüm’ için süreçler hızlandırılmalı, güçlü ve sıkı yapı denetimi hususunda en ufak bir aksama olmamalıdır. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde hazırlıklarımızı tamamlamak için kaybedecek bir anımız bile bulunmamaktadır.

Zemin şartlarını dikkate alan imar planları ve yapı şartnameleri hazırlanması, olası imar aflarına güvenen kaçak yapılaşmanın önlenmesi, yüksek riskli yapı stoku için etkin kentsel dönüşüm politikaları geliştirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde 1999 Marmara Depremi öncesi şartnamelerle yapılmış çok büyük yapı stoku bulunmakta olup ‘afet odaklı’ yaklaşımla kentsel dönüşüm adımlarının hızlandırılması büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılması için 2019 yılında çıkarılan 'Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik', yurt çapında etkin ve taviz verilmeden uygulanmalıdır.” ifadelerini kullandı. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

Japon Deprem Uzmanından uyarı! Korkutan mesaj, o fay yakında kırılabilir...

'Deprem karnemiz hala zayıf' diyen Prof. Dr. Naci Görür'den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

Geri Dön