Kent Haberleri

Türkiye o yabancıların gözdesi oldu! Arapları bile solladılar! Kapış kapış ev alıyorlar... 

Türkiye'nin konut piyasasında hareketlilik yaşanmaya devam ederken yabancıların ilgisi de giderek artıyor. Özellikle o yabancı yatırımcılar Türkiye'den kapış kapış ev alıyor...

Ağustosta Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 artış göstererek 134 bin 155 adede ulaştı. Yabancılardan yoğun ilgi devam ederken özellikle o ülkenin vatandaşları kağış kapış konut almaya başladı. 

YABANCILARA EN FAZLA KONUT SATIŞI İSTANBUL'DAN!

Yabancı yatırımcılar özellikle Türkiye’nin büyük şehirleri ve sahil bölgelerinde konut alıyor. Bu talep bölgelerdeki konut fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul, 19 bin 467 konut satışıyla en fazla satış yapılan il olurken, bunu 12 bin 496 satışla Ankara ve 7 bin 44 satışla İzmir izledi.

İLK EL KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ

Gerçekgündem'de yer alan habere göre; ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 10,1 olarak belirlendi. Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla ipotekli konut satışları, geçen yıla göre yüzde 49,8 oranında düşerek 76 bin 485 seviyesine geriledi.

Ağustos ayında ilk el konut satışları yüzde 18,7 artışla 41 bin 913’e ulaşarak toplam satışların yüzde 31,2’sini oluşturdu. Aynı dönemde ikinci el konut satışları da yüzde 6,3 artarak 92 bin 242’ye yükseldi.

ARAPLARI BİLE SOLLADILAR

Yabancı yatırımcılara yapılan konut satışları ise ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 düşerek 2 bin 257 adede geriledi.

Yabancıların toplam satışlar içindeki payı yüzde 1,7 oldu. İstanbul, 838 satış ile yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği il olurken, Antalya 696 satışla ikinci, Mersin ise 174 satışla üçüncü sırada yer aldı.

Rusya Federasyonu vatandaşları, 381 konut alımıyla en fazla konut alımı yapan grup oldu, onları 171 konutla İran ve 161 konutla Ukrayna vatandaşları izledi.

Kiraları yarı yarıya düşürecek sistem: Kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretilmeli! 

Emlak piyasasını 2025'te neler bekliyor? Konut fiyatları yükselir mi, düşer mi?