06 / 05 / 2024

Türkiye turizm büyümesinde dünya rekoru kırdı!

Türkiye turizm büyümesinde dünya rekoru kırdı!

Dünya genelinde geçen yıl 940 milyon kişi tatil amaçlı seyahat etti. Bu yılın ilk dört ayında ise dünya genelindeki yüzde 4.5'lik artışa karşın Türkiye tıpkı büyüme rakamlarında olduğu gibi dünyaya fark attı



Dünya genelinde geçen yıl 940 milyon kişi tatil amaçlı seyahat etti. Bu rakam 10 yıl önceye göre iki kat artışı ifade ediyor. Bu yılın ilk dört ayında ise dünya genelindeki yüzde 4.5'lik artışa karşın Türkiye tıpkı büyüme rakamlarında olduğu gibi dünyaya fark attı. Gelen turist sayısında Türkiye yüzde 21'lik büyüme ile rekor kırdı.

Dünya genelinde yılda ortalama 940 milyon kişi turizm amaçlı seyahat ediyor. İnsanlar için artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelen turizm hareketi her yıl gelişme gösteriyor. Ancak küresel krizin gölgesindeki 2009 yılında yüzde 4 oranında gerileme gösteren dünya turizmi kötü günlerini geride bırakıp toparlanma sürecine girdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan 2011'in ilk dört ayına ait veriler, turizmde toparlanmanın sürdüğünün en önemli göstergesi.
Öyle ki dünya üzerinde birkaç bölge dışında, tüm bölgelerdeki turizm hareketlerinde artış yaşanırken, bazı bölgelerde artış çift haneli rakamlara ulaştı. Ancak Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Japonya'da düşüş yaşandı. Rapor, yaşanan olumsuzluklara rağmen 2011 yılının ilk dört ayında dünya turizminin yüzde 4.5 oranında büyüdüğünü ortaya koyuyor.
 Türkiye 4 misli büyüdü
Dünya turizmi yüzde 4.5'lik büyüme gösterirken Türkiye turizminin büyüme rakamları ise dünya rakamlarının dört misli fazla oldu. Akdeniz çanağı'nda son yılların en hızlı gelişen ülkesi olan Türkiye, yılın ilk dört ayında bir önceki yıla oranla yüzde 21 'lik büyüme göstererek 6 milyon turist çekti. 2009 yılında bu rakam 5 milyon kişiydi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜ-ROFED) Başkanı Ahmet Barut, Türkiye'nin rekabet avantajı ile Akdeniz çanağı'nda ön plana çıktığını, önümüzdeki dönemde de turizmin büyümesinin devam etmesinin beklendiğini söylüyor.
Türkiye'nin büyüme rakamlarının dünya turizminin büyüme rakamlarından daha yüksek olmasının sevindirici bir durum olduğuna işaret eden Barut, 'Türkiye küresel krizin gölgesinde kalan 2009 yılında dünya turizmi daralırken bile büyüme göstermişti. İçinde bulunduğumuz süreç Türk turizminin yıldızının parladığı bir dönem. Önümüzdeki yıllarda da bu dönemin devam etmesini bekliyoruz' diyor.

Avrupa hala önde
Dünya genelinde 2000 yılında 675 milyon kişi turizm amaçlı seyahat ederken bunun 386 milyonu Avrupa'ya, 110 milyonu Asya Pasifik ülkelerine, 128 milyonu da Amerika ülkelerine gidenlerden oluşmuştu. Dünya turizminde en büyük payı alan Avrupa'da ise 140 milyon ile Batı Avrupa başı çekerken Akdeniz 133 milyonla onu izlemişti.
Ancak 2010 yılında toplamda 476 milyon turist alan Avrupa'da 170 milyon turisle Akdeniz öne çıkmaya başlarken Batı Avrupa'nın payı 154 milyonda kaldı. Dünya genelinde turist sayısı da 2010 yılında 940 milyona yükseldi. Bu süreçte Asya Pasifik 2010 yılında 204 milyona ulaşırken Amerika da 151 milyon turist sayısına ulaştı.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından yayımlanan raporda, 2011'in ilk dört ayının son derece olumlu geçtiğine dikkat çekilirken, dünya üzerinde sadece Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Japonya'da bir düşüş olduğuna vurgu yapılıyor. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yıl genelinde yüzde 14'lük bir büyüme gösteren Ortadoğu'da bu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 7'lik düşüş gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla oranla yıl genelinde yüzde 14'lük bir büyüme gösteren Kuzey Afrika'da ise bu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde ll'lik bir düşüş yaşandı. Ancak bölgedeki tüm destinasyonlar da durumdan etkilenmemiş. Örneğin Dubai yakaladığı yükselişi sürdürüyor.

Turizm kalkındırıyor
Ayrıca Güney Amerika yüzde 17'lik, Güney Afrika yüzde 14'lük ve Güneydoğu Asya yüzde 10'luk artış yaşandı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın, Japonya'da yaşanan deprem felaketinin bu bölgelerde 2010'da geriye gidişe neden olduğu ancak ardından bu bölgelerde toparlanmanın devam ettiği belirtiliyor. Ekonomik belirsizlikler, yüksek işsizlik oranları ve insanların tasarruf eğilimine girmelerinin de eklenmesine rağmen yakalanan bu artışın son derece önemli olduğu kaydediliyor.
çeşidi sebeplerden dolayı turizm sektöründe olumsuzluklar yaşanan destinasyonlarda da yılsonuna doğru bir toparlanmanın ortaya çıkacağını belirten Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai, 'şžu anda yapılması gereken en önemli şey, çeşidli nedenlerle turizmi yara alan ülke ve bölgelere yardım elini uzatmak. Turizm alanında toparlanan ülke ve bölgeler, sosyal ve ekonomik açıdan da daha kısa süre içinde istikrara kavuşuyor' dedi.
Türk turizminin yeni yıldızlarından olan İstanbul'un yanı sıra Bodrum ve Kaş'ta da tesisleri bulunan Makyol Grubu Genel Koordinatörü Sedat Boyacıoğlu, Türkiye turizminin yükselişini sürdüreceğini dile getiriyor. Türkiye'de İstanbul başta olmak üzere çok önemli tesislerin yapıldığım, nitelikli arzın olmasının tercih edilmede önemli neden olduğunu kaydeden Boyacıoğlu, 'İstanbul'da 50'ye yakın otel inşaatı var. Hepsi alanlarında birinci sınıf. Türkiye'nin turizmde daha alacağı basan dolu çok yol var' dedi.

En büyük artış nisanda
Geçtiğimiz yılın ilk dört aylık döneminde dünya genelinde 256 milyon kişi seyahat ederken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 12 milyon artarak 268 milyona ulaştı. Dört aylık periyoda aylar açısından bakıldığında rapor en ciddi artışın kaydedildiği ayın yüzde 6 ile Nisan ayı olduğunu ortaya koyuyor.
Ancak nisan ayındaki bu artışın arkasında yatan en büyük etken, geçen yılın aynı döneminde ortaya çıkan ve bir haftaya yakın bir süre devam eden kül bulutları nedeniyle Avrupa'da havalimanlarının kapalı kalması olarak gösteriliyor. Bu yılın ilk dört aylık döneminde Avrupa'da beklentileri de aşan bir artış yakalandı. Yüzde 6'lık artış kaydedilen Avrupa'da birçok destinasyonda geç bir toparlanma ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Asya'daki artış dünya ortalamasının biraz üzerinde olarak devam etti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İkinci Başkanı Talha Görgülü, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle bir miktar turistin Türkiye'ye döndüğünü ancak bu ülkelerde yaşanan toparlanma ile bu turistlerin tekrar o bölgelere gitmeye başladığını söylüyor.

Levent Gökmen/Ekonomist


Geri Dön