22 / 12 / 2024

Türkiye Venezüela'da petrol karşılığı konut yapacak!

Türkiye Venezüela'da petrol karşılığı konut yapacak!

Türkiye-Venezüela arasında petrol karşılığı konut yapma anlaşmasının arkasında, İzmirli işadamı Azat Yeşil'in, Devlet Başkanı Hugo Chavez'e gönderdiği mesaj olduğu ortaya çıktı



KSK Yönetim Kurulu üyesi ve İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, petrol karşılığı konut yapma fikrini geliştirerek Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ile bağlantı kurdu

TOKİ tarafından gerçekleştirilecek bu dev projenin hayata geçmesini sağlayan İzmirli işadamı, "Bu iş, Türk müteahhitlerin uluslararası başarılarını da katlayacak" diye konuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı, 20 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen, "Venezuella'da petrol karşılığı konut yapma" projesinin arkasında Karşıyakalı işadamı ve yüksek mimar Azat Yeşil çıktı. Karşıyaka Spor Kulubü (KSK) Yönetim Kurulu üyesi olan ve kamuoyunda da bu kimliğiyle tanınan İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, ilk kez işadamı kimliğiyle konuştu. Yeşil, "Bu fikir bana ait. Devlet Başkanı Hugo Chavez'in özel kalemi ile Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'a projeyi ben söyledim. Bu proje çok önemli. Örneğin, Çin şimdiden Venezüella ile yan sanayi konusunda aynı şekilde barter içeren 30 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Biz de geç kalmamalıyız" dedi.
41 yaşındaki Azat Yeşil, Anıtkabir sanat galerisi ve Ayasofya türbeleri restorasyonunu gerçekleştiren  Ankara  merkezli Türkerler ve Durmaz inşaat ile yaptıkları güçbirliğiyle bugüne kadar 15 bine yakın konut üretti.
Yeşil, yine bu şirketlerle işbirliğiyle  İzmir  Mavişehir'de 350 milyon liralık yeni bir proje için çalışmalara başladı. Yeni Asır'a hem yeni yatırımı hem de İzmir'deki diğer projeleri hakkında bilgi veren Yeşil, Venezüella'da toplu konut yapılması karşılığında petrol alınmasını içeren projenin nasıl doğduğunu da anlattı.

BARTER ANLAŞMASI
- Venezüella ile yapılması gündemde olan konut-petrol takası konusundaki işbirliğinin fikir babası olduğunuzu söylediniz. Bu nasıl oldu, anlatır mısınız
- Venezüella'da çeşitli ülkelerin bu şekilde barter anlaşmalarıyla iş yaptığını biliyordum. Kafamda Türkiye'nin de bundan yararlanabileceği yönünde bir fikir oluşmuştu. Bunu bir şekilde ortaya koymak istedim. Venezuella'da yaşayan bir avukat arkadaşım aracılığıyla 8 ay önce Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'nın özel kalemlerinin mail adresini aldım. Konuyla ilgili buralara mail gönderdim. Durumu izah ettim, yakından ilgilendiler. Daha sonra aynı konuyu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk-Ortadoğu İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Habbab'a anlattım. Mesleği petrolcülük olan Habbab da konuyu Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ne iletti. Venezüella'da petrol olduğunu bildiğimiz için TOBB aracılıyla üst düzey bir heyeti Türkiye'ye davet ettik. TOBB Plaza'da Eylül ayında 1. Venezüella Türkiye Ticaret Keşif Buluşması, misafir bakanın katılımıyla gerçekleştirildi. Kendileri Çinlilerle yan sanayi üretimi konusunda petrol karşılığı 30 milyar dolarlık barter anlaşması yaptıklarını söylediler. Sonrasında Enerji Bakanı Taner Yılmaz, Venezüella'nın başkenti Caracas'a gitti. Bu defa onların böyle bir görüşmesi oldu. Bu proje Türk müteahhitlerin uluslararası başarılarını katlayacak. Ekonomik olarak Türkiye'nin bağımlı olduğu petrol için de alternatif yaratacak.
- Peki, siz de şirket olarak TOKİ'yle birçok projeye imza attınız. Eğer, bu proje gerçekleşirse siz de bu ülkede inşaat yapacak mısınız
- Biz, birlikte hareket ettiğimiz Türkerler ve Durmaz İnşaat'ın da yer aldığı konsorsiyumla şu an  TOKİ  ile birlikte en çok inşaat yapan gruplardan biriyiz. Hatta ilk 3 arasında yer alıyoruz. Eğer, bu proje gerçekleşir ve TOKİ bu ülkede toplu konut inşaatlarına başlarsa, bizim de şirket olarak burada yerimizin olacağını düşünüyorum.

MAVİŞEHİR DEĞİŞECEK
- İzmir'deki projelerinizden bahseder misiniz
- Park Yaşam adındaki proje, Mavişehir'de 521 konut ve ticaret merkezinden oluşan 350 milyon liralık bir yatırım. Son yılların en büyük yatırım projesi. Türkerler ve Durmaz İnşaat ile oluşturduğumuz konsorsiyumla yapıyoruz. Zemin etüdü bitti. Kazı çalışmalarına başladık. Şubat'ın sonuna doğru satışa çıkacağız. TOKİ ile gelir paylaşım yöntemiyle yapıyoruz.
- Farkı ne olacak
- Ekstraları çok olan bir proje. Otoparkı yeraltına indirdik. Çünkü Mavişehir'de ciddi bir park sorunu var. Açık yüzme havuzunun dışında kapalı olimpik yüzme havuzu yaptık. Alışagelmiş mimarinin dışında bir konsepti var. Mavişehirliler böyle şeyleri önemsiyor.
- Bu konsorsiyumun tecrübesi neler
- Park Yaşam, bu konsorsiyumun İzmir'deki ilk konut inşaatı olacak. Ama biz üçümüz, konut sektöründe çok üretim yaptık. Üçümüzün toplam üretimi Türkiye'de ilk 3 arasına girer. Yaklaşık 15 bin tane konut yaptık, Ağaoğlu bu kadar yapmamıştır.
- Bu arada Çiğli'de tütün depolarını da satın almışsınız
- Evet doğru, burada yine konut ve alışveriş merkezinden oluşacak 200 milyon liralık yatırım öngördüğümüz bir projemiz var. Şu an çalışmalarını sürdürüyoruz. Kent Hastanesi'nin hemen yanında kurulacak Katip Çelebi Üniversitesi'nin yakınlarında. Eylül ya da Ekim aylarında projesini bitirip ruhsatını almayı planlıyoruz.
- İzmir'i bu haliyle nasıl değerlendiriyorsunuz
- İzmir iç dinamikleri çok alan bir şehir ama kişilerin bu çağdaş görüntüsünü kente yansıtması çok az. İnsanlar sorumluluk almaktan hep kaçıyor ya da sorumluluk aldıktan sonra önleri bir şekilde tıkanıyor. Kent mutabakatı yok, kentin kendi içinde bir mutabakatı yok.
- İzmir'de kentsel dönüşüm mümkün mü
- Türkiye'de en çok İzmir'in kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Biz ciddi olarak belediyeleri sıkıştırıyoruz fakat mesafe almak zor. Yeter ki, belediyeler bu konuda karar versinler, işin yapımıyla ilgili biz her belediyenin yanında oluruz ve çok ciddi katkımız olur.
- Kentsel dönüşüm nasıl başlayacak peki
- Burada görev belediyelere düşüyor. Örneğin Bostanlı'da yan yatan binalar var. Bostanlı'nın planını belediye ve ilgili odalar el ele verip yapabilir. 4-5 katlı binaların olduğu yerler birleştirilip bir ada yapılır. Bu adada sadece bir bloğa izin verilir. 15 katlı bina yapılır, geri kalan otopark olur. Kişilerin cebinden para çıkmaz. Hem yatırımcının girebileceği şekle bürünür hem kent dönüşür. Bu İstanbul Kadıköy'de uygulanan bir yöntemdir.
- Peki ya bu dönüşüm olmazsa
- Kentsel dönüşüm derken sadece görsel kirlilik olarak bakmayın. İzmir'de çok riskli binalar var. Biz Karşıyaka metrosu tünelini yaparken, metro binası çevresindeki tüm binalardan beton numunesi aldık. Ne yazık ki bu numuneler bugün kullanılan betonların altında değerlerde çıktı. DEÜ'ye 800 bin liraya yakın para verdik ve binaların segmentini çıkarttık. Hangi bina çürükse biz oralara önlem olarak daha çok güçlendirme kullandık.
- İzmir'deki binaların hepsi yaşlı, 50 yıl sonra bunlar ne olacak
- Literatür betonarme bir binanın ömrü için 100 yıl diyor. Ayrıca bir realite de var. Eski yönetmelikle yapılan binalardan doğru olanlar depremde sağlam kalır, yanlış yapılanlar ise yıkılır. Mesala Kocaeli depreminde 20 katlı Yahya Kaptan Sitesi'nde bir tane bina yıkılmadı. Fakat yanındaki 5 katlı bina yıkıldı. Yahya Kaptan, tünel kalıp sistemiyle yapılmıştı, tekniğine uygundu.
- Kentsel dönüşümün önünde engel yok mu
- Büyükşehir'de gecekondu dönüşümüyle ilgili birim açıldı. Meclisten de belediyelerin gecekondudan dönüşüm yapmaları için yasa çıktı. Bundan sonra kimsenin bahanesi olamaz.
- Yatırımcılardan ses var mı
- Şehrin yenilenmesi aslında yeni kent merkezine endekslenmiş durumda. Ancak yeni kent merkezi dışında yenilenmesi gereken çok yer var. Yeşildere, Bayraklı, Çiğli İstasyonaltı, Cumhuriyet mahallesi, Yamanlar, Gümüşpala gibi. Gümüşpala'da 178 dönümlük gecekondu bölgesi var. Buraya yönelik bizim yatırımcımız var. Ancak bunu koordine etmek lazım. Yatırımcı, 'Ya yolun yarısında kalırsak' diye çekiniyor. Bununla ilgili yerel yönetimler öncülük yapmalı, çözüm paketi yaratılmalı.
- İzmirli, yatırımcıya nasıl davranıyor ki çekiniyor
- Yatırımcının önünün açılması gerek. Yatırımcı para sahibi olan insandır, ürkektir, okşanmak ister, sevilmek ister, kırmızı halıda yürümek ister. Bu yapılmadığında kaçar gider. Cebinde parası var, yani uğrayacağı çok yer var. Gittiği yerde kendisin sevecek insanları bulabilir. O nedenle biz kırmızı halıda yürütüp imzasını almalıyız.
- İzmir'deki tarihi binaların durumu içler acısı...
- Biz İzmir'de maalesef fazla tarihi bina bırakmadık, kalanları da korumamız lazım. Bayraklı'ya giderken sağda iki-üç tane eski bina var. 'Burayı alın restore ettirin' deseler. Hemen bir kreş sahibini çağırır, 'Al restore et kreş olarak kullan' derim. En azından adliyeye giden memurlar çocuklarını oraya bırakır.
- Hayaliniz
- Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürürken iki tane güzel sokak görüyorum. Hep kendi kendime hayal ederim, şu sokağı belediye komple satın alsa, ya da başka bir aşık işadamının satın alması sağlansa, orayı kültür sokağı yapabilse diye düşünürüm.

'Türkiye'nin ilk spor koleji olacak'
- Park Yaşam'ın alanı çok büyük görünüyor
- Park Yaşam Projesi'nin yanında 15 bin 500 metrekare arazim var, spor kompleksi imarlı. Ben o arazide Doğa Koleji ile bebarer bir spor koleji açmayı istiyorum. Bu, Türkiye'de ilk olacak. Mesela 4-5 yaşınan itibaren çocuklar hem yabancı dil hem yeteneklerine göre istediği spor dallarını öğrenecek. Şimdi alan çalışmasındayız. Düşünsenizine çocuğunuz ileride çok iyi bir avukat olacak aynı zamanda basketçi de olacak. İyi bir doktor olacak ve iyi bir dağcı da olacak.

Voleybol konusunda çok iddialı
- Karşıyaka Spor Kulubü yönetimindesiniz. Biraz da spor konusundaki faaliyetlerinizi anlatır mısınız
- Bu sene voleybol şubesi kapanıyordu. DYO çekilince İzmir'den hiçbir kişi sponsor olmadı. Son gün ben kapanmaması için devreye girdim. Aslında böyle bir düşüncem yoktu. Karşıyaka voleybolunda çok ciddi, çok iddialı bir nesil yetişiyor. Gençler liginde ilk ikideyiz. Asıl takımı geç kurduğumuz için kümede kalma mücadelesi veriyoruz. Ama iyi bir alt yapıya sahibiz, küme düşsek bile sonrakinde iddialı genç nesil ile yine çıkacağız.
ŞAFAK İNCE/YeniAsır


Geri Dön