29 / 04 / 2024

Türkiye yeni dönemde AB ile beyaz sayfa açmalı!

Türkiye yeni dönemde AB ile beyaz sayfa açmalı!

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ikinci tur seçimlerin ardından Avrupa Birliği ile ilişkilerin canlandırılması gerektiğini belirterek, “Türkiye, adayı olduğu ve gümrük birliği içinde bulunduğu AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemeli” dedi.



Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yeniden kazanmasının ardından açıklama yapan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, "AB en önemli ihracat pazarımız olmaya devam ediyor. AB ekonomisindeki yaşanan yeşil ve dijital dönüşüm bir anlamda Türkiye'nin AB ile ilişkisinin de güncellenmesini gerektiriyor. Böylelikle AB üyelik süreci de yeniden başlatılmış olur" ifadesini kullandı.

Türkiye yeni dönemde AB ile beyaz sayfa açmalı!

İHRACATIN YÜZDE 41’İ AB’YE

Toplam 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği (AB), her geçen gün büyüyen ve ihracat gelirlerini artırmak isteyen Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı durumunda. Türkiye yaptığı toplam ihracatının %41'ini AB ülkelerine yaparken, bu oran otomotiv gibi bazı ana ihracat sektörlerinde üçte iki oranına kadar yükselme kaydediyor.

Türkiye ile AB, 2016 yılı sonunda gümrük birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlamasına rağmen ilerleyen süreçte üst düzey müzakereler gerçekleşmedi.

 


Geri Dön