22 / 12 / 2024

Türkiye, yeni yatırımlar sayesinde turist sayısı arttı!

Türkiye, yeni yatırımlar sayesinde turist sayısı arttı!

Türkiye, yeni yatırımlar sayesinde ağırladığı turist sayısını artırırken, turizm gelirlerinde aynı başarıyı yakalayamıyor. Sektör temsilcileri, geliri artırmak için zengin turistleri çekecek kültürel merkezlerin kurulmasını öneriyor....



Türkiye, yeni yatırımlar sayesinde ağırladığı turist sayısını artırırken, turizm gelirlerinde aynı başarıyı yakalayamıyor. Sektör temsilcileri, geliri artırmak için zengin turistleri çekecek kültürel merkezlerin kurulmasını öneriyor. Ayrıca lüks marka ve gurme restoranlar, tatil bölgelerine getirilmeli.


2012 yılı rakamlarına göre Türkiye, 35,7 milyon yabancı turist sayısıyla dünya altıncısı olmasına rağmen, turizm gelirlerinde 25,6 milyar dolarla dünya on ikincisi oldu. Gelen turistler ortalama 798 dolar harcıyor. Turist sayısında ilk sırayı Fransa alırken, turizm gelirlerinde ise ABD başı çekiyor.


Türkiye’ye gelen turist sayısı 2011’den 2012’ye yüzde 3 artış gösterirken, turizm gelirindeki artış yüzde 0,9’da kaldı. Antalya’da bulunan Cornella Diamond Resort’un Genel Müdürü Zafer Alkaya, turizm gelirinin istenilen seviyede büyümemesinin sebebi olarak ‘her şey dahil’ sistemini görüyor. Bu sistemin şu an için sektöre bir avantaj kaydettiğini belirten Alkaya, fakat aynı zamanda zengin turistin gelmesine yetmediğini kaydetti. Alkaya, Avrupalı zengin turistlerin lüks konaklama ile yetinmediğine işaret ederek, zenginleri çekebilmenin ancak lüks markaların ve gurme restoranların tatil bölgelerine gelmesiyle olacağını söyledi. Antalya’ya gelen turistlerin otelin dışına da çıkması gerektiğini ifade eden Alkaya, tatil beldeleri çevresinde cazibe merkezleri oluşturulması gerektiğini kaydetti. Geçen yıl 10 milyon 490 bin ile Türkiye’ye gelen turistlerin yaklaşık üçte birini ağırlayan Antalya’nın durumuna da değinen Alkaya, “Antalya’da lüks tüketim beklentisi ile çevre kalitesi örtüşmüyor. Avrupalı para harcayan turist, ‘her şey dahil’e ilgi duymuyor. Türkiye’yi tercih eden Avrupalılar daha ekonomik tatil peşinde olanlar.“ dedi. Türkiye’nin turizmde rakiplerinden İspanya’yı örnek gösteren Alkaya, bu ülkenin dünya starları, futbol takımları, sanat etkinlikleri, ünlü turistik bölgeleri, spordaki dünya başarılarıyla Türkiye’nin önünde olduğunu ifade etti.


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise ‘her şey dahil’ sisteminin turizm gelirlerine negatif etki etmediğini söyledi. Atılan adımlar sayesinde 2013 yılında turizm gelirlerinde ilk ona girileceğine inandığını söyleyen Ulusoy, turizm gelirlerinde hedefin bir kişi için 1.000 dolar olduğunu kaydetti. TÜRSAB Başkanı, ‘her şey dahil’ sisteminden vazgeçilmeden kıyı şeridinden iç kesimlere doğru cazibe merkezleri yapılarak çift yönlü iyileştirmeler yapılmasını istedi. Turist sayısı ile turizm geliri arasındaki farkın zamanla kapanacağına dikkat çeken Ulusoy, “Müzelere giriş yüzde 42 artmış, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde artış var, sağlık ve kültür turizminde artış var.” diyerek turizm gelirlerinde de artışın yaşanacağını söyledi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, özellikle Antalya bölgesine müşteri ilgisinin her şey dahil sistemi ile arttığını belirtti. Bayındır, “Serbest ekonomi uygulanıyorsa devletin buna karışmaması lazım. Fakat bu sistemi denetleyebilir.” şeklinde konuştu. Türkiye’ye gelen turist profilinin genelde 30-50 yaş arasında çocuklu aileler olduğuna işaret eden Bayındır, sistemin ekonomik anlamda ne harcayacağını bilmek isteyen ailelerin ilgisiyle güç kazandığını söyledi. Turizmin sadece Antalya’dan ibaret görülmemesi gerektiğini vurgulayan Bayındır, turistlerin İstanbul’a kültür turizmi için geldiklerini ifade etti. “İstanbul’da çoğu otelde her şey dahil değil sabah kahvaltısı bile yok.” diyen TUROB Başkanı, kültürel merkezlerle nitelikli turistlerin sayısının artabileceğini kaydetti. Turizm sektörünün 2012’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) 57,7 milyar lira olarak gerçekleşen doğrudan katkısının, 2013 onunda yüzde 3,8 yükselerek 60 milyar liraya yaklaşması bekleniyor. Sektör, seyahat ve turizmin yan kolları ile birlikte 2012 yılında 155,8 milyar lirayla GSYİH’nin yüzde 10,9’unu oluşturdu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin (WTTC) raporuna göre, Türkiye’de seyahat ve turizmin GSYİH’ye direkt katkısı 2023 yılında 84,3 milyar liraya ulaşacak. 2013’ten itibaren önümüzdeki on yılda ise sektörün yan kolları ile birlikte GSYİH’ya toplam katkısının yılda yüzde 3,7 artışla 2023’te 232 milyar lirayı bulacağı kaydediliyor.


Kamp yapan 5 bin takımın 1200’ü Antalya’yı tercih etti


Cornelia De Lükse Resort Genel Müdürü Ali Şahin, futbol turizminde Antalya’nın oldukça başarılı bir ivme içinde olduğunu söyledi. 2012’de dünyada futbol turizmi için seyahat eden 5 bin futbol takımından 1200’ünün Antalya’da kamp yaptığını vurgulayan Şahin, futbol turizminin Antalya’ya 50 milyon Euro gelir sağladığını ifade etti. Golf turizminde de Portekiz başta olmak üzere birçok ülkeyle rekabet ettiklerini belirten Şahin, “Onların 354 golf sahası varken, bizde 14 golf sahası bulunuyor. Golf turizminde en büyük avantajımız bu 14 sahanın birbirine çok yakın lokasyonda olması. Golf turizminde de Antalya’da 2012’de 130 milyon Euro gerçekleşti.” şeklinde konuştu.


Zaman Gazetesi


Geri Dön