27 / 12 / 2024

Türkiye, Ytong üretiminde dünya lideri konumunda!

Türkiye, Ytong üretiminde dünya lideri konumunda!

"İnsan ulaştığı bir hedefi bir diğer hedefe ulaşmak için basamak olarak kullanmalı" diyen Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, kendisi için prensip haline getirdiği bu anlayışı Dilovası'ndaki fabrikayı gezerken bize bir dipnot olarak aktarıyor...



Fourtune Dergisi'nden Şule Laleli Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar ile konuştu. İşte Şule Laleli'nin yazısı...

Ayağımızda inşaat botları, başımıza geçirdiğimiz kasklarımız ve yeleğimizle dev fabrika içinde kayboluyoruz. Bir sinema platformunun içindeyiz adeta... Türkiye’nin dört bir yanma ulaşan inşaat malzemesi gaz beton çamur hamuru, dev makinalara aktarılıyor. 10 saat sonra 36 metre uzunluğundaki dev kazanlardan beyaz bloklar halinde çıkıyor.

Arka arkaya yatırım yapılan beş fabrikanın en büyüğü en yüksek kapasiteye sahip olanı ve Avrupa’daki pek çok fabrikaya kıyasla önemli özellikleriyle karşımızda Hinginar’ın büyük hedefi yükseliyor.

Türk Ytong’un 32 yıldır tüm fabrikalarının kuruluş aşamasında bulunan deneyimli mühendis ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Murat Sümer, fabrika ile ilgili bilgi verirken, oldukça basit bir sistemi birkaç kelimeyle özetliyor ve “Bu fabrikada katı, sıvı, gaz olarak çevreye ulaşan herhangi bir atığımız yok. Kullandığımız sudan, dışarıya çıkan buhara kadar her şey fabrikanın içinde geri dönüşüme uğruyor” diyor. Yeni fabrika yapay zeka ve Sanayi 4.0 uygulamasının canlı örneği adeta. Birbiriyle konuşan makinalar, el değmeden gerçekleşen üretim ve iş güvenliği açısından hayata geçirilmiş düzenli bir iş planı... Burası gördüğümüz en temiz fabrika... Bu tabloya mühendis ordusu ve vasıflı işçiler eşlik ediyor. Ytong dünyada 95, Türkiye’de 55 yaşında. Dünyanın 23 ülkesinde bulunan 52 fabrikada, yılda 10 milyon metreküpün üzerinde Ytong üretiliyor. Türkiye’de 6 fabrikada yılda 2,5 milyon metreküp Ytong üretiliyor. Türk Ytong’da, 40’mcı yılını tamamlayan Hinginar’m hayata geçirmek istediği en önemli proje olarak öne çıkan fabrikaya seyir terasından bakıyoruz. Hinginar, “2,5 milyon metreküp kapasite ile yılda yaklaşık 200 bin adet konut üretilebilir. Bu konutlarda ortalama 600 bin kişiye sağlıklı ve çağdaş barınma imkânı sağlanıyor” diyerek artan kapasitenin büyüklüğünü farklı bir açıdan izah ediyor. Fabrikaya gezerken Hinginar ile biraz geçmişe gidiyoruz. “Pendik, Ytong için sembolik bir yerdi. Pendik Fabrikası, Türkiye’deki ilk üretim tesisimizdi. Gurur duyacağımız birçok başarıyı ve güzel hikayeyi burada yazdık. Burası ise artık geleceğin teknolojinin yansıması. Benim için çok önemli, hayatımda heyecan duyduğum işlerden biri oldu” diyor. 1965’ten bu yana Pendik’teki fabrikanın kapasitesi artırılırken, 1996 yılında Tekirdağ’ın Saray ilçesinde ikinci fabrika ve 1998 yılında Gaziantep ve Antalya da iki fabrika kuruldu. En son 2008 yılında Bilecik’te açılan Türkiye’deki beşinci Ytong fabrikası ile kapasite (yıllık) 2 milyon metreküpe ulaştı. Şirket, Çatalca’ya kurulan yeni fabrikası ve Bilecik tesisinde gerçekleştirdiği kapasite artışı ile beş yılda üretim kapasitesini artırdı. 2013 Kasım ayında temeli atılan ve 2015’in mayıs, haziran aylarında üretime başlayan Çatalca fabrikası ise “ilk yeşil ytong fabrikası.” Hinginar; “Binalar projelendirme aşamasından itibaren, çevre koşullarının tüm gereklerini en verimli şekilde karşılıyor. Doğal kaynakları ve enerjiyi minimum düzeyde kullandık ve ilkemiz en az şekilde atık üretme esasına dayanıyor” diyor.

İşin sinerjisi Türk Ytong’u dünyanın en büyük Ytong üreticisi konumuna yükseltmiş durumda. Büyük bir öngörüyle 55 yıl önce sektöre kazandırılan Ytong, çağdaş yapı malzemesi olarak yaygın kullanıma ve nitelikli yapılaşmaya büyük katkı sağladı. Türkiye’de Ytong’un büyüme sürecinin başlangıcı 90lı yıllardan sonra. Hinginar Türkiye’de hem yapı kalitesi, hem enerji verimliliği ve hem de deprem riskleri nedeniyle artan bilinçlenmenin önemli mimarlarından biri. Hinginar, özellikle son yıllarda Ytong’a olan talebi arttırdığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Özellikle 1999 depremi Türkiye’deki yapı sektörü açısından önemli bir dönüm yılı oldu. Yapı kalitesinin ne kadar kötü olduğu artık göz ardı edilemeyecek şekilde öğrenildi. Ve kaliteli yapı malzemeleri konusu gündeme geldi” diyor.

KONU TÜRKİYE'DEKİ ISI YALITIMI ve kullanımına geliyor. Türkiye’de bir ısı yalıtım yönetmeliği var. Ayrıca AB’nin bu konuda yayınladığı standartlar ve yönetmelikler de bulunuyor.

“AB’nin çok yakınında değiliz ama en azından belli bir yola da girdiğimizi söyleyebilirim” diyen Hinginar AB’de son 2-3 yıldır bütün binaların sıfıra yakın enerji tüketimi ile projelendirilmesi ve minimum enerji tüketimini öngören yapılar yapılmasının zorunlu hale getirildiğinden bahsediyor. Bu zorunluluk AB üyesi tüm ülkelerin 2019 yılma kadar tüm kamu binalarını ve 2020’ye kadar da tüm binaları kapsıyor. Türkiye’de ise, kentsel dönüşümün son yıllarda hız kazanmasına rağmen, böyle bir zorunluluk yok. Avrupa’daki binaların 2020 yılma kadar, “20 20 20” sloganıyla, toplam enerji tüketimlerinin yüzde 20 daha azaltılması öngörülüyor. Yakın zaman önce 2030 hedeflerini açıklayan Avrupa Komisyonu, 2020 yılındaki yüzde 20 hedefini 2030’da yüzde 50 olarak planlıyor. Hinginar; “Malzeme olarak Avrupa çizgisini yakalasak da uygulamada gerideyiz” diyor. Ytong, dünyanın ve Türkiye’nin lider gelen gazbeton üreticisi olarak son yıllarda ürünlerinin ısı yalıtım performansına yönelik önemli inovasyonlar gerçekleştirdi. Sırasıyla Ytong 0,11 ve Ytong 0,09 duvar blokları sektöre tanıtıldı. Sektöründe bir devrim niteliği taşıyan Ytong 0,09, yüksek ısı yalıtım performansı ile standart gazbeton bloklara göre yüzde 30 daha fazla enerji tasarrufu sağlanıyor. Yapıda sağlanan enerji tasarrufu ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor. Türk Ytong, 2016 yılında ise “Multipor” markasıyla ısı yalıtım sektörüne yeni bir ürün sundu. Tamamen mineral, yanmaz ve nefes alan özellikteki Multipor Isı Yalıtım Levhası, sektörde önemli bir açığı kapattı. 2016’da 1 milyon metrekare kapasiteyle başlayan üretim miktarı, 2018’de kapasite artış yatırımıyla ikiye katlanarak 2 milyon metrekareye çıkartıldı. Türk Ytong şu anki mevcut kapasitesiyle Almanya ve Polonya’yı üretim hacmi ve satış açısından geçmiş durumda.

HİNGİNAR ISI YALITIM ve malzemelerden sonra sözü deprem ve inşaat sektörüne getiriyor. 2019 yılında en fazla yüzde 2 büyüme olacağına işaret ediyor ve 2019 yılında kamu yatırımlarında ise yüzde 36,1 daralma olacağını sözlerine ekliyor. Türkiye gazbeton sektörü, dünyayla yanşan üretim gücüne, uluslararası kalitede üretim altyapısına, yüksek Ar-Ge gücüne ve inovatif bakış açısına sahip olması nedeniyle, yapı malzemeleri sektöründe başı çeken konumda. Binalarda gazbeton kullanımı sonucunda sağlanan yüksek ısı yalıtımı, enerji verimliliği olarak geri dönüyor. Hinginar; gazbetonun, çevre dostu modern yapı sistemleri için vazgeçilmez bir yapı malzemesi olduğuna dikkat çekiyor ve “Al sınıfı hiç yanmaz bir yapı malzemesi olan gazbeton, binalarda yangın güvenliği konusunda hem duvar malzemesi olarak hem de üreticilerimizin son yıllarda pazara sunduğu ‘ısı yalıtım levhaları’ ile ısı yalıtım pazarında önemli bir fark yaratıyor. Ayrıca gazbetonun hafif bir duvar malzemesi olması nedeniyle sağladığı deprem güvenliği, özellikle yüzde 95’i depremden etkilenen ülkemizde büyük önem arz ediyor” diyor.

Türkiye, Ytong üretiminde dünya lideri konumunda. Türk Ytong, Türkiye’de gazbeton sektörünün lideri. Ytong kullanımı ile elde edilen ısı tasarrufu sayesinde 55 yılda 10 milyar doları aşkın döviz tasarrufu sağlandı. Ytong, 2011 yılında Çevresel Ürün Deklarasyonuna (Enviromental Product Declaration - EPD) Türkiye’de sahip olan ilk marka oldu. Türkiye’nin yeşil bina standardında ilk gazbeton tesisi ve dünyanın ilk yeşil bina sertifikalı Ytong tesisi Çatalca’da 20l6’da devreye alındı. Yatırımı devam eden Ytong Dilovası Fabrikası ve Haziran 2018’de açılan yeni Ytong Yönetim Merkezi Ofisi de yeşil bina sertifikası adayı. Ytong ‘Yüzyılın Markaları” arasında da yer alıyor aynı zamanda.

Hinginar aradan geçen süre içinde özellikle istihdam, eğitim ve inovasyon konularına önem verdiklerinin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: “Ytong eğitim çalışmalarımızı Ytong Akademi çatısında gerçekleştiriyoruz. Ytong Akademi yılda 3 binden fazla öğrenciye ulaşıyor, 1.000 ustaya eğitim veriyor. Ytong, 2017 yılı itibarı ile sayısı 19’a ulaşan Ytong Mimarlık Yarışmalarını, 2010 yılından bu yana da Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Maltepe üniversitelerin mimarlık bölümlerinde seçmeli “Gazbeton Dersi” programlarım yürütüyor.”

HİNGİNAR, SOHBETİMİZİN SONUNDA 2018 yılını değerlendirirken de şu bilgileri veriyor.

“2017 yılı Türk Ytong için verimli bir yıl olmuştu. 2018 yılı da öyle oldu. Üretim kapasitemiz ve satışlarımızla sektör liderliğini sürdürürken, 50 milyon euro yatırımla Dilovası tesislerimizi hayata geçirdik. Özellikle son çeyrekte ekonomide kendini gösteren belirsizlik ve hareketliliğe rağmen, Türk Ytong büyüme trendini devam ettirdi. Hedefimiz; daha yüksek üretim, satış ve verimlilik sağlamak” diyor.

Türk Ytong’un ulaştığı başarılı sonuçlar yeni amiral gemisi Dilovası fabrika yatırımının dünyaya da örnek olması bekleniyor. Fabrika gezisi sırasında özellikle Alman mühendislerin fabrikayı ilgiyle takip ettiklerini söyleyen Hinginar’dan 40 yıldır emek verdiği işlerin genel bir değerlendirmesini yapmasını rica ediyorum. Deneyimli yönetici sözlerini şöyle sürdürüyor: “Enerji verimliliği ve ısı yalıtımına odaklanarak, önemli yeniliklere imza attık. Yalıtım performansı artırılmış duvar malzemesi Ytong 0,09’u sektöre tanıttık. Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Yüzde yüz yanmazlık özelliğine sahip Multipor ile ısı yalıtım sektöründe yeni bir dönem başlattık. Ytong’un başarısı, üründen dağıtıma, hizmetten güvenilirliğe kadar her aşamada vazgeçilmez kalite yaklaşımıdır. Ben de iş hayatım boyunca hep kaliteli işler yapmaya gayret ettim ve çalıştım. 40 yılımın özeti kaliteli işler yapmak üzerine oldu diyebilirim. Türk Ytong’da olmaktan çok mutluyum.”


Geri Dön