28 / 04 / 2024

Türkiye'de 18 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız!

Türkiye'de 18 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız!

Binalarda doğru ürünler ve doğru uygulamalarla yapılan ısı yalıtımı ile ısınma giderinin ortalama yüzde 50 azalırken bugün ülkemizdeki 18 milyon konutun yüzde 90’ı yalıtımsız olarak kullanılıyor



 Bu binaların Türk ekonomisine maliyeti yıllık 7.5 milyar dolar.

Binaların dış cephesini yenilemek ve ömrünü uzatmak için yapılacak uygulamalar arasında en ucuz ve en efektif dış cephe kaplama sisteminin ısı yalıtımı olduğunu belirten Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt, bugün bina dış cephesine uygulanan mantolama sisteminin metrekare fiyatının 30-35 TL olduğunu söyledi.

Binalarda doğal taş kaplama ya da giydirme cephelerin metrekaresinin 150-300 TL, sadece boya yaptırmanın maliyetinin 15-20 TL olduğunu ifadeden Kurt, ısı yalıtımı ile aynı zamanda enerjiden tasarruf sağlanıp faturaların da yarı yarıya azaltıldığını hatırlattı.

Isı yalıtımının bir binadaki 100 metrekarelik bir daire için ortalama 3 bin ile 3 bin 500 TL maliyeti olduğunu hatırlatan Kurt,  “Bu maliyete ısı yalıtımı malzemeleri, işçilik, sıva, boya gibi tüm unsurlar dahil. Apartman yöneticileri bayilerle anlaşarak taksitle yalıtım yaptırabiliyor ya da şu an uygulanmakta olan düşük faizli ve uzun vadeli yalıtım kredilerine başvurularak ödeme kolaylığı da sağlanabiliyor ” diye konuştu.

Isı yalıtımında doğru ürün seçimi ve doğru uygulamanın çok önemli bir konu olduğuna da dikkat çeken Kurt, “Isı yalıtımında CE Belgeli paket sistemleri seçmek gerekiyor. Isı yalıtımı ancak AB standartlarında, CE Belgeli ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağlıyor. Piyasada pek çok ürün var ama bilimsel metotlarla testlerden geçirilmiş paket sistemlerin seçilmesi gerek” dedi.

Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Kurt, harcanan paranın çöpe gitmemesi için markalı ürünleri ve CE Belgeli ürünleri tavsiye etti.


Geri Dön