22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'de 30 yılda 211 tarihi proje hizmete girdi!

Türkiye'de 30 yılda 211 tarihi proje hizmete girdi!

Kamu-Özel işbirliği(KÖİ) uygulamaları meyvesini verdi, dev projeler hizmete girdi. Enerjiden ulaştırmaya, turizmden sağlığa 30 yılda 211 tarihi proje KÖİ yoluyla hayata geçirildi. Projelerin toplam yatırım büyüklüğü, 52.2 milyar dolar.





Kamu-Özel sektör işbirliği modeliyle yaptığı işler nedeniyle dünyada parmakla gösterilen Türkiye, bugüne kadar 211 tarihi projeyi bu modelle hayata geçirdi. Bu projelerin toplam yatırım büyüklüğü ise 52.2 milyar doları buldu. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerin yapımını sağlayan, Kanal İstanbul'dan Çanakkale 1915 Köprüsü'ne kadar projeleri ihale aşamasına getiren KÖİ modeli için özel bir yasa çıkarılacak.

İLK SIRADA ENERJİ VAR

1986'dan 2016'nın Eylül ayına kadar olan dönemde 211 KÖİ projesi için uygulama sözleşmesi imzalandı. 81 projeyle ilk sırada enerji sektörü yer alıyor. Birecik Barajı'ndan Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santralına (HES), Alaçatı Rüzgar Elektrik Santralından (RES) Dilovası Doğalgaz Çevrim Santralına (DKÇS) kadar tesisler YİD modeliyle yapıldı.

Enerji projelerini 38 karayolu, 22 liman, 18 havaalanı, 18 sağlık ve 16 yat limanı projeleri takip etti. Bunlar arasında, Marmaray, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi Köprüleri tarihe geçti. Atatürk Havalimanı'ndan  İzmir  Adnan Menderes'e, Ankara-Esenboğa'dan İstanbul Sabiha Gökçen'e kadar havalimanlarının terminal binaları kamu-özel işbirliği yoluyla yapıldı. Aynı şekilde, Trabzon Limanı, Göcek Tüneli, Bodrum Turgut Reis'ten Alanya'ya, Kaş'tan Afşa Adası'na kadar Yat Limanlarında YİD modeli uygulandı. İpsala, Gürbulak, Habur, Kapıkule, Sarp, Pazarkule gibi çok sayıda sınır kapısı bu yolla yenilendi. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın açılışını yaptığı  Ankara  YHT Garı da, YİD modeliyle hizmete sokuldu. Mevcut durumda, 172 proje işletmeye alınırken, 39 projenin yürütülmesine devam ediliyor.

KÖİ'YE ÖZEL KANUN YOLDA

Hükümet, uygulanan model ve sektörlere göre farklı kanunlarla düzenlenen parçalı yapıdaki mevcut KÖİ mevzuatını tek bir çerçeve kanun altında toplamak amacıyla, KÖİ Çerçeve Kanun Taslağı hazırladı. KÖİ projelerinin uzun yıllara yayılan yüksek tutarlarda mali yük oluşturma potansiyeli de dikkate alınırken, proje süreçlerinin stratejik bir yaklaşımla ele alınması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması hedefleniyor.



Yeni Şafak



Geri Dön