Türkiye'de 7 yılda 41 AVM kapandı!
Son 7 yılda 41 iddialı AVM kapandı. Bir bölümü tamamen kepenk kapatan AVM'lerin bazıları hastane, dershane ve otele dönüşüyor SON 7 yılda 41 iddialı AVM projesi hazin bir sona uğradı.
400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden olan ORA AVM şu an kapalı. 20 milyon dolarlık Fox City iflas etti ve hastaneye dönüştürülmesi gündemde. 100 milyon dolar yatırımla Beylikdüzü'nde açılan Taksit Center, 'Bit Pazarı' oldu. İstanbul Güneşli'deki Hayat Park AVM artık bir eğitim kampüsü. İstanbul Mecidiyeköy'deki Astoria için marka karması yenileme görüşmeleri yapılıyor. Ankara'daki değeri 15 milyon dolar olan Maltepe AVM ise sosyete pazarına dönüştü. AVM Yatırımcıları Derneği'nin verilerine göre yedi yılda, İstanbul'da 26, Ankara'da 5, Muğla'da 2; Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ'da l'er olmak üzere 41 AVM kapandı. Uluslararası kriterlere göre AVM'lerin 20 bin metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Kapanan 41 AVM'den sadece 6'sı bu kritere sahip.
EVA Gayrimenkul Değerleme ile araştırma şirketi Akademetre'nin hazırladığı rapora göre Türkiye'de 48 ilde toplam 299 AVM şu an aktif durumda. Önümüzdeki dönemde bu sayının 330'a çıkması bekleniyor. AVM sahibi illerin sayısının da 2015 yılına kadar 60'a yükselmesi planlanıyor. 60 ilde toplam 110 yeni AVM açılacağı tahmin ediliyor. Tahminler 8,3 milyon metrekare olan kiralanabilir AVM alanının ise 10 milyon metrekareyi aşacağı yönünde. Yapılması planlanan yeni AVM'ler ile Türkiye'deki toplam AVM sayısı 409 olacak.
'3 YILDA DAHA DA ARTACAK'
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, fonksiyonunu yitiren AVM'lerin Anadolu'da 120 bin metrekareye çıktığını belirterek, önümüzdeki 3 yılda bunun 3 kat artacağını söyledi.
Yurt Gazetesi