30 / 04 / 2024

Türkiye'de alternatif turizm her yıl artıyor!

Türkiye'de alternatif turizm her yıl artıyor!

Bu yıl 43 milyon turist ve 36 milyar dolar gelir hedefleyen Türkiye'de, alternatif turizme ilgi her yıl katlanarak artıyor. Yerli turistin tatil anlayışı değişmeye başlıyor.



GAP turlarının son iki yılda yüzde bin arttığını belirten Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Polatoğlu Karadeniz, Kapadokya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hem otel hem de tesis yatırımlarında artış yaşandığını söyledi. 


Bu yıl 43 milyon turist ve 36 milyar dolar gelir hedefleyen Türkiye'de, alternatif turizme ilgi her yıl katlanarak artıyor. Yerli turistin tatil anlayışı değişiyor. Deniz, kum, güneş yerine kültür turlarına rağbet dikkati çekiyor. Sağlık (kaplıca), kayak, yayla, golf gibi alternatif turizme ilgi her geçen yıl çoğalıyor. 


Kapadokya, Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Güneydoğu Anadolu'ya çözüm sürecinin ardından kültür turları birkaç kat arttı. Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, kültür turlarına yerli turistin ilgisinin son yıllarda yabancılardan fazla olduğunu söyledi. 


Bu turlara yabancıların ilgisinin her yü Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısındaki artış oranına yakın olduğunu belirten Polatoğlu, 'Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı her yıl yüzde 10 artıyorsa, yabancıların kültür turlarına ilgisi de bu oranda artıyor. Asıl artış yerli turistte var. Bazı bölgelere yönelik turlar katlanarak artıyor" dedi. Polatoğlu, son yıllarda Türkiye'nin her bölgesine yönelik turlar düzenlendiğini ifade etti. Yerlilerin kültür turlarında en fazla ilgiyi Kapadokya, Karadeniz, Likya turu denilen Antalya-İzmir'i kapsayan bölge ile Güneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulandığı bölgeye gösterdiğini dile getiren Cem Polatoğlu, şunları söyledi: "En fazla ilgi Kapadokya bölgesi görüyor. Bu bölgeye yönelik turlar her yıl ortalama yüzde 15-20 oranında artıyor. Son iki yılda en hızlı büyüme GAP bölgesi turlarında yaşandı. Gürcistan'a vizesiz geçilebilmesi Karadeniz turlarında artışa en büyük'katkıyı sağladı. Karadeniz turlan, Trabzon'dan Gürcistan'a, Gürcistan'dan da Trabzon şeklinde yapılıyor. Kültür turlarında gelecek için de çok umutluyuz." Cem Polatoğlu, yaklaşık 2 yü önce başlatılan barış süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik düzenlenen GAP turlarında büyük sıçrama yaşandığını söyledi. Bu bölgeye yönelik daha önce yok denecek kadar az olan kültür turlarına terör olaylarının son bulmasıyla ciddi bir talep gördüğünü anlatan Polatoğlu, "İki yıl önce sıfıra yakın olan GAP turları yüzde binler oranında arttı. Geçen yıl sigortası yapılarak bölgeye 450 tur yapıldı. Bu yıl ocak ayından mayıs sonuna kadar GAP'a 300'ün üzerinde tur oldu. Bunlar resmi yapılan turlar. Yıl sonuna kadar bölgeye yapılan tur sayısı bini bulur" dedi. 


Polatoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasındaki vizesiz sınır geçişirim Karadeniz turlarına talebi yüzde 300 artırdığını kaydetti. Karadeniz turlarına katılanların Gürcistan'a geçtiğini hatırlatan Polatoğlu, her yü 10 bini aşkın tatilcinin Karadeniz'le birlikte Gürcistan'ı gezme imkanı bulduğunu belirtti. Kültür turlarına olan talebin bölgelerde turizm tesislerinin sayısının artmasını da sağladığına dikkat çeken Polatoğlu, Karadeniz, Kapadokya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hem otel hem de tesis yatırımlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti. 

Kültür turlarının yoğun yapıldığı bölgelerde artan yatırımlara rağmen otel sıkıntısının yaşandığını vurgulayan Polatoğlu, ayrıca bu turlara katılanların vaktini dışarıda geçirdiği için daha fazla para harcadığını belirtti. 


Hürses 


Geri Dön