Türkiye'de altyapı projelerine milyar dolarlar gerekiyor!
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, finansal belirsizliklerin Türkiye'deki büyük altyapı projelerini tehdit ettiğini iddia etti. Haberde yapımı süren altyapı projeleri için milyarlarca doların gerektiği belirtildi..
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'deki büyük altyapı projelerinin finansal zorluklarla karşı karşıya olduğunu savundu. Daniel Dombey imzalı haberde, finansal belirsizliklerin Türkiye'deki altyapı projelerini tehdit ettiği iddia edildi. Haberde İstanbul'a üçüncü havalimanı yerine Atatürk Havalimanı'nın kapasitesinin genişletilmesi için çalışma yapıldığı bile iddia edildi.
Nükleer bir yıl gecikti
Gazete bu durumun, ülkenin çok büyük altyapı projelerinin ertelenmesi veya ölçeklerinin düşürülmesi ihtimalini gösteren son işaret olduğunu kaydetti. Çevre konusundaki kaygılar nedeniyle ülkenin ilk nükleer santralinin açılışının da en az bir yıl ertelenmesinin olası göründüğünü belirten gazete, iş çevrelerinden Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik ilginin de az olduğunu aktardı.
İlk etapta 1 milyar
Gazete yeni havalimanı projesinin, yeteri kadar uluslararası fonun bulunmaması nedeniyle de karmaşık bir görüntü verdiğini savundu. Gazete, İstanbullu bir hukuk firması yetkilisinin şu görüşlerine yer verdi: "Üçüncü havalimanı için saat işliyor ama yeri bile halledilemedi. İhaleyi alan konsorsiyuma göre ilk aşamada 1 milyar euro gerekiyor. Türk bankaları krediyi uluslararası yardımla verebileceğini söylüyor."
Kanal İstanbul: 2013 programına alındı. En az 30-40 milyar dolar gerekecek.
Üçüncü havalimanı: 22.2 milyar euro'ya Limak, Cengiz, Kolin, Kalyon ve Mapa aldı. Finansman arayışına çıkılmadı. 9 milyar euro gerekiyor.
Körfez köprüsü, İzmir otoyolu: Proje bedeli 6.3 milyar dolar.
2.8 milyar dolarlık kredi bulundu.
3.5 milyar dolar gerekiyor.
Avrasya Tüneli: ihaleyi kazanan Ataş, 960 milyon dolar buldu.
286 milyar dolar daha gerekiyor.
İki nükleer santral: Akkuyu Ruslar'a verildi inşaat başladı.
20 milyar dolar gerekiyor.
Sinop'u Japonlar yapacak.
Onun için de 22 milyar dolar lazım.
Sağlık kampusleri: 22 ilde 35 sağlık kampusu yapılacak.
11 milyar dolar gerekiyor.
Filyos Projsi: Filyos Irmağı'nda liman ve 4 büyük sanayi bölgesi yapılacak. 10 milyar dolar gerekiyor.
Afşin Elbistan'a kömür santrali: Birleşik Arap Emirlikleri ihaleyi kazandı fakat vazgeçti.
8 bin megavatlık projenin maliyeti 12 milyar dolar.
GAP: Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) planında belirlenen hedefler için 51.1 milyar lira gerekiyor.
Türkiys Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO): Azeri Çirali Güneşli Petrol Sahası Geliştirme ve Üretim Projesi ile Şah Deniz Doğalgaz Sahası için 5.7 milyar dolar gerekiyor.
Posta