Ekonomi

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti, o şirket haftada 4 gün çalışma uygulaması başlattı!

Türkiye’de bir şirket, haftada ilk kez 4 gün çalışma uygulaması başlattığını duyurdu. Peki o şirket hangisi ve bu sistem nasıl işleyecek?  

Daha önce ilk denemeleri İngiltere’de yapılan ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji tasarrufu amacıyla Avrupa’nın diğer ülkelerinde de başlayan haftada 4 gün çalışma uygulaması Türkiye’de de bir şirket tarafından başlatıldı.

 

Hem tasarruf hem de çalışan esenliği amacıyla haftada 5 gün olan mesai süresini kısaltmak için uygulamalar başlatan şirketlerin sayısı dünya genelinde artıyor. Söz konusu sistem, başta İngiltere olmak üzere, ABD, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada’daki şirketlerce deneniyor.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, 4 gün mesai sisteminin üretkenlik ve refahı artırmanın yanı sıra, şirketlerin enerji maliyetlerini de önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.

İşte o uygulama, Türkiye’de de ilk kez bir şirket tarafından başlatıldı.

Elyaf üreticisi Aksa Akrilik,  bu uygulamayla verimlilik ve çalışan memnuniyetinin artırılmasının amaçlandığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş, bu alanda yapılan araştırmaların, çalışanların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra, üretkenliği ve verimliliği de önemli ölçüde artırdığını söyledi.

Avrupa’da birçok ülkenin, esnek çalışma seçenekleri ile hem çalışan memnuniyetinde, hem de iş sonuçlarında oldukça olumlu sonuçlar aldığına işaret eden Taş, kendilerinin de üç ay süreyle haftada dört gün bu sistemi deneyeceğini ve iş dünyası için de örnek oluşturacaklarını bildirdi.

 

Taş, 1 Ocak ila 31 Mart 2023 tarihleri arasında yürütülecek uygulamanın detaylarını da paylaşan Taş, “İşlerinin gerektirdiği sürelerde fazla çalışma yapan ve mesai ücreti almayan çalışanlarımız, görev ve sorumluluklarını eksiksiz yaptıkları, hedeflerini tam olarak gerçekleştirdikleri sürece haftada 4 gün çalışma yapabilecekler. Yapılacak pilot uygulamanın iş sonuçlarımızın kalitesini artırarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca süregelen haftada 2 gün evden çalışma sistemimiz de devam edecek” ifadelerini kullandı.

200 PERSONEL HAFTANIN 4 GÜNÜ ÇALIŞACAK

Taş’ın verdiği bilgilere göre bu deneme, şirketin 1450 çalışanından, fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 kişiyle uygulanacak.

Sonuçları daha sonra paylaşılacak uygulama kapsamındaki çalışanların performansı, iş sonuçları ve hedeflere göre ölçülecek.

Kurulan şirket sayısı Kasım ayında yüzde 5.8 arttı! Kasım'da 13 bin 169 şirket kuruldu!