Türkiye'de dünyanın en büyük güneş üretim merkezi kurulacak!
Taner Yıldız; "Bağdat ile Erbil arasında 550 bin varillik bir uzlaşı noktası oluştu. Türkiye'nin sözleşmeleri çerçevesinde bu noktaya gelinmiş olması hem Türkiye hem Irak açısından sevindirici bir durum" dedi...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bağdat ile Erbil arasında 550 bin varillik bir uzlaşı noktası oluştu. Türkiye'nin sözleşmeleri çerçevesinde bu noktaya gelinmiş olması hem Türkiye hem Irak açısından sevindirici bir durum" dedi.
Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015-2019 Stratejik Planı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, planın, ülkenin gelişmesine, büyümesine ciddi katkı koyacağına inandığını söyledi.
Türkiye'nin bütün enerji kaynaklarıyla alakalı arz güvenliğini, bunların sürdürülebilirliğini gerçekleştirirken bir yandan da coğrafyasından kaynaklanan avantajları hissetmesi ve yaptığı projelerle hissettirmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, enerjinin tasarruflu ve verimli kullanılmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.
Yıldız, "Türkiye'nin neredeyse 1 yıllık büyümesine karşılık gelecek enerji yatırımları, enerji tasarruf miktarına yaklaştı. Enerjiden tasarruf elde edersek, enerjiyi verimli kullanırsak 1 yıllık yatırım ihtiyacını dahi karşılamış olacağız" diye konuştu.
Her yıl farklı tehdit ve fırsatların ülkenin başına gelebildiğine işaret eden Yıldız, yeni proje imkanları ve yeni yapılacak işlerin ülkenin fırsatlarını oluşturduğunu, buna karşılık 1 yıllık kuraklığın elektrik üretiminde yüzde 6-7'ler seviyesinde etki edebildiğini dile getirdi. Yıldız, enerji sektörünün "yağmur yağmadı, o yüzden durumumuz böyle" gibi bir mazereti olamayacağını, alternatif enerji kaynağının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin son 12 yılda artan refah seviyesinden ve kazanımlarından geri adım atamayacağını, atmaması gerektiğini ifade eden Yıldız, bu nedenle tüm enerji kaynaklarına aynı derecede önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Yıldız, "Güneşte, Türkiye'de bunların üretim merkezi kurmak kaydıyla dünyanın en büyük güneş üretim merkezini kuracağız. Afrika'nın güneşi daha fazla olabilir ama Türkiye'nin imkanı daha fazla" dedi.
Türkiye'de kömür çıkarılmasına yönelik tartışmaların bulunduğunu anımsatan Yıldız, buna karşın gelişmiş ekonomilerin enerjilerinin önemli bir kısmını kömürden elde ettiklerini, kömürün en önemli 3 enerji kaynağından biri olmayı sürdüreceğini belirtti.
Türkiye'nin kendisine sunulan bütün çözüm önerilerini değerlendirdiğini, ülke ve bölgesi için faydalı olabilecek seçenekleri kamuoyu ile paylaştığını dile getiren Yıldız, "Siz Türkiye'nin önüne yalnızca problemleri koyarsanız bu adilane bir paylaşım olmaz. Çözümleri koyarsanız Türkiye bunları ayıklamasını bilir. Türkiye çözümlerin nerede olduğunu, problemlerin nerede olduğunu gelişen zihniyle çok iyi takip ediyor" diye konuştu.
- Rusya'nın Trakya teklifi
Uluslararası piyasalardaki gelişmeler nedeniyle geçmişte Türkiye'nin Trakya'nın doğalgazda arz güvenliğiyle alakalı tedarik yapamadığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu böyle devam eder mi? Başka projeler mutlaka teklif edilir ve bunlar değerlendirilir. Rusya'nın bu teklifini değerlendiriyoruz. Nihayetlendirdik mi, hayır henüz nihayetlendirmedik. Bunların her birisine bakacağız. Türkiye'ye, bölgeye getirileri nelerdir... Yalnızca Trakya'da bir enerji merkezi kurulması teklif edilmiyor, aynı zamanda bir LNG tesisiyle beraber kurulacak bunlar. Bunlar dünyanın siyasi seyriyle beraber belirlenebilecek konular. Türkiye'nin herhangi bir projeyi değerlendiriyor olması, diğer projeleri değerlendirmeyeceği anlamına gelmez. Türkiye güçlü bir ülke, kabiliyetleri arttı. Türkiye birden fazla projeyi değerlendirip konuşabilir. O yüzden bunların yadırganmaması lazım."
- "Boru hattı projeleri rakip değil"
Türkiye'nin enerjide isabetli öngörülerde bulunduğunu vurgulayan Yıldız, Güney Akım, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi gibi projelerin kendi içinde rekabet halinde görünseler de aslında orta ve uzun vadede birbirinin rakibi olmadığını söyledi.
Türkiye'nin geliştirdiği enerji politikalarında tutarlı olduğunu belirten Yıldız, Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasını buna örnek gösterdi.
Yıldız, şöyle konuştu:
"Bağdat ile Erbil arasında 550 bin varillik bir uzlaşı noktası oluştu. 2 yıl önce bunu Irak'ın normalleşmesi adına bunun doğru olduğunu söylemişiz. Türkiye'nin bu sözleşmeleri çerçevesinde bu noktaya gelinmiş olması hem Türkiye hem Irak açısından sevindirici bir durum. Türkiye bu manada kazandığı güveni daha da artırarak uluslararası piyasada devam ettirecektir."
AA