28 / 11 / 2024

Türkiye´de eski mutfakları yenileme süresi 15-20 yıl!

Türkiye´de eski mutfakları yenileme süresi 15-20 yıl!

Konutlarda ve aile hayatında yeri ve önemi artan mutfakları ise, genelde, hazır alınan mobilyalar süslüyor




ESKİNİN mutfakları, neredeyse bir ocak, bir fırın ve bir lavabodan oluşurdu. Günümüzde ise mutfatlar evin diğer diğer bölümlerini kıskandıracak kadar mobilya ve aleti içine sığdırıyor. Mutfaklar artık sadece yemek pişirilen yerler değil, değişen yaşam tarzlarıyla çok daha fazla zaman geçirilen mekanlar arasına girdi. Hazır mutfaklar da bu değişimi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Hazır mutfaklarda ise modern tasarımlara doğru bir kayış görülüyor. Geniş bir oturma bölümü özellikle istenen bir detay haline geldi. Minimalist ve modern tasarım trendi, mutfaklara da yön veriyor. Siyah, beyaz ve gri tonları çokça kullanılıyor. Merdivenaltı üretimin önemli sorun olduğu sektörün büyüklüğü de 1 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

MUTFAK... Basit tarifiyle bir konutun yemek pişirilen bölümü. Ama artık değişen yaşam tarzlarıyla yemek pişirmenin ötesine geçiyor. Mutfak, yeni teknolojilerin girmesiyle giderek daha konforli bir mekan ve misafirlerin ağırlandığı alanlar haline geldi. Özellikle kadınların iş hayatına girmesiyle mutfak daha fonksiyonel hale geldi. Yemek hazırlamak için harcanan zaman teknolojik aletler ve soğuk zinciri, hazır yiyecekler sayesinde azalırken, mutfak, ailenin daha çok zaman harcadığı, evin temel bölümlerinden biri haline geldi.

Konutlarda ve aile hayatında yeri ve önemi artan mutfakları ise, genelde, hazır alınan mobilyalar süslüyor. Bir ocak, bir fırın ve bir lavabodan olşan eskinin mutfakları yerini `trend mekanlar´a bıraktı.  `Hazır mutfak´ tanımına uyması için mutfak mobilyasının önceden üretilmiş ve stoklanmış olması gerekiyor. Diğer bir şart ise birbirine eklenen modüller halinde satılması. İnşaat sektörüyle beraber son yıllarda hızla ivme kazanan sektörün büyüklüğü de 1 milyon doları (1,5-1,6 milyon TL) buluyor. Hemen her alanda olduğu gibi, bu sektörde de en önemli sorun merdivenaltı üretim. Türkiye´de eski mutfakların yenileme süresi de 15-20 yıl arasında.

Pazarın sadece yüzde 15´i markalı

Hazır mutfak üreticisi Nolte´nin Türkiye CEO´su Sebahattin Gürel, son 7 yılda müthiş bir ivme yakalayan sektörün hâlâ büyüme potansiyeli taşıdığını belirtiyor. Mutfak inşaat sektörüyle orantılı büyüyor ve hazır mutfak da gözde oluyor. Gürel, "Hem son kullanıcılar hem de işini ciddiye alan inşaat firmaları artık sadece hazır mutfak kullanıyor. Bu çok olumlu bir gelişme. Ama maalesef hala mutfak sektörünün yüzde 80´den fazlası merdivenaltı üretimin elinde" diyor.

Gürel, pazarın cirosal büyüklüğünün 1 milyon dolar civarında olduğu tahmininde bulunuyor: "Bu tutarın sadece yüzde 15´i markalı mutfakların elinde. Türkiye´de 40 tane mutfak üreticisi var. Türkiye´de her yıl yaklaşık 400 bin konut üretiliyor. Bunların hepsinde mutfak olması gerekiyor ama sadece belli başlı projelerde hazır mutfak kullanılıyor."

Genellikle açık renk tercih ediliyor

Mutfakta son dört yılda modern mutfak tasarımlarına doğru bir kayma yaşanıyor. Eskiden tercih edilen koyu renkli ahşap mutfaklar artık pek tutulmuyor. Sebahattin Gürel, trendler hakkında şu bilgileri veriyor: "Özellikle büyükşehirlerde değişen yaşam alışkanlıkları, insanların evlerine de yansıyor. Mutfaklar birer yaşam alanına dönüşüyor. Kadınların da çalıştığı düşünüldüğünde evde aile ile beraber olunan birkaç saaat zaman artık mutfakta geçiriliyor. Mutfak tasarımları da buna göre şekilleniyor. Her mutfakta geniş bir oturma bölümü özellikle istenen bir detay haline geldi. Gelişen minimalist ve modern tasarım trendi, mutfaklara da yön veriyor. Mutfak tasarımlarında son dönemde özellikle siyah, beyaz ve gri tonları çok kullanıldı. Modern mutfaklarda çok farklı bir hava yaratan ahşap desenli laminat tezgahlar çok talep görüyor."

Fiyat ise sektörün en hassas konularından biri. Gürel, hazır mutfak firmalarının bu konuda tutarlı davranmamasından şikayet ediyor. Toplu projelerde ise anlam verilemeyen fiyatlar telaffuz ediliyor.

Gürel´e göre, bu tarz "ölümüne fiyat politikası" anlayışı, sektörün gelişmesine değil aksine yerinde saymasına neden oluyor. Gürel, `mutfak işini ne kadar ucuza halledersem o kadar kar ederim´ mantığından sıyrılmak gerektiğine dikkat çekiyor.

Modern görünümlü ahşap tonlar isteniyor. Yeni mutfak tasarımları kullanılan malzeme ve fonksiyon açısından salon mobilyasını andırıyor.

Mutfaklarda yeni trendler şöyle:

* Son yıllarda hızla gelişen ve çok hızlı artan rezidans tarzı yaşam alanları, mutfaklarda da farklı tasarımlara yön veriyor. Bu tür rezidans dairelerde hep küçük, modern ama depolama alanı fazla olan mutfaklar tercih ediliyor.
* Renk olarak genelde mutfağın bir kısmında ya alt dolaplarda ya üst dolaplarda ya da tezgahta mutlaka modern görünümlü ahşap tonları isteniyor.
* İstenen ahşap tonları kesinlikle klasik görünümlü ahşaplar değil. Mutfağın modern havasını bozmayacak, aksine daha da artıracak ahşap tonları tercih ediliyor.
* Tasarımlarda artık daha doğal malzemeler tercih ediliyor. Özellikle dolap kapaklarının genişliği artıyor ama aynı zamanda da yalınlaşıyor.
* Mutfaklar artık daha sakin, daha nötr olmaya başlıyor. Fazla dikkat çekmemesi için, dolap kulplarının da kapak malzemesinden yapıldığını ve sade bir görünüm kazandığını görüyoruz.
* Işık oyunları ve cam uygulamalarının mutfaklarda kullanımı her geçen gün artıyor.
* Teknolojinin hayatımızdaki öneminin artmasına bağlı olarak, mutfaklarda teknolojik ürünlerin kullanımı da zamanla artıyor.
Hanife Baş/Hürriyet Emlak

Geri Dön